Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Güncelleşen Sorular
Genelkurmay Başkanı ile üç kuvvet komutanının istifası, içeride dışarıda Türkiye daha demokratik bir ülke haline
\n\n\n\n\n\ngeliyor diye yorumlandı.
\nDarbelere sessiz kalan kalemler, istifaların demokrasimizin güçlenmesine neden olduğunu yazıyor.
\nÖyleleri var ki içlerinde biri, yurt gezisinde Kenan Evren’e yakınlığını kanıtlamak için enginarın konservesini sevmediğini, o nedenle o gece menüye konulan zeytinyağlı enginarı yemek istemeyeceğini söyledi.
\nBir uzun zaman darbelere karşı sessiz kalan, hatta bugün yerden yere vurdukları 1982 Anayasası’na karşı çıkma cesareti gösteremeyenlerin pek çoğu şimdi birer asker düşmanı.
\n***
\nEski Genelkurmay Başkanı’nın askere veda mesajında açıkladığı nedenlerden başka nedenler olup olmadığını sormak, soruşturmak gereğini duymuyorlar.
\nOrgeneral Işık Koşaner; mesajında; 173’ü muvazzaf, 77’si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubayın, evrensel hukuk kurallarına, hakka, adalete, vicdani değerlere uygun olmayan biçimde tutuklu bulunduğunu ve… bu durumun yetkili makamlara iletilip anlatılmasına, takip edilmesine karşın, “soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunmasının mümkün olmadığını” söylüyor.
\nGenelkurmay Başkanı’nın girişimlerini reddedenin adını vermeye gerek yok.
\nOrduyu dikensiz gül bahçesine çevirmek isteyen, bu amacına erişmek için açıklamadığı planı 2002’den beri aşama aşama uygulamaya koyan RTE!
\n***
\nHenüz sorulamayan sorulara geçelim:
\nIşık Koşaner’in yerine Genelkurmay Başkanlığı’na Jandarma Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in zamanından önce atanmasıyla… evrensel hukuk kurallarına, hakka, adalete ve vicdani değerlere aykırı olarak Hasdal karargâhında yatanlarla ilgili hukuksal sorun ortadan kalktı mı?
\nBu soruyu ikinci bir soru; Genelkurmay Başkanlığı’na atanan Orgeneral Özel’in yanıtlaması zorunlu bir başka bir soru izliyor.
\nYeni Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in, bugünlerde atanacak yeni kuvvet komutanlarının, “emekli” Işık Koşaner’in ortaya koyduğu Hasdal sorunuyla ilgili düşünceleri nelerdir?
\nGenelkurmay Başkanlığı görevini üstlenirken Orgeneral Özel’in RTE ve Çankaya’daki AKP’li ile gece yaptığı görüşmelerde bu konuya değinilmiş midir?
\nOrgeneral Özel, Çankaya ve hükümetin bu konudaki görüşlerini öğrenmek istemiş midir?
\nVeya Orgeneral Özel bu konudaki düşüncelerini iktidardaki birbirini kollayan, destekleyen siyasal güce açıklamış mıdır?
\nBu soruların doyurucu biçimde yanıtlanması gerekiyor. Zira bu sorular hemen pek çok çevrenin aklına takılan, yanıt arayan sorular.
\nNitekim CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu soruları başka biçimde gündeme getirdi:
\nHaklı olarak “Yeni Genelkurmay Başkanı Özel, istifaların nedenini ortadan kaldıracak bir görüşme ortamı yarattı mı?” diye, Çankaya’daki görüşmenin temel öğesine değindi.
\n***
\nKoşaner olayı -Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği gibi- Çankaya’dakinin “kendisine seçen ya da öneren kişiye olan bağlılığının” bir kez daha kanıtlanmasına da vesile oldu.
\nTSK’nin komuta heyeti birden boşalıyor. Ordu komuta heyetinin nasıl oluşacağına ilişkin kaygı verici sorular yanıtsız.
\nBu sırada yukarıdaki, üstelik barışta TSK’nin başkomutanı AKP’li, gönül rahatlığıyla, “Her şey mecrasında. Boşluk yok” diye demeçler verebiliyor.
\nBakınız; ne hallerde demokrasimiz, nasıl da ileri? Kılıçdaroğlu, komutan istifalarını “demokratik protesto” diye yorumladı. Açık gizli yandaşlar; vay, sen nasıl olur da Avrupalının olayı “demokratikleşme” diyen açıklamasına karşı tavır sergilersin diye CHP Genel Başkanı’na yüklendi.
\n***
\nBu koşullarda ve birbiriyle partizanlıkla bağlı Çankaya-Başbakanlık-Meclis’teki çoğunluğun yeni anayasa yapacağına inanır mısınız?
\nBir düşünün: RTE’yi bugün tek başına buyruk, her alanda dilediği gibi oynayan, medyayı, yargıyı, orduyu, sivil toplum örgütlerini bağımsız, özgür görev yapmaktan alıkoyan, işadamlarını ayağına kadar getirtip şefaat dilemelerine sürükleyen olanakları RTE nasıl elde etti?
\nBugün darbe anayasası diye karaladığı 1982 Anayasası’nı kullanarak!
\nBu gerçek ortada iken RTE’den çağdaş, gerçekten ileri demokrasilere özgü, insan haklarına saygılı, toplumun her katını kucaklayan bir anayasa yapmasını beklemek abesle iştigal anlamına geliyor.
\nZira RTE için yeni anayasa demek, 1982 Anayasası’nı daha değişik ifadelerle yenilemek demek!
\nBu gerçek unutulabilir mi?
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'un 7 ilçesinde yarın su kesintisi uygulanacak
- 250 bin TL'nin getirisi ne kadar?
- İstanbul'da aile katliamı
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- Malatya depremi: 'Endişe verici' diyerek uyardı!
- Hedefteki teğmenlerle ilgili yeni gelişme!
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Türk ordusunun Kubilaysızlaştırılması
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!