Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Şaraplık Olunca Üzüme Teşvik Yok

11 Aralık 2011 Pazar
\n

\n\n\n

Meslek büyüğümüz Mustafa Balbay ve diğer tüm mesai arkadaşlarımızın özverili çabalarıyla, başkentin kültür ve sanat ortamına yeni bir pencere olarak açılan Cumhuriyet Kültür Merkezinde geçen hafta Egeden bir konuk ağırladık. Türkiyede 70 yıllık deneyime sahip Sevilen Şaraplarının sahibi Güner Ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Enis Güner, Cumhuriyet Ankara ekimizin Tadım Notları köşesini kaleme alan dostumuz Prof.Dr. Ertan Anlı ile birlikte okurlarımıza ve Ankaralı şarap dostlarına Anadolu şarapçılığı üzerine keyifli ve öğretici bir sunum yaptı.

\n

Güner ile sohbetimizden, hızla gelişen şarapçılık sektörümüz ve sorunları hakkında edindiğim ilginç ayrıntıları paylaşmak isterim:

\n

Sofradan kaliteye: Türkiyede tüketilen şarabın yüzde 92si sofra şarabı. Her üretici en az bir hatta daha fazla ucuz markaya sahip. Yaşanan kıyasıya rekabet kâr marjlarını düşürdüğünden şarap üreticileri daha kaliteli şarapları da ürün yelpazelerine ekleme arayışına girmiş. Sevilenin şiraz üzümden yaptığı en üst kalite Centum bu trendin bir sonucu.

\n

En romantik mekânda Türk şarabı: Kaliteli şarap üretimi, Türk şaraplarının ününü yurtdışına taşımış. New Yorkta Madison Avenue üzerindeki ünlü Bar Italiada, Londrada üç Michelin yıldızlı Fat Duck ile şehrin en romantik mekânı seçilen Clos Maggioredeki mönülerde Türkiyeyi Sevilen temsil ediyor. İngiliz Marks& Spencer mağazaları 2012 yılından itibaren raflarında Türk şaraplarını satışa sunacak.

\n

Efesin dibine şaraphane: Rekabet öylesine kızışmış durumda ki, Sevilen, daha iyiyi ucuza üretebilmek için 15 milyon lira yatırımla, 25 bin metrekare alan üzerine Türkiyenin en büyük şaraphanesini kuruyor. Üretimi 8 milyon litreye çıkarırken daha yumuşak sofra şarabı ve daha üst kalitede özel üretimler geliştirecekler. Efes antik kentine yakın kurulan fabrikaya, ABD, İtalya ve Fransadaki gibi şarap turları düzenlenecek.

\n

Köşkten sipariş gelmiyor: Şarapta dünya markası olmak için devlet desteği şart. Şili ve Bulgaristan böyle marka oldu. Türkiyede şarap sektörüne kararlılıkla destek veren tek lider Atatürk olmuş. Muhafazakâr kimliğine rağmen Turgut Özal döneminde şarabın tanınırlığı artmış, teşvikler verilmiş. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde davetler nedeniyle Çankaya Köşküne düzenli satış yapan Sevilen, Abdullah Gül döneminin başında bir miktar daha satmış. Ama uzun süredir yeni sipariş almamış.

\n

Alkolizim yok, baskı var: Türkiyede katma değeri en yüksek tarım ürünü şarap. Maliyeti 1 ise getirisi 10. Buna rağmen yaş üzüme, kuru üzüme teşvik verilirken şaraplık üzüme yok deniyor.

\n

Şarap üzerindeki vergi yükü o kadar ağır ki, bankalara borcu olmayan tek şarap üreticisi yok. AKPnin bu tür politikalarına alkolizm gerekçesi de gösterilemez çünkü Türkiyede kişi başı yıllık şarap tüketimi (0.8 litre) zaten dünya ortalamasının çok altında. Geçen yıl 52 milyon litre şarap üretilmiş. Sektöre azıcık destek verilse 90 milyon litreye ulaşılması işten bile değil.

\n

Anadoluda artık satılmıyor: Piyasaya verilen şarabın yüzde 65i turizm sektöründe tüketiliyor. Bu yüzden Antalya, şarap tüketiminde birinci. İkinci İstanbul, üçüncü Ege. Bu bölgeler dışında Anadoluda şarap satışı yok denecek seviyede. Türk şarap tüketicisi tercihinde bilinçli değil. Restoran müşterisinin yüzde 80i garson ne önerirse onu içiyor.

\n

\n\n\n

Sebahattin ve Cem anısına

\n

\n\n\n

Kültür merkezimizde önceki akşam da Vanda kaybettiğimiz basın şehitlerimiz Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir anısına bir fotoğraf sergisi açtık. Yılmaz ve Emirin kendi çektikleri fotoğrafların da yer aldığı 33 karelik Van-İnsan Manzaralarıseçkisiyle, depremle ilgili ilk sergiye de ev sahipliği yapmış olduk. Fikrin hayata geçmesinde en büyük paya sahip Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ile emekleriyle katkıda bulunan foto muhabiri arkadaşlarımıza ve Yenimahalle Belediyesine, hem Yılmaz ve Emirin yakınları hem de Cumhuriyet çalışanları ve okurları adına teşekkür ederim. Sergi 22 Aralıka kadar gezilebilir.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları