Güray Öz
Güray Öz guray@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Esrar-ı Siyaset

17 Ağustos 2011 Çarşamba
\n

Konuya doğrudan girelim; politikadaki sertleşmelerin ekonomik krizle bir bağlantısı, ilişkisi var mı? Londrada itilmişlerin, gettolara kapatılmışların, üçüncü dünyadan gelenlerin, yoksulların isyanını, çapulcu talanı olarak tanıtma başarısı gösteren Türk medyası da dahil küresel medya, bu sorunun yanıtını biliyor mu? Hayır, o daha kestirmeden en aklı başında yazarları ile birlikte soruyu baştan reddediyor. Böyle bir ilişki kurulabileceğini kabul etmiyor.

\n

***

\n

Yunanistan krizden kurtulmak için gerekli önlemlerin ancak yasaları sertleştirerek alınabileceğine karar verdi. Almanyada Bundestagta geniş bir şekilde temsil edilen, oylarını sürekli arttıran Die Linke için iktidar partisinin milletvekilleri sıkı takip istiyorlar. Yine Almanyanın tek sol gazetesi Junge Weltin de kapatılmasını talep ediyorlar. Hırçın Alman politikacıları kapıyı çalan krizin kapitalizmin büyük krizi olduğunun farkındalar. Çareyi saçmalamakta, gerçekleri söyleyenlere saldırmakta buluyorlar.

\n

ABDde de durum farklı değildir.

\n

Uzmanlar krizin nedenlerini ararken, sistemden duyulan ve gittikçe büyüyen kuşkuyu savuşturmaya ağırlık verdiler. Kabahati sağlık harcamalarında buldular, yaşlanan nüfusu ve emeklilere ödenen paraları dillerine doladılar.

\n

Sert, radikal önlemler istiyorlar. Sanal finans dünyasının patlayan balonlarının, şiştikçe şişmiş küresel dolarlarının, ödenemez hale gelmiş borçlarının gerçekte sistemin tıkanışının işareti olduğunu bilmiyorlar mı peki? Bal gibi biliyorlar. Biliyorlar, ama söyleyemezler. En dürüstleri Stiglitz gibi, ancak emekli olduktan sonra konuşurlar. Gerçekleri işbaşındaki menajerlerden öğrenemezsiniz. Bir bahane bulurlar, kabahat kimde size söylerler; ya Londradaki çapulcu takımındadır ya da hâlâ uslanmayan komünistlerde.

\n

***

\n

Yalnızca kendi ülkelerinde günah keçisi arayıp bulmak, sopayı ona indirmek, işte suçlu bu diye bağırmakla kriz geçiştirilebilir mi?

\n

Kuşkusuz sertleşmenin şiddetinin de tıpkı krizin çapı gibi, yani küresel boyutta olması gerekiyor. Yerel düzeyde de, küresel düzeyde de özel yetkileri, sopaları, silahları konuşturacaksınız.

\n

Türkiye bu konuyu her iki düzeyde de yaşıyor.

\n

***

\n

Krizde eğer borsalardaki düşüşleri esas alırsanız, Türkiye son dalgalanmada ikinci sıradadır. Başbakanı esas alırsanız, kriz yanımıza bile yaklaşamıyor. Ben borsayı esas alıp Başbakanın iç politika ile ilgili sert sözlerinin nedeninin daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum.

\n

Dünya Bankası Başkanı Zoellickin krizin büyüğü yolda sözlerini okuyunca da, gittikçe sertleşen küresel koroya Başbakan ve Dışişleri Bakanının katılmalarındaki esrarın sır olmaktan çıkabileceği kanısındayım. Daha düne kadar can ciğer kuzu sarması olduğunuz Beşşar Esad şimdi mi diktatör oldu? Yeni olan onun diktatörlüğü değil, emperyalistlerin krizlerden çıkış yolunu küresel sertleşmede aramalarındadır.

\n

Ülke içinde kendilerinden farklı düşünenlere saldırmalarının, dışarda diktatörleri bahane ederek savaş aramalarının nedeni budur.

\n

Tüm dünyada solun, işçilerin, çalışanların, yoksulların ve onların filozoflarının hâlâ yorumlama aşamasında kalmaları ise emperyal kapitalizmin bu devreyi de atlatabilmesini sağlayacak gibi görünüyor. Terry Eagleton, Marxa haksızlık ediyor, 11. Tez önemli olana işaret ederken, yorumu zaten varsaymaktaydı. Yorumda hata yok. Bugün de önemli olan değiştirebilmektir.

\n

Sahi bu arada Eagletonun Yordam Kitaptan çıkan Marx Neden Haklıydı?” kitabını okumadınız mı?

\n

Keşke okusaydınız.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları