Arif Kızılyalın

Savaşma, Top Oyna!

12 Haziran 2012 Salı
\n

\n\n\n

Şimdi sadece 1.5 saat sürüyor. Oysa Hitler, çamura batmıştı dedi ihtiyar bir Ukraynalı, Varşova-Kiev uçağını beklerken havaalanında. Gerçekten Euro 2012ye ev sahipliği yapan iki ülke Polonya ve Ukrayna, 2. Dünya Savaşının en kanlı cephesiydi. Alman ordusu ile Kızıl Ordunun en hararetli kapışmalarına sahne oldu bu topraklar.

\n

Şimdi ise futbolun hegomonyası var. Varsa futbol, yoksa futbol. Meşin yuvarlak denince her şey duruyor. Geçen yıllar sistemin bir türlü işletilemediği iki ülkede, işler artık tıkır tıkır. Galiba bu UEFA gerçek bir kartel.

\n

Neyse, Euro 2012ye gelirsek; yine bildik renkli görüntüler var. Ancak Portekiz ve İsviçre-Avusturyadaki hava yok. Çünkü ulaşım iki ülkede de sorunlu. Trenler, kara yolları güvenli değil. En iyisi uçak; o da rötar yapıyor ama gideceğiniz yere varıyorsunuz. Bir İsviçreli ile sohbet ediyordum. Bizim ülkede tren 30 saniye bile gecikmez, burada uçaklar yarım saat rötarsız kalkmıyor, maça gideceksen 4-5 saat önceki uçağa bilet al demez mi?

\n

Haksız da değil.

\n

Şampiyonaya bakıyoruz, yine içki ve olay ön planda. En son İrlanda-Hırvatistan maçı öncesinde iki ülke taraftarları arasında sabaha karşı çıkan kavgada 14 kişi gözaltına alındı. 10 Hırvat ve 4 İrlandalı taraftarın Lech Posen kulübü önünde çıkardıkları kavgaya müdahale eden Polonya emniyet güçleri şüphelileri polis merkezine götürerek ifadelerini aldı.

\n

Şampiyonanın en şanssız ülkesi sanırım Hollandalılar. Onlar da kafayı Almanya maçına takmışlar. Hollanda Teknik Direktörü Bert van Marwijk Danimarka yenilgisinin ardından yaptığı açıklamalarıyla dikkat çekti. Marwijk Çarşamba günü Almanyaya karşı da ofansif oynayacağız. Ancak bu kez kontrollü bir şekilde hucüm etmeliyiz. Rakibe boş alan bırakmamalıyız dedi. 60 yaşındaki çalıştırıcı Almanya karşısında kadroda değişikliğe gitmeyeceğini de belirtti. İlginç olaylar da yaşanıyor turnuvada... Mesela Mario Gomez ve takım arkadaşı Holger Badstuber Almanyanın Portekizi 1-0 yendiği maç sonrasında Lvivden Danzige gazetecilerin uçağıyla gitmek zorunda kaldı. Karşılaşma sonrası doping kontrolüne giren iki futbolcunun kafileyi taşıyan uçağa yetişememesi nedeniyle Almanya Futbol Federasyonu seyahat yetkilileri Gomez ve Badstuberi gazetecileri taşıyan uçağa bindirdi. Gomez ve Badstuber ilk sıradaki yerlerine alarak Danzige gitti. Rusya Teknik Direktörü Dick Advocaat ve federasyon başkanı Sergej Fursenko, 2010 yılında düşen uçakta hayatını kaybeden Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve diğer yetkilileri unutmadı. Uçağın düştüğü Smolensk kentine giden Advocaat kazanın yaşandığı bölgeye çiçekler bırakarak hayatını kaybeden 96 kişiyi andı.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Enflasyon düşüyor da! 18 Eylül 2024
Galatasaray nereye? 13 Eylül 2024

Günün Köşe Yazıları