Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Patriotta Sürpriz: Batarya ve Asker Sayısı Artacak
Suriye’den balistik füze saldırısı ihtimaline karşı Türkiye’nin NATO’dan talep ettiği füze savunma sistemlerinin (Patriot) konuşlanacağı yerlerin tespit çalışması önceki gün başladı. Almanya’nın Ramstein şehrindeki NATO üssünden gelen askeri heyet, Türk subaylarıyla birleşerek Malatya’da ilk incelemelere başladı. Çalışmayla ilgili askeri ve diplomatik kaynaklardan edindiğimiz son bilgiler şöyle:
\n10 şehirde \tinceleme
\nAralarında Türk subayların da bulunduğu heyet 7 Aralık’a kadar yaklaşık 10 şehirde incelemelerde bulunacak. Patriot füze bataryalarının konacağı yerlere ilişkin karar bu hayetin raporu ışığında belirlenecek. İnceleme yapılacak şehirlerin başında Diyarbakır, Malatya, Adana, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Hatay’ın geldiği belirtildi.
\nBatarya sayısı\t artabilir
\nBataryaların yer tespitinde “Suriye’nin öncelikle vurmak isteyeceği Türkiye kamuoyunda büyük psikolojik etki yaratacak hedeflerin savunulması” ilkesi belirleyici durumunda. Dolayısıyla Türkiye’nin Suriye sınırına yakın toplu yerleşim yerleri, askeri karargâhları, hava ve deniz üsleri, barajları ve elektrik santralları, petrol boru hattı ile Suriye’den kaçan mültecilerin kaldığı kampların olduğu bölgelerin yakınına Patriot bataryaları konacak. Suriye ile sınır uzun olduğu için konuşlanacak batarya sayısının da artması bekleniyor. Bu kapsamda ilk aşamada 4 olarak değerlendirilen batarya sayısının 6 ya da 8’e çıkarılması gündemde. Her batarya yaklaşık 30-40 kişilik bir askeri birlik tarafından işletileceği için Türkiye’ye gelecek yabancı asker sayısının 250-300 arasında olması bekleniyor.
\nDiyarbakır, \tMalatya, Urfa korunacak
\nKulislerde Suriye tarafından hedef olabilecekleri değerlendirmesiyle Patriot füzeleri ile öncelikle korunması gerekecek hedef illeri şöyle sıralanıyor:
\n- Diyarbakır: 7. Kolordu Karargâhı ve 2. Taktik Hava Üssü
\n- Malatya: 2. Ordu Karargâhı ve Erhaç Hava Üssü
\n- Adana: 6. Kolordu Karargâhı, İncirlik Hava Üssü ve Ceyhan Petrol Dolum Tesisleri
\n- Şanlıurfa - Adıyaman: GAP Barajları ve Zırhlı Tugay.
\n- İskenderun: Deniz Üssü ve Suriye Mülteci Kampları
\n- Gaziantep: Suriye Mülteci Kampları ve Sanayi Tesisleri
\n\n
askeri değil ‘siyasi’ karar
\nNATO karargâhında Türkiye’nin Patriot talebi nasıl değerlendiriliyor? NATO uzmanlarından edindiğimiz izlenim Brüksel’deki ve NATO üyesi ülkelerin başkentlerindeki genel havanın “Suriye’den Türkiye’ye saldırı riski yok. Türk hükümeti acil güvenlik kaygısıyla değil, siyasi nedenlerle bu füzeleri istedi. İç kamuoyuna Batı’nın Türkiye’nin Suriye politikasını desteklediği mesajını vermek için bu füzeler yerleştiriliyor” yönünde olduğu. Türkiye’nin taleplerine geç yanıt verilmesinin ardında ise ABD seçimlerinin beklenmiş olması yatıyor.
\nTürkiye’de Patriot sistemleriyle ilgili kamuoyunun gündemini meşgul eden sorulara da NATO uzmanları şu yanıtları veriyor:
\nKürecik radarını korur
\nSoru: Füzeler Malatya’daki Kürecik radar sistemini savunmak için kullanılır mı?
\n- Türkiye’nin bu yönde talebi olmadı. Ama yapılacak incelemede Kürecik hassas bölge olarak değerlendirilirse olabilir. Malatya yakınındaki askeri üsler korunacaksa Kürecik de korunur.
\nTetik NATO karargâhında
\nSoru: Türkiye’deki füzelerin ‘tetiği’ yani komutası kimde olacak?
\n- Füze sistemleri ikili anlaşmayla gelmiyor. NATO kararıyla gönderiliyor. O yüzden nihai karar verici Ramstein’daki NATO füze savunma karargâhı olacak. Orada Türk subayları da bulunacak ama ‘füzeyi verdik istediğin gibi kullan’ durumu olmayacak. Ateşleme kararı NATO’ya ait olacak
\nİsrail’e gidene yetişmez
\nSoru: Patriot füzeleri İsrail’in savunması amacıyla kullanılabilir mi?
\n- Patriot sisteminin teknik kapasitesi buna yetmez. Kapsama alanı 100-150 km. arasında ve yaklaşan bir füzeyi de en yakın 50 km menzilde vurmaya ayarlanmış durumda. Suriye’den ya da İran’dan havalanarak İsrail tarafına yönelecek füze Türkiye’deki bir batarya ile engellenemez. Zaten İsrail’in elinde bu füzeleri durduracak çalışan sistemleri var
\nUçuş yasağın da işlemez
\nSoru: Patriotlar ileride oluşturulabilecek ‘uçuşa yasak bölge’nin korunması için kullanılacak mı?
\n- Uçuşa yasak bölgelerin savunması havadan havaya ya da havadan karaya füzelerle olur. Patriotlarla olmaz. Halep’in üzerindeki bir uçağı ya da füzeyi Patriot ile vuramazsınız. Patriot ancak yaklaşan uçak ya da füze sınırı geçerse kullanılabilecek bir sistemdir.
\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Salim Güran'ın ses kayıtları ortaya çıktı!
- Kazaya müdahale eden polislerden biri şehit oldu!
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'