Deniz Kavukçuoğlu
Deniz Kavukçuoğlu den_kav43@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Köyümüzde hüzün

12 Ağustos 2016 Cuma

Dünyanın dört bir yanındaki Ortodoks Yunanlar ve Rumlar yarından sonra, 15 Ağustos günü en önemli dini günlerinden biri olan Meryem Ana Yortusu’nu kutlayacaklar.
Meryem Ana’nın Tanrı tarafından çağrıldığı gün kabul edilen 15 Ağustos’u, yılın belli bir bölümünü geçirdiğim Gökçeada/İmroz’da Rum komşularımızın nasıl bir heyecan ve sevinçle beklediklerinin yakından tanığıyım.
Sadece komşularımız mı? Hayır. Kıbrıs’ta Rum teröristlerin Türk köylerine yaptıkları baskın ve kıyımlara misilleme olarak 1965 yılı başından itibaren uyguladıkları yaptırımlar sonucu adayı terk etmek zorunda kalan Gökçeadalı/İmrozlu Rumlar da Meryem Ana Yortusu’nu eski yurtlarında kutlamak için akın ediyorlar adaya.
Bizim köyümüz Bademli/Gliki eski bir Rum köyü. Kış aylarında köyde her türlü zorluğa rağmen köylerini terk etmemiş olan bir avuç Rum ile sonradan geriye dönen bir-iki kişiden oluşan 12 kişilik Rum nüfus yaşıyor. İlkbaharla birlikte bu sayı artıyor. Gelen Rumların neredeyse tümü T.C. yurttaşı, aralarında çifte uyruklular olduğu gibi Yunan uyruklular da var. Ağustos başından itibaren köye gelen Rumların sayısı artıyor, sayı 150’yi buluyor.
Son gelenlerdeki artışın nedeni Meryem Ana Yortusu’nu atalarının ya da küçük yaşta terk ettikleri köylerinde kutlamak. Tatilleri, yıllık izinleri, bütçeleri buna göre planlanıyor.

***

Köydeki komşuluk ilişkileri örnek nitelikte, Türk - Rum, Müslüman-Hıristiyan ayrımı kesinlikle yok. İnsanlar birbirlerine akraba kadar yakın.
Meryem Ana Yortusu akşam köy meydanında yemekli, danslı bir eğlenceyle kutlanıyor. Hazırlıklar sabahtan başlıyor, koyunlar kesiliyor, büyük kazanlarda pişiriliyor, yanında keşkek sunuluyor. İsteyenler ayrıca dilediklerini beraberlerinde getiriyorlar. Eğlenceye yalnızca Rumlar değil, köyde yaşayan tüm Türkler de katılıyor.
Aynı kıstas Şeker ve Kurban bayramlarında da kutlanıyor. Köy meydanında kutlanan bayram yemeklerine köyde yaşayan tüm Rumlar da katılıyor. Kimi bayram yemeklerine İmroz/Gökçeada ve Bozcaada/Tenedos Metropoliti Kirilos da geliyor.
Kısacası, köyümüze dostluk, huzur, dinginlik egemen fakat müzik, dans, eğlence de göz ardı edilmiyor.

***

Bu yıl ise durum farklı. Darbe girişimi sırasında verilen 240 şehit ve 1535 yaralı Türkiye’nin her yerini olduğu gibi adanın Rum köylerini de etkiledi.
Adanın diğer iki Rum köyü olan Tepeköy/Agridya ve Zeytinliköy/Aya Teodoroi’nin Rum muhtarları ile köyümüzün muhtarı Argiris Bahcevanis bir araya gelerek bu yıl Meryem Ana Yortusu’nu toplu yemekle, eğlenceyle kutlamama kararı aldılar; kararlarını Gökçeada Kaymakamlığı’na bildirdiler.
Kaymakam ise “Biz devlet olarak karışmayız, karar sizin” diyerek uğurladı muhtarları.
Ben bu karar gibi, bu karar nedeniyle düş kırıklığı yaşayan Rum dostlarımızın anlayışlarını saygıyla karşılıyorum.
Bu yıl Meryem Ana Yortusu sade ve hüzünlü geçecek. Umarız bir yıl sonraki 15 Ağustos’a kadar Türkiye esenliğine, huzura, barışa yeniden kavuşur bizler de geleneklerimizi keyfimizce yaşar, yaşatırız.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda (28.09.2018) 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları