Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Külkedisi Gerçek Oldu
Yüzyılın düğünü mü değil mi bilinmez ama kraliyetin ilk “BBG evi” düğünü olduğu kesin…
\nBBC, Skynews, Euronews, CNN, Fox, El Cezire, France 24.. küresel kanalların tümü Londra’yı dün “BBG” evine çevirmişti...
\nHiçbir düğün bugüne değin Kate Middleton ile İngiliz tahtının veliahtı William’ın düğünü gibi, 2 milyar dünyalı tarafından izlenmedi.
\n“Kalplerin prensesi” Diana ile Prens Charles’ın 30 yıl önceki düğününe küresel medya çünkü yetişememişti. Diana ile Prens Charles’ın dünya evine girdiği yıllarda “reality show” programları henüz icat edilmemişti. Kendimizden örnek verecek olursak, o dönemde bugünün dünyasından bakıldığında biz, bir “jürasik park” gibi görünen, siyah-beyaz, tek kanallı devlet televizyonu çağında yaşıyorduk…
\nKraliçenin tören öncesi “Cambridge Dük ve Düşesi” unvanını verdiği William’la Kate’in düğünü halbuki, sade dünya televizyonlarını değil, internette her tür haber sitesi, twitter ve blogu kilitledi…
\nBaşka hiçbir yönüyle olmasa, sırf bu “medyatik ve interaktif” yönüyle “zamanın ruhuna” tercüman olan bir kutlama yaşandı dün İngiltere başkentinde.
\n‘Aşağıdakiler’ kraliyete girdi
\n“Zamanın ruhunu” yansıtan diğer konu, dünyanın en geleneksel aristokrasisi sayılan İngiliz aristokrasisine, annesi havayolu hostesi, dedesi maden işçisi olan bir “halk kızının” katılmasıydı.
\nİnternet üzerinden satış yapan parti kutlamaları organizasyonuyla ilgili bir şirketle son dönemde hatırı sayılır bir servet edinerek sosyal merdiveni çifter çifter çıkan Middleton ailesi, gerçi baş döndürücü hızla burjuvalaşmıştı ama.. Kate Middleton, merhum kayınvalidesi “kalplerin prensesi” Diana gibi soylu bir geçmişten gelmiyordu.
\nİngiliz ve dünya basınında enine boyuna yazılıp çizilen bu konu üzerinde basmakalıptan öteye gitmeyen magazin yorumlar; Middleton’ın serüvenine tipik bir “servet, statü avcılığı” gözlüğüyle yaklaşsa da, meselenin derinine inenler; “partiyi asıl Middleton’lardan çok kraliyet ailesinin vurduğunu” düşünüyor.
\nÇünkü son kertede olay, bir halk kızının Windsor hanedanına girmek suretiyle “soyluluk mertebesine” yükselmesinden çok, İngiliz hanedanının “burjuvalaşmış bir halk kızı” alarak “halka inmesi” operasyonu olarak görünüyor.
\nBaşka deyişle her şeyi tersinden okumak gerekiyor…
\nİngiltere’nin “üniversite mezunu olan ilk kraliçe adayı” sayılan Middleton, artık eskiyen ve hantallaşan “kraliyet müessesesine”, “demokratik” bir dokunuş getirerek ona taze soluk, kan, enerji katmış oluyor.
\nDemokrasi retoriğiyle yatılıp kalkılan bir çağda, krallıkların da “halk açılımlarına” ihtiyaçları var. Kate Middleton, İngiliz kraliyet dünyasında bu ihtiyacı karşılıyor.
\nJuan Carlos’un vârisi Felipe ile evlenen TV gazetecisi Letizia Ortiz gibi tıpkı…
\nİspanya’nın kraliyet ailesine katıldıktan sonra “Asturias prensesi” unvanını alan müstakbel İspanya kraliçesi de Middleton’ların kızı gibi, hemşire bir anne ile taksi şoförü bir babanın kızı olarak dünyaya gelmiş. Ancak bu Letizia’nın “eksi” hanesine değil, popülarite, yani “artı” hanesine yazılıyor.
\nKülkedisi masalları uzun lafın kısası aristokraside artık istisna olmaktan çıkıp, kural olmuş durumda…
\nMarlon Brando’nun gençlik yıllarını andıran fiziğiyle dikkat çeken William’la Kate’in düğünü işte tüm bu yeni unsurların yanında -yalnızca Vatikan’ın rakip çıkabileceği- büyük bir koreografiyi yan yana getirebildiği için, küresel köyün ilgi odağı oldu.
\nİngilizlerin şapka ironisi
\nTöreni sabahın erken saatlerinden itibaren TV ekranı başında ben de izledim. Tarih ve geleneği postmodern öğelerle kaynaştıran tören gerçekten de görülmeye değer muhteşem bir şovdu…
\nGelinle damadın bindiği at arabası mesela, VII. Edward zamanından kalmaymış…
\nGelinin tacı ise 1936’da Cartier’nin atölyesinden çıkmış ve ana kraliçeden sırayla Kraliçe Elizabeth’e, Elizabeth’ten Kate’e devredilmiş…
\nTörene sahne olan Westminster Katedrali başlı başına ayrı bir tarih parçası. İçinde 39 kral taç giymiş, 9 düğün ve 1 cenaze, Prenses Diana’nın cenazesi yapılmış…
\nWilliam’ın düğünü de nitekim; aynı katedralin sütunları arasında Diana’nın cenazesinde çalınan hüzünlü bir dini müzikle başladı. İngiliz kilisesinin başı Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams’ın kıydığı nikâhı, gelinin kardeşinin İncil’den okuduğu parçalar ve sırasıyla ilahiler, ulusal marş izledi. Türkiye saatiyle 14.00 sularında sona eren tören bitiminde, müstakbel vârisler, VII. Edward’ın arabasına binip, Buckingham Sarayı’na hareket ettiler...
\nKraliçe Elizabeth kiliseden ayrılana dek katedralde ilahi söylemeye devam eden davetli kalabalığında göze çarpan şapkalar bu arada, tek kelimeyle inanılmazdı...
\nKimi fırtınaya yakalanmış kayık şeklinde, kimi ahtapot, kimi uydu anteni, kimi de Robin Hood’un okunu andıran aristokrat İngiliz leydilerinin şapkaları, eksantriklik yarışına girmiş gibiydi.
\nSeremoni, ritüel, tarih, gösteri, eğlence, gelenek ve rakipsiz İngiliz ironisi…
\nBundan iyisi can sağlığı. Daha büyük “reyting” nasıl bulunur?
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu