Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Talabani'den de destek yok

11 Kasım 2011 Cuma

Irak Başbakanı Nuri el Malikinin, 24 şehit verdiğimiz son Çukurca saldırısından sonra yaptığı PKKyle mücadele için Irak ordusunun, Kürt denetimindeki kuzeye gönderileceği yönündeki açıklamasının üzerinden bir ay geçti. Hükümet yetkililerimiz o dönem bu açıklamanın üzerine atlayarak kamuoyuna boş yere umut vermişlerdi. Gerek merkezi Irak yönetiminde gerekse bölgesel Kürt yönetiminde söz sahibi olan Kürt liderlerin, ne Irak ordusuna böyle bir adımı attıracaklarına ne de Türk ordusunun operasyonuna destek vereceğini bilmelerine rağmen.

Kürt liderler \toperasyona karşı

Nitekim Kuzey Iraktaki bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzaninin Türkiyenin Kandildeki PKKlilerle silahlı müdahale içeren hiçbir harekete destek vermeyeceğini açıklamasının ardından, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de Ankaranın beklentilerine karşı kapıyı kapamış gözüküyor. Talabani önceki gün Ahmet Türk, Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanaktan oluşan BDP heyetiyle bir görüşme yaptı. Ziyaret sonrasında yaptığımız görüşmede Demirtaş, 1993 yılından bu yana Türkiyenin Kürt meselesi ile yakından ilgilendiğini belirttiği Talabaniyi olası bir sınır ötesi operasyonu destekleyecek bir havada görmediğini söyledi. Talabani görüşmede iki önemli mesaj vermiş. Birincisi hem Türkiye hem de PKKye yönelik artık gelenekselleşen şiddetten uzak durulması çağrısı. Irak Cumhurbaşkanı, Barışçıl yöntemleri kenara bırakarak şiddete başvurmak, her iki taraf için de hem daha fazla can kaybı hem de soruna nihai bir çözüme ulaşılmasının daha da gecikmesi anlamı taşır mesajını vermiş BDP heyetine. Bu sözlerin ardından bırakın Malikinin dediği gibi Bağdattan ordu göndermeyi, Kuzeydeki peşmergelerin bile yardımcı olması zor gözüküyor.

İlk adım hükümetten gelmeliymiş

Talabaninin ikinci mesajı ise AKP hükümetine yönelik olmuş. BDPlilerin aktarımına göre Talabani toplantıda AKP yönetimi de yeni anayasa çalışmaları kapsamında Kürt sorununu nasıl çözeceğini, Kürtlerin hak ve özgürlük talepleri konusunda neler yapacağını somut biçimde ortaya koyması ve bunu kısa sürede yapması gerekirdemiş.

Malikinin orduyu göndermesözünün boş çıkmasından sonra Ankaranın şimdiki umudu, Irakın iki önemli Kürt siyasetçisi Talabani ve Barzaninin Kandildeki PKKlilere sert uyarılarda bulunacağı yönünde. Talabani PKKyi uyaracak mısorusuna Demirtaşın yanıtı şöyle oldu:

Öncelikle AKP hükümetinden beklentileri var. Yapacağı çağrının bir anlamı olması ve dinlenmesi için Türkiyenin adım atması gerektiğine inanıyor. PKKye bir çağrı ya da uyarı için zemini olgunlaşmış görmediği kanaatindeyim.

Yapılan tüm yaldızlı açıklamalara rağmen, \tTürkiye Irakın en üst düzey üç önemli ismi olan Maliki, Talabani ve Barzaniden Kandildeki kamplar konusunda somut bir destek almış gözükmüyor.

Hani seyrüsefer serbestisi?

AKP hükümetinin Türk halkına umut veren söylemleriyle icraatları arasındaki derin çelişkinin son örneği geçen hafta yaşandı. Fethiyeden kalkarak Gazzeye yardım götürmek isteyen iki gemiye Doğu Akdenizin uluslararası sularında İsrail tarafından operasyon yapıldı. Oysaki, daha iki ay önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara gemisine geçen yıl yapılan benzer operasyonda 9 vatandaşımızı öldüren İsrailkarşı uygulanacak yaptırımlar kapsamında Doğu Akdenizde seyrüsefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi Türkiyenin alacağını dünyaya duyurmuştu. Yani İsrail, Mavi Marmara gibi bir askeri müdahalede karşısında Türkiyeyi bulacaktı. İsrailli komandoların geçen hafta düzenledikleri operasyon, halka verilen sözlerle, uygulanan dış politika arasındaki farkı bir kez daha ortaya koydu.

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları