Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Kitle Partisiyiz Herkesi Kucaklamak İsteriz
Kılıçdaroğlu’ndan Cemaate Mesaj
WASHINGTON - AKP hükümeti ile Gülen hareketi arasında ‘dershaneler’ ve ‘2004’teki MGK kararı’ çerçevesinde yaşanan tartışma sürerken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cemaatin ABD’deki çatı kuruluşu olan Türki-Amerikan Derneği (TAA) yönetimiyle Washington’da bir araya geldi. TAA yönetimi, Kılıçdaroğlu ve heyetini Washington’daki TAA merkezinde yaklaşık 20 kişilik kalabalık bir grupla ağırladı. Görüşmede Türkiye’de gündemin en sıcak konusunu oluşturan ‘hükümet-cemaat kavgası’ ve ‘dershane’ konuları hiç gündeme gelmezken, ağırlıklı olarak CHP’nin iç ve dış siyasete bakışı görüşüldü. Görüşmede TAA heyetinin “Toplumun değişik kesimlerine nasıl ulaşmayı düşünüyorsunuz” şeklindeki sorusuna CHP liderinin şu yanıtı verdiği öğrenildi:
“Biz bir kitle partisiyiz. Tüm toplumu kucaklamak, Türkiye’nin tüm sorunlarını çözmek istiyoruz. İçimizde değişik kesimlere ulaşacak hatlar vardır. Merkez sağdan da soldan da arkadaşlarımız var. Tüm hassasiyetleri gözeten bir yapımız var.”
CHP’ye önyargılı olunmasın
Kılıçdaroğlu, toplumun değişik kesimlerinin de CHP’ye karşı önyargılı olmamasını isteyerek şunları söyledi:
“Bizim hiç kimseye karşı önyargımız yok. Değişmeye de çalışıyoruz. Kimsenin de bize karşı önyargıları olmamalı. Farklı düşünebiliriz ama bu bizim ortak paydalarda buluşmamıza engel olmamalıdır.”
Senatörler CHP’yi soruyor
Kılıçdaroğlu’na bugüne kadar 69 ABD senatörünü Türkiye’ye götürdükleri bilgisini veren TAA heyeti, “Görüşmelerde sizin partinizi çok merak ediyorlar. Sürekli CHP’yi soruyorlar” açıklamasını yaptı.
Cihatçılara destek
ABD’nin yakın takibinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Washington’daki temasları sırasında ABD Kongresi’nde ve yönetimin kararlarına etki eden düşünce kuruluşlarında büyük ilgi gördü.
ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu, Kılıçdaroğlu onuruna Kongre binasında bir resepsiyon verirken grubun Cumhuriyetçi üyeleri önceki akşam, Demokrat üyeleri de dün akşam CHP liderini yemekte ağırladılar.
‘AKP yönetiminden rahatsızlık var’
Türkiye Dostluk Grubu’nun eşbaşkanlarından Ed Whitfield ile Virginia Foxx’un yanı sıra Ileana Ros-Lehtinen, Steve Stockman, Walter Jones, Mark Meadows, Luke Messer gibi Kongre üyelerinin bulunduğu resepsiyon sırasında kendisine, “Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz” sorusunu yöneltince yanıtı şu oldu:
“Burada Kongre’den diplomatlara, düşünce kuruluşlarına kadar gittiğim her yerde şunu gördüm: Türkiye’deki yönetimden bir rahatsızlık var. Belli ki bu yüzden birinci elden bizi dinlemek istiyorlar. Bugüne kadar şöyle bir algı var: Burada Türkiye denince sadece AKP akla geliyordu. Bundan sonra öyle olmayacağını gördüler. Türkiye’nin sadece AKP’den ibaret olmadığını gösterdik.”
‘Türkiye’deki kaygı burada da var’
CHP liderine “Türkiye’deki yönetimden rahatsızlığın sebebi ne” sorusunu yönelttiğimizde de şu karşılığı verdi:
“Türkiye’de entelektüel ve aydın çevresinde var olan rahatsızlık burada da var. İşin gerçeği, özeti budur. Türkiye’de hangi kaygı taşınıyor? Demokrasi, hukuk, hukukun üstünlüğü, insan hakları, özgürlük... Batı’ya doğru giden bir Türkiye’nin geriye doğru çekildiği gibi bir algı var burada. Bu kaygı var. Bu kaygı sadece bir kesimde yok. Düşünce kuruluşlarında, aydın kesimde, siyasetçilerde, diplomatlarda var.”
