Erol Manisalı
Erol Manisalı erolmanisa@yahoo.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Obama'nın Kazanmasına Neden Sevindim?

12 Kasım 2012 Pazartesi

İçimden gizli gizli Obamanın kazanmasını istiyordum sanki.

\n

- ABDde bir siyah olarak bir anlamda mazlumlarıtemsil ettiği için mi?

\n

- Cumhuriyetçilere karşı ABDde Demokratları tercih ettiğimden mi?

\n

- Beş yaşımdan beri izlediğim Hollywood filmlerinde Beyaz Adamın hep ezici üstünlüğüne karşı içimde farkında olmadan biriken karşıtlığın sonucu mu? Belki de siyah olması bile yetmişti, tepkilerimin açığa çıkması için.

\n

- Yoksa eşi ve çocuklarıyla sevgi dolu, neşeli birimajgösterdiği için mi? Ünlü Neşeli Günlerfilminin kahramanları gibi görüyordum onları. Romney kazansaydı üzülecektim. Çünkü yukarıda sıraladığım bütün kişisel tercihlerimeRomney ters düşüyordu.

\n

Oysa ben, Obama seçilse de seçilmese de ABDnin iç ve dış politikasında büyük değişiklikler olmayacağını biliyorum.

\n

Ama yine de bir siyahın ABDde ikinci dönem başkan seçilmesi, sosyal, kültürel ve siyasal yönleri ile bir devrim niteliğindedir”.

\n

Aynen iki yıl önce, 1964ten beri dostum olan, eski diplomat, şimdi Protestan papazı John Moulhkenin 4 yıl önce dediği gibi(*); Erol, Obamanın bir siyah olarak ABDde başkan seçilmesi, ABD iç politikası açısından gerçek bir devrimdir, dışardan sen bunun ne denli önemli olduğunu hissedemezsinifadesi çok ilginçti. John Moulhke, ailesi Orta Avrupadan gelen has, beyaz Amerikalılardan biridir.

\n

Diplomat ve sonunda Protestan papazı olması da ona bu değerlendirmesinde ayrı bir derinlik getirir.

\n

Yalnızca bir imaj mı?

\n

Obamanın bir siyah olarak yeniden ABDnin başkanı olması sadece bir imaj meselesi değildir;

\n

- 1978’de ABDye ilk gittiğimde Atlantada tramvay vagonlarınınbeyazlar ve siyahlariçin ayrıldığını gördüğümde çok şaşırmıştım.

\n

- Ziyaret ettiğim yerel ve bölgesel gazetede yalnız beyazlar çalışıyordu. Siyahlara iş verilmiyordu, ayrımcılık yapılıyordu.

\n

O yılları fiilen görmüş ve yaşamış bir insan için bugün Obamanın yeniden başkan seçilmesine tanık olmak ayrımcılığa karşı beni mutlu ediyor.

\n

ABDnin küresel politikalarının değişmeyeceğini bilmeme rağmen, hoşnut kalıyorum, bu ondan ayrı bir şey.

\n

Amerikayı sevenler, sevmeyenler ya da onun her şeyine karşı olanlar bile Obamanın kazanmasına sevinmek zorundadırlar”. Olay bir boyutu ile ayrımcılığa karşı olanların kazanmasıdır”.

\n

Bu yönü ile Amerikadan bağımsız bir gelişmedir”. ABDnin iç kültürel ve siyasal hesaplaşmasının küresel yansımasıdır.

\n

Obama ve sistem

\n

10 Kasım 2008de bu köşede yayımlanan makalem,Obama ve sistembaşlığını taşıyordu. Tabii ki Obama da ABDnin yürüttüğü küresel sistemin bir parçası. O tarihte yeni seçilmişti.

\n

ABDnin siyasi, iktisadi, kültürel ve askeri çıkarlarını gözetmek için elinden geleni ardına koymayacak. Ancak Obamadan önce, siyahlara bu yetki verilmiyordu. YalnızcaBeyazlarbaşkan seçiliyorlardı. Yasal değil toplumsal ve kültürel bir hadiseydi.

\n

Amerika karmakarışık ve kozmopolit nüfus yapısına karşın üst yönetimde tutucu, tekelci ve ayrımcı idi. Attilâ İlhan da Zenciler Birbirine Benzemezdiyerek Paristeki Afrikalıyı yazmıştı ya!

\n

Obama bunu ortadan kaldırdı. Hele ikinci defa başkan olarak seçilmesi, tuz biber ekti. İşte, Obamanın ikinci defa seçilmesine bu nedenle sevindim.

\n

2008’de ilk seçildiğinde, ikinci dönem seçilebileceğini tahmin etmiyordum. Johnun dediği gibi, ABD acaba bir iç devrim mi yaşıyor? Arap Baharı ABDyi de mi vurdu!

\n

\n

(*) John Moulhke ile 1964te başlayan ve bugüne kadar süren hikâyemi Manastırda Bir Amerikalıkitabımda bütün ayrıntıları ile kaleme almıştım.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları