Deniz Kavukçuoğlu
Deniz Kavukçuoğlu den_kav43@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

CHP Programında Dört Eğilim

11 Temmuz 2012 Çarşamba
\n

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun yılbaşında verdiği talimat doğrultusunda Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayatanın eşgüdümünde sürdürülen yeni parti programı yazma çalışmalarında 4 farklı eğilime ait renkler bir araya getiriliyor. 17-18 Temmuz tarihlerinde Arena Spor Salonunda yapılacak 34. Olağan Kurultaya sunulacak parti meclisi raporunda Geleneksel sosyal demokratlar, sosyal liberalizme inananlar, sosyalist gelenekten beslenenler, Cumhuriyetçi ve Atatürkçü mirasımızı vurgulayanlar, özetle farklı sol ve demokrat refleksler içeren CHPnin tüm renkleri parti programı içinde yer alacaktır. Partinin barındırdığı ideolojik farklılıklar CHPnin zenginliğidir. Programımız, CHPnin zengin ideolojik birikimini sol, demokrat ve cumhuriyetçi bir fikri zeminde buluşturacak ve kaynaştıracaktırifadeleri yer alıyor.

\n

***

\n

Bilindiği gibi kuruluş dönemlerinde önce Anavatan Partisi, daha sonra da Adalet ve Kalkınma Partisi farklı eğilimlerin parti içinde bir aradalığı söylemleriyle yola çıkmışlar, başarılı da olmuşlardı. Fakat merkezin sağındaki partilerde yadırganmayan bu tür söylemler nedense merkezin solundaki partilerde yadırganıyor. Nitekim Hürriyetteki yazılarını ilgi ve beğeni ile izlediğim Mehmet Y. Yılmaz gazetesinin dünkü sayısında bu konudaki eleştirilerini dile getirdi. Hem sosyal demokrat, hem sosyal liberal, hem sosyalist ve hem de Atatürkçü fikir ve çözümler nasıl bir arada olacak, kavrayamadım dedikten sonra, “azıcık ondan, birazcık bundan diye hibrit bir program mı ortaya çıkacak, yoksa CHP dünya sosyal demokrat partiler tarihine geçecek bir iş mi yapacak, program çıkınca göreceğiz diye ekliyor.

\n

Oysa farklı eğilimlerin bir aradalığına dünya sosyal demokrat partileri yabancı değildir; buna en somut örnek de ilk kongresini 1869 yılında Kreuznachda yapan Almanya Sosyal Demokrat Partisidir (SPD). SPD, 1959 yılındaki Bad Godesberg Kongresine kadar geçen 90 yıl içinde dört kez program değişikliği (1875 Gotha, 1891 Erfurt, 1921 Görlitz, 1925 Heidelberg) gerçekleştirmiş, bu dört programda da ideolojik temel olarak Marksizm korunmuştur. II. Dünya Savaşı sonrası dünyadaki ve ülkedeki gelişmeler ise SPDyi yeni ve köklü bir program değişikliğine zorlamıştır. 1959 Bad Godesberg Programı incelendiğinde sosyal demokrasinin yanı sıra Marksist sosyalizme ve Hıristiyan teolojisinden kaynaklanan etik sosyalizmede yer verildiği görülmektedir. 30 yıl sonra Berlin Kongresinde kabul edilen 1989 programında bu üç eğilimin yanında daha sonra Federal Şansölye olacak Gerhard Schröderin savunduğu yeni sol/sosyal liberal eğilimle birlikte sosyal çevrecilik de yer almıştır.

\n

***

\n

SPDnin 1989 Berlin Programının tarihsel köklerimiz bölümünde şöyle denilmektedir: Farklı temel görüş ve inançlara sahip insanlar Sosyal Demokrat Partide bir arada çalışmaktadır. Onların ortak paydaları, ortak değerlere ve aynı siyasi hedeflere dayanmaktadır. Avrupada demokratik sosyalizmin düşünsel kökleri Hıristiyanlığa, hümanist felsefeye, aydınlanmaya, Marxın tarih ve toplum öğretisine ve işçi hareketinin deneyimlerine uzanmaktadır. () Biz kişisel temel görüş ve inançlara saygı duyuyoruz ve bu görüş ve inançların hiçbir zaman parti kararlarıyla baskı altına alınmaması gerektiğini düşünüyoruz.Geniş ve ayrıntılı bilgi için bakınız: Sosyal Demokraside Temel Eğilimler, Deniz Kavukçuoğlu, Cumhuriyet Yayınları, 2003, 3. Baskı)

\n

Her sosyal demokrat partide olduğu gibi CHPde sorun, programında farklı eğilimlerin bir arada yer alması değil, bu eğilimlerin ortak bir program temeli üzerinde oluşturacakları kanatların birbirleriyle itişip kakışmadan parti programının ortak amaçları doğrultusunda omuz omza, el ele çalışma başarısı gösterip gösteremeyecekleridir.

\n

Bu başarının gösterilip gösterilmemesi ise birtakım önkoşulların yerine getirilmesine bağlıdır. Her şeyden önce partinin merkez yönetimi zorlamacı/dayatmacı alışkanlıklarını geride bırakmalı, uzlaştırıcı ve toparlayıcı bir üst organ olarak alt kadrolara örnek olmalıdır. Partililer alışılageldik bencilce davranışlarından vazgeçmeli, egolarına gem vurmayı öğrenmelidirler. Tüm parti organlarına ve kadrolara uzlaşma kültürü egemen olmalı, partililer arasındaki çekemezlikler son bulmalı, birbirlerinin başarılarını içlerine sindirebilmelidirler.

\n

Unutulmamalıdır ki partiye iktidar yolunu açacak olan tek başına yeni program değil, kendini yenilemeyi başarabilen insandır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda (28.09.2018) 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları