50 Yılda Neler Oldu Neler?

01 Ekim 2012 Pazartesi
\n

\n

İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti (İFMC) Başkanı Vahap Adıyaman telefonda Hocam 6 Ekimde, İktisat Fakültesinden mezun oluşunuzun 50. yılı anısına size plaket vereceğizdediğinde içimde garip duygular hissettim.

\n

Artılarıyla, eksileriyle yaşanmış yarım asır.

\n

- İktisat Fakültesindeki öğrencilik yıllarımda 27 ve 28 Nisan 1960 olaylarını hocalarımla birlikte yaşadım. Demir Demirgil, İdris Küçükömer, Gülten Kazgan ve Sencer Divitçioğlu ile birlikte.

\n

- Sonra 1961 Anayasasını teneffüs etmeye başladım.

\n

- Ve 12 Mart, 12 Eylül açık ve örtülü askeri darbeleri geldi, 1961 Anayasasındaki toplumsal ve demokratik açılımları budamak, tırpanlamak için.

\n

Sokakta, üniversitede, Babıâlide öldürülen meslektaşlarım, hocalarım ile birlikte. Cavit Orhan Tütengilleri, Abdi İpekçileri ve nicelerini buram buram yaşadım.

\n

Hocam, dostum ve akrabam olan pırlanta gibi bir insanın faşizm tarafından, bulunduğum mahallede, Leventte yok ediliş felaketini içim sızlayarak izledim.

\n

- 80’lerin faşizmi, 90ların yeni küresel güç dengeleri ve Ortadoğunun yeniden yapılandırılmasında Türkiyenin öne çıkarılışını bir akademisyen olarak yazdım ve konuştum.

\n

1962’de mezun olup daha 21 yaşımda asistanlığa girişimden bugüne kadar yarım yüzyıl geçmiş ve bu süre içinde dünya, bölge ve Türkiye yeni gelişmeler ve sorunlarla yüz yüze gelmişti.

\n

50 yıl önce mezun olduğum İktisat Fakültesinden kimler gelmiş kimler geçmişti? Hocalarım, meslektaşlarım ve öğrencilerim olarak

\n

Kimler mi?

\n

- Bir Sabri Ülgener 1950’lerin başında yazdığı kitaplarla, 2000li yıllarda, vefatından 40 yıl sonra Türkiyenin siyaset gündemine gelmiş oturmuştu.

\n

- Aynı şekilde İdris Hoca da, solcu kimliğine karşın sağ ve liberal cenahın yeni fikir babasıhaline gelivermişti.

\n

Sabri Hoca ve İdris Hoca acaba hayattayken kendilerinin 2000li yıllarda bu denli gündeme geleceklerini düşünmüşler miydi?

\n

İkisini de çok yakından tanıyan bir insan olarak rahatlıkla,hiç sanmıyorumderim.

\n

- Prof. Ahmet Kılıçbay politikaya hiç bulaşmamış bir insandı ve iktisat bilimini, teknik boyutuyla hazmetmişti.

\n

Böyle olmasına karşın Evrenin iktisat danışmanı olmasını hâlâ anlayabilmiş değilim.

\n

- Sevgili hocam ve dostum Gülten Kazgan mı? 60’ların Yön dergisinin yazarlarından biri olarak ün salmıştı.

\n

Önce aynı kürsüde, YÖKten sonra aynı bölümde beraber çalıştığım bu hocalar ve dostlar Türkiyenin son 50 yılına fikirleri ile katkıda bulunan insanlardı.

\n

Beğenirsiniz, beğenmezsiniz o ayrı mesele; ama bu akademisyenler görüşleri ile toplumu etkilemişlerdir. Siyasetçi olmamalarına karşın, belki de istemeden siyasetin bir parçası haline gelmişlerdir.

\n

50 yıllık mezuniyet plaketi bana bunları anımsattı. 1962’de, daha 21 yaşımda asistan oluşumdan emekli olduğum 48 yıllık İktisat Fakültesi öğretim üyeliğim boyunca Türkiyeyi bu akademisyenlerle beraber yaşadık; artı ve eksileriyle.

\n

Tabii İktisat Fakültesindeki hocalığımın benim açımdan en önemli yanı mezun ettiğim 20 bine yakın öğrencimdir.

\n

Dile kolay; yarım yüzyıl, 20 bin öğrenci ve Türkiyenin son 50 yılına damgasını vuran hocalarla geçen bir ömür.

\n

Vahap telefon edince, bütün bunlar bir filmin şeridi gibi gözlerimin önüne seriliverdi. Sizlerle paylaşmak istedim

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları