Arif Kızılyalın

Önce İnsan, Sonra Gazeteci mi?

24 Mart 2013 Pazar

\n

Kız çocuğunun biri çıkıyor, bin bir zorlukla boğuşuyor, önce Avrupa, sonra olimpiyat şampiyonu oluyor. Gerçek bir başarı öyküsü. Hepimiz alnından öpüyoruz. Başbakan dahil, herkes o sıcak ağustos gecesinde, Yürü be kızımdiye haykırıyor TVlerinin başında: Yürü, bas geç İngilizi getir şu olimpiyat altınını.” Getiriyor da. Aradan bir süre geçtikten sonra atletizm dünyasından biri, Olimpiyat şampiyonu kızımızla ilgili yasaklı madde iddiası var, haberin olsundiyor. Büyük bir iddia; inanılır gibideğil. Başlıyoruz araştırmaya, soruşturmaya. Aynı haber atletizmi yakından bilen birçok meslektaşımızda da var. Ağız yokluyoruz karşılıklı, Doğru mu?diye.

\n

Güvenilir kaynaklar diyor ki: Doping yok, olsa zaten IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) onayı vermez, o Londra madalyası 8 ay içinde geri alınırdı. Ancak kan değerlerinde sıkıntı var. Yükselmiş, inmiş. IAAF bunu araştırıyor. Ancak bunlar genç kadın. Özel günleri oluyor, hamilelik riski taşıdıkları günler oluyor. Kahveyi fazla kaçırdıkları günler de oluyor.

\n

Kulaktan dolmahaberi manşet yapıp gündeme oturmakvar işin içinde; sonucu o atleti yerle bir etmek olsa da. Ama elimiz gitmiyor. Çünkü Aslınındopingyapmadığını biliyoruz. Kontrollerden de kaçmamış. Sadece bazı değerlerinde yükselme ve iniş var. Gazete üst yönetimi ile de konuşup 2020 hazırlığındaki İstanbulu vurmama, Aslıyı paspas etmemeadına haberi tutuyoruz. Biliyoruz ki, gündeme düşerse Türkiyenin 2020deki rakipleri Japonya ve Madridin eli güçlenecek. Birçok meslektaşımız da bizle aynı görüşte olmalı ki onlar da gazetelerinin manşetlerine çıkarmıyorlar haberi.

\n

Sonra cuma sabahı bir gazete 1. sayfasının manşetinden duyuruyor Aslı Çakır Alptekinin dopinglesuçlandığını. Aslında henüz suçlama da yok, sadece savunma isteme süreci yaşanıyor ama gazetenin haberi Aslı Ben Johnson ve Lance Armstrongile aynı kefeye getirmiş. Şimdi düşünüyorum, özgürlükler ülkesi ABD, İngiltere, İspanya ya da en çok gazetenin satıldığı Japonyada bir gazeteci kesin bilgi, bulgu yok iken, sadece bir savunma istendi diye olimpiyat şampiyonu atletini dopingciilan eder mi? Etmez de edemez de. Ama burası Türkiye, gerçekten çok özgürüz, her ne kadar İnsan hakkı ihlalleri vardiyorsak da bazı yazdıklarımız sansürlenmek isteniyorsa da duyduğumuz haberi yazabiliyoruz. Açıkçası ben yazmadım, atletizmi ve sporu benden iyi bildiğini düşündüğüm (ki bu satırların yazarı olimpiyat oyunları, Akdeniz oyunları dünya ve Avrupa şampiyonalarını izlemiştir) kişiler de yazmadı. Yazana da mesleki anlamda saygı duyarım ama insanları karalamamak gerek diye düşünüyorum.

\n

***

\n

Aslı suçsuz. Bunda şüphe yok. Nevin Yanıtın ise bir testinin pozitif çıktığı söyleniyor. Umuyorum yanlış duyumdur. Ama bu gelişmeler gösterdi ki, Süreyya Ayhandan bu yana özellikle pek çokdevşirmeatletin doping nedeniyle hem IAAF, hem CASla mahkemelik olması, Türk sporu için evinin önünü süpürmezamanının geldiğini gösteriyor. Gazetelerde ve arşivlerde son 10 yıldır adı yasaklı maddelerle anılan atletlerin isimlerini yazın, arkasına antrenör ekleyin, bakın karşınıza kim çıkacak! Bence, bu isimlere yasal yolla takviye vitaminadı altında ilaç temin eden kişi suçlanmalı eğer illa ki birilerini ipe göndereceksen. Yoksa, Aslı, Gamze, Nevin, Gülcanı yakmak çok kolay...

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Enflasyon düşüyor da! 18 Eylül 2024
Galatasaray nereye? 13 Eylül 2024

Günün Köşe Yazıları