Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Yapay zekâ ve transfer
Şu günlerde gözden kaçırılsa da “yapay zekâ” özellikle iş dünyasında tartışılıyor! BBC vurgulayarak yapay zekâ yazılımının hurdaya çıktığından bahsediyor. Özellikle iş dünyasında yapay zekâ ile işe alınmak veya reddedilmek konuşuluyor. Endüstriyel dünya bana göre yeni bir geleceğe hazırlanıyor. Futbolun da test ve yapay zekâ yazılımı ile futbolcunun oyun içi değerlendirilmesini konuşmak lazım. Futbol yapay zekâ ile hatta oyun kurallarının çözümüne VAR ile girdiğine göre; takımların doğru ve yanlış pas sayısı, veya topu doğru, kötü kullanma anlamına gelen oyun dökümünü, hepimiz odamızda maçı izlerken dahi ekrandan görüyoruz. Genelde yorumcular bu testleri maç sonu tablo halinde veya söylemleri ile belirtiyorlar. Transferde menajerler endüstriyel futbol pazarını ve bu sayıları da kulüplere karşı kullanıyorlar. Dahası en iyi futbolcu en büyük parayı kapan pazarın adamı.
Transferde daha iyi sunum yapan ve ikna eden aracıların işin uygulamacısından beklenen başarı söyledikleri gibi olmayınca gerçekle burun buruna gelindiğinde “arazi” oluyorlar. Piyasa yapay zekâ endüstrisinin ürünü olan bir programla ters düşen gerçeğin batışını yaşıyor futbolda.
Yetmiyor bir de “korona belası” futbol endüstrisinin transferin pazar şansı açık olsa da kulüpler batağa saplanmışlardır!
BAŞARI LİDERLE GELİR
Oxford Üniversitesi yapay zekâ uzman araştırma görevlisi Profesör Sandra Wachter “İşe alımlarda kişinin sadece başarılarından bahsedilirse bu beni endişelendirir!” diyor. Bugün dünya futbol piyasası ve menajerler, hangi yola başvurursa vursunlar futbolcuların geçmiş başarılarına göre değerlendirme yaparlar. Görev aldığı kulüpte giydiği formada bunu yakalasalar da bazen uyumsuzluk ve eskime unutulur. Zaman en iyi ilaç ama en çabuk unutulan vefasızlık da içerir. Yer değiştiren her kişi her anlamda onu pazarlayanın değil, kendi felsefesine uyan takımda görev almalıdır. Ayrıca kendisini yöneten birinci kişi futbolcunun teknik direktörüdür. Yapay zekâ piyasasını kullanan kişi bunları unutmamalıdır. Başarı, kişide var olan nitelikleri harekete geçiren liderin yönlendirme psikolojisi, mental gerçeğinde olur. Bilimsel verilere inanan bir kişi olarak örnek olmak, gizli potansiyeli harekete geçirmek, yapay zekâyı da yaratan kişi olmak zorunluluktur. Yoksa “hurda(!)” olur gidersiniz. Zaten dünyada tekamül ve yenilik, eski olma sürecini de yaşarken bazı geçmişleri zorunlu şekilde tarihe kazınmış örnek olarak tutuyorsa, yerinizde sayıyorsunuz demektir. Özellikle ülkemin futbolunda saha başarısını unutmak ve bir asırdan fazla bu işi sevmek adına yapılan mücadele yetersizliği hep dünü aratıyorsa bunda bir sıkıntı var demektir.
Yapay zekâyı üreten de bizim zekâmızdır! O halde farklı yenilikler yaratmalı ve bunun yolunun da yaratıcı eğitim ve sabırla yapılan çalışmalarla gençleri “zamana karşı” hazırlamaktan geçtiğini unutmamakla olur. Yani var olan yaşanmışlıkları sürdürmek yerine, olmayan olasılıklardan yenilikler yaratmak ve insanla gerçekleştirmek, “yapay zekâ hurdalığından” bizi kurtarır!
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Özel okulların ücretleri uçtu
- Merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı!
- Milyonlarca emeklinin gözü 3 Ocak'ta!
- Yapay zeka sağlıkta çığır açıyor
- Asgari ücret ve emekli maaşı hakkında önemli iddia!
- Asgari ücret kaç TL olmalı?
- Yarısı mesleği bırakmayı düşünüyor!
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Galatasaray'da bir dönem sona eriyor!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- İşte CHP’nin yol haritası
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!