‘AKP-terör ilişkisi soruldu’
Kılıçdaroğlu, Washington’daki mesajlarını dört önemli kuruluşta veriyor. Bunlardan ilki önceki gün Brookings’te yaptığı konuşmaydı. Salon ağzına kadar doluydu ancak Amerikan tarafından etkili isimler yoktu. Ağırlıklı olarak burada yaşayan Türkler iç politikayla ilgili sorular yöneltti.
Bugün benzer bir açık toplantı da John Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası İlişkiler Merkezi’nde yapılacak.
Yönetimden yetkililer ve diğer etkili isimler ise Center For American Progress (CAP) ve Bipartisan Policy Center (BPC) tarafından düzenlenen basına kapalı toplantıları tercih etti CHP liderini dinlemek için.
CAP’de düzenlenen toplantıda katılımcılardan birinin Kılıçdaroğlu’na, “Konuşmalarınızda hükümetiniz ile terör örgütleri arasında bağlantıdan bahsediyorsunuz. Bunun kanıtı var mı” sorusunu yönelttiğini öğrendik. Kılıçdaroğlu da Türkiye’de kurulan kampları, verilen lojistik desteği, eğitim ve silahları, '53uriye’ye silah transferine ilişkin mahkemelerde sürmekte olan davaları örnek göstererek yanıt verdi. Grup konuşmasında ayrıntılı olarak anlattığı Suriye sınırına roket mermisi taşıyan kamyoncunun nasıl himaye gördüğüne ilişkin ifadesini de katılımcılara ayrıntılı biçimde anlattı.
Bu toplantıda da Kılıçdaroğlu’na tüm görüşmelerinde olduğu gibi dershaneler, AKP-cemaat kavgası hakkındaki görüşleri soruldu.
“El Kaide tehdidi” önceki akşam Kongre’de verilen yemekte de Amerikalı parlamenterler tarafından Kılıçdaroğlu’na yöneltilen sorular arasındaydı.
Hamas çıkışı: İsrail’i tanımalı
CHP lideri daha önce yönetim ve Musevi lobisiyle yaptığı görüşmelerde ilk kez dile getirdiği “İsrail ile ilişkiler düzelmeli” mesajını CAP’de de verdi. Burada fazladan bir de Hamas’a nasıl baktığı soruldu kendisine. Filistinli örgüt için “terör örgütü” ifadesini kullanmayan Kılıçdaroğlu, sadece bir koşul öne sürerek “Hamas’ın barış sürecinin parçası olması için İsrail devletini tanıması gerektiği” mesajını verdi.
CHP yöneticileri bu duruşun, AKP’nin Hamas’ı “koşulsuz” destekleyen çizgisinden farklı ve uluslararası toplumla uyumlu olduğunu belirttiler.
‘Bilmediğim yolda yürümem’
Gittiği her yerde olduğu gibi o toplantıda da CHP liderine “çözüm süreci” soruldu. CHP’nin barıştan, çözümden yana olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Ancak çözüm süreciyle ilgili bize en ufak bilgi verilmedi. Ne yapmak istediklerini bilmiyoruz. Yol haritasını bilmediğimiz yolda yürümeyiz” mesajı verdi.
Kılıçdaroğlu akşam katıldığı resepsiyonda da gittiği her yerde çözüm sürecinin sorulduğunu belirterek “Herhangi bir yorum yapamıyoruz çünkü içeriğini bilmiyoruz ama her şeye rağmen insanların ölmemesi güzel bir şey” yanıtını verdi.
‘Geç bile kaldınız’
Akşamki sohbet sırasında gittiği her yerde muhataplarının ziyaretten memnuniyetlerini dile getirerek “İyi ki geldiniz” sözüyle kendisini karşıladığını belirten Kılıçdaroğlu, “Hatta ‘geç bile kaldınız’ diyenler bile çıktı” dedi. CHP lideri ayrıntısını vermedi ama kapalı toplantılarda ABD yönetiminde geçmişte yer alan etkili isimlerin, “Burada meydan boştu. AKP dolduruyordu. Sizin gelmeniz çok iyi oldu. Daha sık gelin” çağrısı yaptıklarını işittik.
TAA AÇIKLAMAYLA DUYURDU
TAA, CHP lideri ile buluşmayı yaptıkları bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, “Şimdiye dek Türk siyasetinin önde gelen birçok ismi gibi Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP heyetini de misafir etmiş bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Kendilerine, yoğun programları arasında kurumumuzu ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Washington ziyaretlerinin Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Salim Güran'ın ses kayıtları ortaya çıktı!