Ali Sirmen
Ali Sirmen asirmen@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

T. Erdoğan'ın Yolu

22 Kasım 2011 Salı
\n

Yandaşları Recep Tayyip Erdoğanın Time dergisine kapak olmasıyla ne denli iftihar etseler azdır. Çünkü Tayyip Beyin ünlü derginin kapağı olması ne rastlantı, ne derginin güç bir ortamda kendisine geçtiği bir kıyaktır.

\n

Gerçekten de Erdoğan, günümüz dünya liderleri arasında, Timeın temsil ettiği zihniyet açısından örnek gösterilebilecek kişidir...

\n

Erdoğanın kendisini örnek haline getiren zor yolu nedir?

\n

Soruna yanıt ararken, Tayyip Beyin siyasal yıldızının parladığı dönemin, küreselleşen kapitalizmin en büyük düşmanının ulus devletler ve ulusalcılık olduğu bir zamana rastladığına da dikkat etmek gerek.

\n

Tayyip Erdoğan, son rotası belirlenmeden çok önce, yola daha yeni koyulmaya başladığında da, Türkiyedeki mimarı Mustafa Kemal olan ulus devlet modeline ve onun ayrılmazı laikliğe karşıydı.

\n

Tayyip Beyin siyasal çizgisinin iki değişmezi bunlar ise, bir üçüncüsü de muhafazakâr değerlerdir.

\n

Burada da Tayyip Beyin siyasal rotası ile dönemin revaçta yönelişi bağdaşmakta ve onun yolunu bir zamanlar üçüncü dünya diye adlandırılmış ülkeler için bir örnek konumuna sokmaktadır.

\n

***

\n

Ama Tayyip Erdoğanın yolunu küreselleşen dünyanın egemenleri açısından tavsiyeye şayan kılan değişmezleri değil, değişkenleridir.

\n

Gerçekten de, Erbakanın, Milli Görüşçü kervanı ile yola koyulmuş olan Tayyip Bey daha sonra, bu gömleği çıkarmış, kapitalizmle olan çelişkilerini (görünüşte bile kalıyor olsa) tümden gidermiştir.

\n

Küreselleşen dünyada, ülkesine biçilen rol ve önerilen kalkınma yöntemini benimsemiş olan Tayyip Bey, Erbakanın Milli Görüşçüİslami akımını, ılımlı İslama dönüştürmüştür.

\n

Burada, çoğunlukla yanlış anlaşılan ılımlı İslam deyimi üzerinde durmamız gerekir.

\n

Yanlış anlaşılma bizatihi ılımlı sözcüğünden kaynaklanmaktadır. Çoğu alanda, devlet ve toplum düzenini din kurallarına göre belirlemekte beis görmeyen politika ile laiklik gibi, olmayacakları uzlaştırma yöntemiyle kavramları boşaltma anlamına gelen ılımlısözcüğünün yerine uyumludeyiminin oturtulmasıyla Tayyibizmin içeriği daha kolay anlaşılabilecektir. Uyumlu sözcüğünün küresel kapitalizm ile uyumluluk demek olduğunun altını çizmeye bilmem ki gerek var mı?

\n

Tabii böyle bir rotanın belirli ölçüde bir modernleşmeyi de öngördüğü bu anlamda, Erdoğan muhafazakârlığının Batıyı hiç rahatsız etmeyen, hatta kimi talepleri frenlemek açısından güven veren muhafazakârlık olduğunu, eğitimin ve teknoloji kullanımının da bu sınırlar içinde tutulduğunu da belirtmek gerek.

\n

***

\n

Tayyip Bey klasik muhafazakârlıkla bağdaştırılması güç unsunları başarıyla bir araya getirirken, 1 Mart tezkeresi olayında olduğu gibi, kimi yol kazalarıyla karşılaşmış olmakla birlikte, zaman içinde bunları aşmayı becermiş, bazen de, uyumluluğunun, seçmen tabanıyla yaratabileceği tedirginlikleri gidererek,one minutebenzeri popülist çıkışları başarıyla yürürlüğe koymuştur.

\n

Ne kadar gelir dağılımını daha da bozucu bir politika izlerse izlesin, genelde kitlelerin varlıklarını değerlendirmelerine imkân sağlayan ekonomik politikaları, toplumun bütün ekonomik kazanımlarını gözünü kırpmadan gözden çıkaran özelleştirme girişimleriyle ayakta tuttuğu düşük bütçe açığı uygulamasıyla sürmesini sağladığı sıcak döviz girişiyle desteklediği ekonomik politikasının da etkisi ve muhafazakâr kitleleri popülist yöntemlerle kendine bağlı tutan siyasetiyle Erdoğan yolunu başarıyla yürümektedir.

\n

Kabul etmek gerekir ki, bütün topları değme usta jonglöre taş çıkaracak maharetle düşürmeden çeviren Tayyip Erdoğanın başarısı öyle küçümsenecek türden değildir.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları