Cüneyt Arcayürek

Sallama Açıklamalar...

19 Temmuz 2013 Cuma

\n

Perhiz gerektiren rahatsızlıkları nedeniyle ne ölçüde oruç tuttuğu bilinmeyen RTE; iftardan iftara, doğru kürsüye çıkıyor.

\n

Artık merakla ne müjdeleyecek beklentileri geride kaldı.
Acaba bu kez olmadık, olmayacak akla ziyan ne yumurtlayacak diye merakları kışkırtan açıklamalar yapıyor.
Tok midesi belleğine de ziyan galiba...
Bu kez kredi kartlarına taktı kafayı...
2007’den beri hükümet adına kredi kartları almaya teşvik eden ekonomiden sorumlu bakanlarının altını çizdikleri politikaları bir kalemde inkâr eden, aaa sanki adam o bakanların Başbakanı değil de, dışarıdan sorumsuz biriymiş gibi, halka “
Kredi kartı almayın” diye emir buyurdu...
Oysa yıllardan beri ekonominin patronu olan başta Devlet Bakanı
Babacan ile diğer bakanlar her fırsatta “kayıtdışı ekonomiyle mücadelede kredi kartlarının yaygınlaştırılmasını” savundular.
O günden bugüne kredi kartı sayısı 56 milyona, toplam banka kartı sayısı 95 milyona ulaştı.
Beş ayın 2013 verilerine göre Türkiye’de kredi kartlarıyla ortalama 1 milyar 15 milyon liralık alışveriş yapıldı.
Pek çok ülkede olduğu gibi, ülkemizde kredi kartı ile cebinde para taşımayan, kredi kartıyla her türlü yaşamsal gereklerini karşılayanlar olduğu gibi; kuşku yok, aylık geliriyle yaşamsal sıkıntı çeken ailenin güncel giderlerini karşılamayarak banka kredi kartı kullanan… ne çare yüklü harcamalarını zamanında karşılamayarak icraya düşen yüz binler, milyonlar var.

\n

***

\n

Gezi Parkı eylemlerini, kendini başbakanlıktan indirmek için faiz lobisinin tezgâhladığı iddiasını kanıtlamak için günlerdir bin derede su getiriyor.
Önceki akşam iddiasına bir yenisini ekledi.
Faiz lobisinden söz etmiştim ya, işte kredi kartları örneği” diye başladı.
Tezgâhta uluslararası lobi çabalarına Türkiye’deki dalı diye gösterdiği bankaların mahkemeye düşen ya da ödemeyen kredi kartları borçlarını tahsil ederken aldıkları faizi örnek gösterdi.
Sır tutan, kaynak vermeyen bir siyaset adamı görüntüsünü bozmamak amacıyla banka adını vermedi ama sahibi ile konuştuğu bir bankanın bu olanakla yılda 600 milyonu cebine indirdiğini kanıt diye söyledi.
Bir bankayla örneğini genişletti; “
Bankalar sadece 5 ayda kredi faizi ve aidatlardan yaklaşık 5 milyar lira kazandı. Bu rakam köprü ve otoyolların 10 yıllık işletme bedelinden fazla” dedi.

\n

***

\n

Her isteyene kredi kartı vermek, dağıtmak; kredi kartı kullanmak; ödenmeyen kredi kartlarının tahsilinde faiz almak yasal mı? Kartlarda yasal bir kısıtlama var mı, yok!
Öyleyse bankalar yasadışı kaçak bir işlem yapıyormuş gibi bu vaveylaya gerek ne gerek?
Gezi Parkı eylemleri öyle bir etki yaptı ki toplumda; artık kredi kartıyla, benzeri açıklamalarla gündem değiştirmekse amaç; geçti Bor’un pazarı sür eşeği Niğde’ye!
Eski çamlar giderek bir bir bardak oluyor.

\n

***

\n

Kredi kartlarını yaygınlaşmasını teşvik edeceği, kart alanın aylık ya da yıllık gelirini ölçü alarak kartlara kullanma limiti getireceği yerde; kredi kartlarının yaygınlaşmasını teşvik eden sanki AKP’nin başbakanı değil de Patagonya başbakanı mübarek!
Öncesini sonrasını düşünmeden o sırada aklına eseni, oruçlu ağzıyla sallıyor.
Tutabilene aşk olsun!
Tabii dün sabah, önceki geceki kredi kartı sallamalarını tersyüz eden sözlü yazılı haberleri görünce… İktidarımızın ekonomik kalkınmasını kıskanan dış mihrakların emrindeki, zaten AKP karşıtı medya, işte bu diye aynadaki yüzünü teselli ettiğine kuşku yok!
Henüz yıllarca yazılı ve sözlü beyanlarla kredi kartlarının yaygınlaşmasındaki fazileti savunagelen bakanlarından, Başbakanlarını doğrulayacak doğrultuda açıklamalar gelmedi.
Ama
Sezar’ın hakkı Gümrük Bakanı, sadık dostu Hayati Yazıcı’ya.
RTE’yi aklayan şu açıklamasını not etmek gerek: “
Başbakan’ın ifadesini ‘Kart kullanmayın’dan ziyade bilinçli kullanın diye algıladım!

\n

***

\n

Devir değişti.
Eğri oturup doğru konuşmanın yerine…
… iktidar sahipleri gibi atasözünü, doğru oturup eğri konuşmak anlamında kullanmak gerekiyor.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları