Deniz Kavukçuoğlu
Deniz Kavukçuoğlu den_kav43@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Bunlar ateist bunlar Zerdüşt (2)

22 Haziran 2016 Çarşamba

Cumhurbaşkanı, “Bunlar ateist, bunlar Zerdüşt!” diye PKK teröristlerini işaret edip bu inançları terörizmle özdeşleştirip ötekileştirirken, sesine öyle vurgular yüklüyor ki duyan ateist ve Zerdüştleri insan yiyen canavarlar sanır.
Geçen yazımızda ateizm ve ateistler üzerinde durmuş, yazımızı insanlığın saygınlığını kazanmış Nobel Ödülü sahibi 20 ateist bilim insanını anmıştık.
Bu yazımızda Zerdüştlük üzerinde duralım.
Zerdüştlük dünyanın eski tektanrılı dinlerinden Budizm gibi felsefi yönü öne çıkan inançlar arasındadır. Bu inancın temelinde iyilik ile kötülük arasındaki savaş yatar.
Zerdüştler su, toprak, hava, ateş gibi doğal elementleri kutsal sayarlar ve bunları kirletilmekten korurlar. Zerdüştlük, MS 600’lü yıllarda Müslümanların Pers topraklarını ele geçirmesinden sonra süreç içinde ortadan kalktı. Bugün dünyadaki toplam Zerdüşt sayısının 190 binden az olduğu tahmin edilmektedir.

***

Zerdüştlüğün yaratıcısı olan üç peygamberin sonuncusu olan, MÖ 660’larda yaşayan III. Zerdüşt bilge, ileri bir düşünce adamı ve filozof bir kişidir. Kendisinin filozof yönü doğa, toplum ve insan gerçeğine ilişkin görüşlerine yansır.
Zerdüşt inancında dünyanın çeşitli evrelerden oluştuğuna inanılır. İlk evrede iyilik ve kötülük ortaya çıkar. İkinci evrede dünya karanlığa, felakete ve kötülüklere gömülür. Üçüncü evrede iyilik ve kötülük arasındaki savaşımı iyilik kazanır. Zerdüşt, halklara doğruyu adaleti göstererek, karanlık ve aydınlığı birbirinden ayrıştırır. Dördüncü evrede ise her türlü kötülük ve karanlık kaybolacak, dünyaya barış ve kardeşlik egemen olacaktır.
Zerdüşt, dünyayı evrelere ayırırken, ilk evrede insanın yaradılış dönemini ele alır. İkinci dönemde tufanla insanlığın uğradığı felaket vurgulanır. Üçüncü dönemde, Zerdüştlük ve sonrasında gelişen uygarlığa vurgu yapılır. Zerdüşt, son aşamada insanlığın geleceğe ilişkin taşıdığı umuda, özgürlük düşlerine çağrışım yaparak, geleceği tasarlar.

***

Görüldüğü gibi Cumhurbaşkanı’nın işaret ettiğinin tersine Zerdüştlüğün terörizmle özdeşleştirilecek bir yanı yoktur. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak, kişi Cumhurbaşkanı da olsa onu yanlışa sürükler.
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı imam hatip okulu mezunudur. Söylemlerinden anlıyoruz ki bu okullarda ne yazık ki İslam dışındaki inanç sistemleri okutulmuyor.
Buradan Cumhurbaşkanı danışmanlarına naçiz bir önerim var: Cumhurbaşkanı’nın bu tür yanılgılarını önlemek için kendisine İslam dışındaki inanç sistemlerine ilişkin bir rapor hazırlayınız.
Yoksa bu topraklarda İslam dışındaki hiçbir inanç sistemi ötekileştirilmekten kurtulamayacak.

***

İlgi Duyanlara:
Eski İran’da Zerdüştlük ve Kutsal Ateş, Aslı Hekimoğlu Akyazar, Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
Zerdüştlük Terimleri Sözlüğü, Esat Korkmaz, Anahtar Kitaplar
Avesta, Zerdüştilerin Kutsal Metinleri, Avesta Yayınevi  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda (28.09.2018) 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları