Cüneyt Arcayürek

'Nereden Nereye Getirdi?'

19 Nisan 2011 Salı
\n

Partiler arasında seçmen kazanma savaşı giderek kızışıyor.

\n

İki büyük parti iki büyük kozu

\n\n\n

paylaşamıyor: Alevilerle Kürtleri

\n

AKP; Güneydoğudaki Kürt kökenli seçmene sahip çıkıyor. Rakip gördüğü tek parti Barış ve Demokrasi Partisi.

\n

Yeni CHP, lider ve lider kadrosunun bölgeye hayli gezi yapmasına ve kimi vaatlerde bulunmasına karşın, Diyarbakır ve çevresinde umduğunu bulamıyor.

\n

Partinin Kürt açılımını programlayacağı söylenen, Kürt oylarını çeker sanısıyla yönetime aldığı eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulunu o ilden aday gösteremedi.

\n

Genel Başkan da bölge yerine, İstanbul bir Kürt kentidir! diyerek bu büyük kentteki Kürt kökenli seçmenlere seslendi.

\n

Oy paylaşımda Alevi oyları önde giden diğer konu.

\n

Daha çok CHPye yakın görünüyorlar.

\n

Ama AKP de Alevilerin yüzyıllık sorunlarına çare aradığını ve bulduğunu ya da bulacağını söyleyerek bu büyük seçmen kitlesini yanına çekmeye çalışıyor.

\n

***

\n

Seçmen kazanma savaşı RTEnin açıkladığı seçim beyannamesi üzerinde yoğunlaştı.

\n

2011-2015 arası ülkenin ve bireylerin sorunlarını, çözümünü bir yana atıverdik.

\n

2023’lere uzandık. Ne ki hiçbir lider:

\n

RTEye Yavu sen, AKPnin 2023e kadar iktidarda kalacağını mı sanıyorsun?

\n

Ya da başlığı ‘2023’te lider ülke, Türkiyeolan beyannameyi Meclisten geçireceğin 12 yıllık bir devlet plan ve programı olacağını mı söylüyorsun diye sormuyor.

\n

Muhalefet partileri içeriğindeki vaatlerin kendilerine ait olduğunu ve RTEnin bunları aşırdığını açıklıyor.

\n

Örneğin CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İstanbulda iki yeni kent projesini ilk kez 13 Kasım 2007de TBMM bütçe komisyonunda önerdiğini söylüyor.

\n

MHP, liderleri Devlet Bahçelinin 1995ten beri ara ara vurguladığı 2023 vizyonunu RTE arakladı diyor.

\n

***

\n

Başbakan ise seçim beyannamesinde kimi konularda verdiği rakamlardan sonra, Türkiye nereden nereye geldi diye övünüyor ve lakin:

\n

2002’den 2011e değin Türkiyeyi nereden nereye getirdiğini tartışma konusu yapana da rastlanmıyor.

\n

RTEnin, Türkiyeyi çağdaşlık amacından saptırarak koyu Müslümanlığın tutsağı yapan çabalarına tarikatçıların ve cemaatlerin, önderleri hoca efendilerin (başta elbette Gülenin) yol göstericiliğini devlette egemen kıldığına

\n

.ve maalesef, muhalefetin de RTEnin yeniden yaşama döndürdüğü tarikatlara, tarikatlara, cemaatlere şapka çıkardığına değinilmiyor.

\n

Çıkıyor ekranlara RTE, 2002den 2011e kadarki süreci, çıraklık, kalfalık ve (şimdi) ustalık dönemleri diye üç bölüme ayırıyor.

\n

Ustalık dediği dönem, 2011den itibaren Türkiyeyi daha koyu Müslümanlığa atmak mıdır? Ülkeyi Batı yerine, Arap kardeşleriyle beraber Doğuya kaydırmak mıdır?

\n

Temel hedeflerini açıklamaktan kaçındığı yeni anayasa ile ülkenin federatif bir bünye ile bölünmesini öngören bir dönem midir?

\n

Bu projeleri nasıl gerçekleştireceksin veya ustalık dediğin ne mene bir şeydir diye soran yok!

\n

***

\n

Halkımıza ülkenin nereden nereye geldiğini değil, ülkeyi RTEnin nereden nereye getirdiğini anlatacak eşsiz bir fırsattır seçim.

\n

Beyannameyi açıklarken, Ben Ergenekon davasının savcısı olduğumu hiç söylemedim dedi.

\n

Oysa Ergenekon davasını ilk günden siyasallaştıran RTE, (15 Temmuz 2008) partisinin grup toplantısında Bize savcılık görevini sağ olsunlar yine onlar (muhalefet) veriyor. Savcı millet adına vardır. İddia makamı millet adına oradadır ve biz de millet adına hakkı aramanın, savunmanın gayreti içindeyiz dedi. Ergenekon savcılığı görevini üstlendi, bu sözü günlerce tartışıldı.

\n

Sen savcı isen ben de milletin avukatıyım diyen Deniz Baykalı RTE günlerce eleştirdi. Şimdi; Öyle demedim, ben milletin avukatıyım dedimdiyor.

\n

Elini tutan olmadığına göre muhalefet, inkârcılığını kanıtlayan bu örneği kullanarak neden İşte sizden oy isteyen RTEnin gerçek yüzü budur diyemiyor acaba?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları