Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

‘Sabırsızlıkla Meclis’e Bekliyoruz’

05 Aralık 2013 Perşembe

Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay ile ilgili kararı Washington’daki CHP heyetine, ziyaretlerinin son gününde sabah 08.00 civarında (Türkiye saati ile 15.00’te) ulaştı.
Haber Kılıçdaroğlu’nun medyadan sorumlu danışmanı da olan İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın tarafından Kılıçdaroğlu’na iletildiğinde Anayasa Mahkemesi heyeti henüz toplantı halindeydi. CHP lideri yaklaşık bir saat sonra Amerikan Türk Konseyi’nde (ATC) bir konuşma yapacaktı. Haberin doğruluğu teyit edilince Kılıçdaroğlu, henüz karar kamuoyuna dahi duyurulmamışken gezisini takip eden gazetecilere memnuniyetini şöyle aktardı:
“Alınan karar çok önemli. Umarım Anayasa Mahkemesi aynı duyarlılıkla devam eder. Yargının, bu kararının gereğini yerine getirmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Tutuklu tüm milletvekillerinin parlamentoda ve görevlerinin başında olmaları gerekiyor. Meclis’e gelip yemin ederek görevlerine başlamaları bizim için büyük mutluluk olacak.”

Balbay ve Gezi’ye alkış
Kılıçdaroğlu ATC toplantısında da bir soru üzerine şunları söyledi:
“Balbay bir gazeteci. Partimizden milletvekili oldu. Şu anda hapiste. Parlamentoya gelip yemin etmedi. Türkiye’de uzun tutukluluk süreleri, Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi ve HSYK Başkanı tarafından eleştirilen bir konuydu. Ancak bugüne kadar bir çözüm bulunamamıştı. Şimdi Anayasa Mahkemesi’nin kararı umarım Sayın Balbay’ın özgürlüğüne kavuşmasına önemli katkı yapmış olacak.”
ATC Başkanı James Holmes’ın soruyu soran gazeteciyi “kırmızılı kadın” diye nitelemesi üzerine de Kılıçdaroğlu, ‘Kırmızılı kadın’ sözünün bizim belleğimizde çok ayrı bir önemi var. Gezi Parkı olaylarında kırmızılı kadın, duruşu ile biber gazı yerken fotoğraflanmıştı. Ona da buradan saygılarımı yolluyorum” dedi.
CHP liderinin Balbay ve Gezi Direnişi ile ilgili bu sözleri katılanlar tarafından coşkulu biçimde alkışlandı.

Kongre’de büyük ilgi
Kılıçdaroğlu, dört gün boyunca ABD yönetimi, Kongre’nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kanadı, Musevi toplumunun çatı örgütleri, Amerikan basınının etkili gazeteleri ve dört önemli düşünce kuruluşunun yanı sıra ABD’de yaşayan Türk toplumunun -Gülen cemaati dahil- tüm tarafları ile görüşmeler yaptı.
Kılçdaroğlu’na gösterilen yakın ilgiyi, Kongre’deki temaslarda yakından gördük. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin lideri olan Kongre’nin üçüncü önemli ismi Eric Cantor CHP lideri ile özel olarak buluştu.
Görüşmeye programda olmamasına karşın Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce’un da gelmesi dikkat çekti.

‘Erdoğan hüsranı’ birleştirdi
ABD’deki siyasi yelpazenin aktörlerini Kılıçdaroğlu’nu dinlemeye iten nedenler neler? Sorunun yanıtını CHP liderini kapalı kapılar ardında Amerikan yönetiminin kritik isimleri ve Washington’daki Türkiye uzmanları ile bir araya getiren, Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen Amerikan İlerlemesi Merkezi’nin (Center For American Progress – CAP) Türkiye Programı Direktörü Michael Werz’den aldık.
Werz’e göre AKP hükümetlerinin üç konuda izlediği politikalar ABD yönetiminde hayal kırıklığı yaratmış durumda. Bunlar sırasıyla;
? ABD’nin müttefiki İsrail’e karşı takındığı tutum,
? Mısır’la ilişkilerde giderek daha da kötüleşen kriz,
? Suriye’deki İslamcılara sağlanan yardımla ilgili soru işaretleri.
Werz’e göre, “AKP’nin bu üç konuda ABD’de yarattığı ‘hüsran’, aynı zamanda CHP’nin önünde kendi duruşunu anlatmak için bir fırsat yaratmış durumda.”

Washington’daki ‘arayışın’ kanıtı
Amerikalı Türkiye uzmanının CHP liderinin Washington’da karşılanışına ilişkin değerlendirmesi ise şöyle:
“Kılıçdaroğlu ve CHP heyetinin yaptığı üst düzey temaslar ve gördüğü sıcak kabul, Washington’da Türkiye’nin iç dinamikleri hakkında, farklı görüşleri de içerecek şekilde tüm resmi görme arayışı olduğunun en somut kanıtıdır.”

CHP’deki dönüşümü anlattı
Werz’e göre CHP’nin Washington ziyareti iki sonucu ortaya koyuyor: Birincisi “Washington CHP hakkında daha fazla bilmek ve öğrenmek istiyor”. İkincisi ise “Kılıçdaroğlu da CHP’nin içinden geçmekte olduğu değişim ve dönüşümü ve içeride verdiği mücadeleyi göstermek istiyor.”

Kırılma noktası Gezi
Kılıçdaroğlu, yaptığı tüm görüşmelerde istisnasız “Gezi Parkı protestoları”na bakışını öğrenmek isteyen sorularla karşılaştı. Bunun nedenini kendisini toplantılarda dinleyen bir başka Amerikalı uzman şöyle tarif etti:
“Erdoğan ve AKP konusunda Washington yönetiminin aklında kırılma yaratan konu tartışmasız Gezi protestolarıdır. O günden itibaren sadece iç politika değil Erdoğan’ın başta İsrail olmak üzere dış politikadaki çıkışları insanların gözüne batar oldu. Aslında Erdoğan İsrail konusunda ‘one minute’ krizinden bu yana 4 yıldır aynı şeyi söylüyor. Ama Obama ile ‘Arap Baharı’ sayesinde sağladığı siyasi diyaloğu koruduğu için hasar görmüyordu. Ancak Gezi bu diyaloğu kopardı. Artık Obama’nın desteğini tamamen yitirmiş durumda.”

Keşke konuştuğu gibi olsa...
Nitekim Kılıçdaroğlu’na Kongre’de de kısa süre önce ABD’yi ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Gezi olaylarından gurur duyduğuna” ilişkin sözleri hatırlatıldı.
CHP lideri, “Gezi olayları keşke Ahmet Davutoğlu’nun burada konuştuğu gibi olsaydı. O zaman 6 kişi ölmez, 10 kişi kör kalmaz, on binlerce kişi yaralanmaz, yüz binlerce kişi soruşturmaya uğramaz, yüzlerce kişi tutuklanmazdı” diyerek iktidarın “orantısız şiddet” uygulamasını hatırlattı.

ATATÜRK AKLINIZDA KALSIN YETER!
Kılıçdaroğlu, “ABD’den ayrılırken CHP ile ilgili umutlanılmasını istediğiniz üç mesaj nedir” sorusuna da şöyle yanıt verdi:
1. Biz Türkiye’nin çağdaş yüzüyüz.
2. Türkiye’de başta basın olmak üzere daha fazla özgürlük istiyoruz.
3. CHP’nin dış politikası yönünü Batı’ya çevirmiş bir politikadır. Bu konuda Atatürk’ün şu sözünü aklınızda tutun yeter: Yurtta barış, dünyada barış.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları