Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Çankaya... Çankaya...
Başbakan tedirgin; tedirginliği giderek öfke olup diline vuruyor. Sen bu koca ülkede üç yasama dönemi başbakanlık yap, sonra seni Ankara’da 1071 rakımlı bir tepeye yerleştirsinler, ülkede ne olup bittiğini elin kolun bağlı o tepeden seyret!
Nasıl tedirgin olmasın, nasıl öfkelenmesin?
Onun gibi buyruk vermeye alışmış, kendine “tek adamlığı” yakıştırmış bir kişi nasıl olur da kendisinin yerine yürütmenin başına geçecek, buyruk verme “imtiyazını” ele geçirecek bir başkasının varlığına “tahammül” edebilir?
Edemiyor.
Öyleyse tek yol başkanlık! Hem Çankaya’da oturmak hem de Türkiye’ye dilediğince yön vermek yetkisine sahip olmak.
Bu nedenle aylardır milletin kafasına vura vura başkanlık sisteminin Türkiye için ne değin önemli ve yararlı olacağını anlatmaya çalışıyor. Hiç kuşkusuz anlayanlar var, fakat anlamayanlar ya da anlamak istemeyenler hâlâ çoğunlukta. Başbakan’ın tedirginliğinin kaynağı da yönlendirilemeyen, yönlendirilmesi zor olan bu çoğunluktur.
Bu çoğunluk ki, içinde AKP seçmenleri de vardır, Başbakan’a güvenmiyor. Başbakan istediği kadar başkanlık sistemiyle yönetilen Amerika Birleşik Devletleri’ni örnek olarak göstersin, birçok siyaset bilimcisi başkanlık sisteminin tümüyle kendisine özgü koşulları olan ABD dışında, istikrarlı bir demokrasi yarattığının görülmediğini ileri sürmektedir. Aralarında ünlü siyaset kuramcısı Fred Riggs gibi önemli bilim insanları bulunan çok sayıda siyaset bilimcisi, “başkanlık sistemine geçmeye çalışan hemen hemen her ülkede bu sistemin otoriter bir rejime dönüştüğünü” söylemektedir. Öyle ki, İngiliz bilim kadını, Prof. Dana D. Nelson 2008 yılında yayımlanan “Bad for Democracy” (Demokrasi İçin Kötü) adlı kitabında ABD’deki başkanlık sisteminin de aslında demokratik olmadığını iddia etmektedir.
Başkanlık sistemi olamayacak mı? İkinci seçenek partili cumhurbaşkanlığı! Çankaya’da otururken ülkenin dizginlerini de elinde tutmak!
Bu seçeneğin de gerçekleşmesi pek kolay gözükmüyor; bu saatten sonra hangi siyasetçi işlevsizleştirilmiş bir başbakanlığı içine sindirebilir ki?
CHP de MHP de her iki seçeneğe karşılar. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da son Hakkâri konuşmasında başkanlık sistemine sıcak bakmadıklarını açıkladı.
Kısacası Başbakan’ın işi zor; öyleyse daha derin öfkelere hazırlıklı olalım derim.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli ile görüşmesini anlattı
- İhraç talebi ile disipline sevk iddiası!
- CHP'den 'İmamoğlu' çağrısı
- AKP'li başkandan 'torpil' savunması
- 2 çocuk vurulmuş halde ölü bulundu!
- İşte Enes Güran'ın kolundaki ısırık izinin fotoğrafı
- 'Erdoğan' zirvesi sonrası MHP'den bir paylaşım daha!
- 'Bundan 25 gün önce de...'
- Çok konuşulacak 'Kabine değişikliği' kulisi
- Biberonla tiner içirilen bebek öldü