Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu: İnsanlar kartla nefes alıyor

18 Temmuz 2013 Perşembe

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara yaptığı “kredi kartı almayın” çağrısını eleştirerek “İnsanlar kredi kartıyla nefes almaya çalışıyor. Borcuna takla attırıyor. Vatandaşı bu duruma getiren kredi kartları değil, onu borç batağına sürükleyen hükümettir” tepkisini gösterdi.

Kılıçdaroğlu, AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyenlerin sayısının da üç kat arttığını açıkladı. Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan CHP lideri, iç ve dış politika ile ekonomi konularında hükümete şu eleştirileri yöneltti:

* Süreci yönetemiyorlar: Son günlerde Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olaylar PKK’nin güçlendiğini gösteriyor. AKP bu süreci yönetemiyor. Girdiler bir kulvara. Çaresiz, çözümsüz. Çıkamıyorlar da. Türkiye’yi de yönetemiyorlar. Bu gerçeği de artık tüm dünya gördü. Türkiye’nin de görmesi lazım. Ülkeyi yönetemeyen bu siyasi yapı, Türkiye’yi felakete sürükleyecek. Hukuk kalmadı, güven kalmadı, anlayış kalmadı. Neyin ne olduğu, kimin ne yaptığı belli değil. Başbakan ayrı telden, bakanları ayrı telden. Bu sorunun çözümü için ‘toplumsal uzlaşı sağlayın’ diye defalarca uyardık. Dinlemediler. ‘Kapalı kapılar ardından millete hesap veremeyeceğiniz bir sürece girmeyin’ diye uyardık. Ama yine bizim elimizi itip ‘Ben çözerim’ diye yol çıktılar. Gelinen nokta ortada.

 

Cadı avına çıktılar

* Kart borçlusu üç katına çıktı: Ekonomiyi de yönetemiyorlar. Ciddi sorunlar var, ama ilgilenen yok. Yasakçı bir anlayış ekonomi yönetmeye çalışıyor. Dünyada ‘Kredi kartı kullanmayın’ diyen başka bir başbakan var mıdır? Yoktur. Kredi kartı çağdaş bir alışveriş ve ödeme aracı. Eğer vatandaşı borç batağına sen sürüklediysen, bir de üstüne o vatandaşı suçlamayacaksın. Dönüp ‘Neden bu adam borç batağında’ diye kendine bak. Rakamlar ortada: Tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı Aralık 2002’de 847 bin idi. Mart 2013’te ise aynı rakam, 2 milyon 517 bin kişi olmuş. ‘Ben izlediğim ekonomi politikasıyla sizi borçlandırdım’ demiyor ama ‘Kart almayın’ diyerek, vatandaşı sorumlu tutuyor.

* Suçunu vatandaşa yıkma: Ekonomi politikasını vatandaş değil sen belirliyorsun. Kendi suçunu vatandaşın sırtına yıkmaya çalışma. Vatandaş sana sormayacak mı, ‘Borç batağına bu ülkeyi kim soktu’ diye? İnsanlar kredi kartıyla nefes almaya çalışıyor. Borcuna takla attırıyor. Ekonomiyi bilmeyen, dünyayı bilmeyen ama ‘Benim her dediğim yasalaşır’ diyen bir insan bu ülkede başbakan maalesef. Türkiye’nin talihsizliği de bu. Türkiye’nin dünyaya açılan tüm kapılarını kapatmış durumdalar.

* Demokrasiyle süpüreceğiz: Ülkede adalet kalmadı, anayasaya göre insanların gösteri yapma hakları var. İnsanlar bu hakkını kullandılar diye ‘cadı avına’ çıkıyorsunuz. Bunu dünyaya nasıl anlatacaklar? 5 kişi hayatını kaybetti, 10’u aşkın kişi gözünü yitirdi. Hâlâ yoğun bakımda çocuklar var. Polise talimat ver, cadı avı başlat. İnsanda biraz vicdan olur da bir sorar kendisine. Neden ve nasıl oldu birdenbire? Ülkenin önünde sadece tek seçenek var: Bunları süpüreceğiz. Ve dünyaya ‘Türkiye’de demokrasi var ve bu iktidar demokratik yollardan geldiği gibi gitti’ mesajı vereceğiz.

* Mezhepçi dış politika: Hükümetin politikası başından beri yanlış. Türkiye dış politikasını kendi ulusal çıkarları üzerine inşa etmek zorunda. Türkiye hep Mısır halkının yanında oldu, iç politik tartışmalarına girmeme politikasını özenle korudu. Şimdi ise doğrudan Mısır’ın iç siyasi tartışmalarının içine çekiliyoruz. Bu Türkiye’ye zarar veriyor. Türkiye’nin saygınlığına gölge düşürüyor. İtibar kaybına yol açıyor. Hükümet Mısır’ın önemini kavrayabilmiş değil. Dış politikayı at gözlüğüyle dünyaya bakan bir perspektife oturtmuşlar. Sadece mezhep endeksli bakıyorlar, yorumluyorlar.

* İttifak söz konusu bile değil: CHP ile MHP’nin seçim ittifakı yapması söz konusu bile değil. Ben de gazetelerden okuyorum ve anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum. Sanırım bilinçli çıkarıyorlar.

* 48 madde yanlış algı yaratabilir: Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun anlaştığı 48 maddenin yasalaşmasının tutuklu milletvekillerinin sorunlarını çözeceğine ilişkin görüşlere ilişkin “Bu aşamada tutuklu milletvekilleri serbest bırakılacak mı bırakılmayacak mı böyle bir tartışma doğru değil. Sanki anayasayı tutuklu milletvekilleri çıksın diye yapıyoruz gibi bir algı çıkabilir ortaya, bu doğru değil” diyerek, Türkiye’nin daha özgür, daha demokratik bir anayasaya sahip olmasını istediklerini vurguladı.

 

‘PKK’nin güçlendiği anlaşılıyor’

PKK’nin silah bırakmasına yönelik müzakere süreci hakkında kuşkularını da ifade eden Kılıçdaroğlu, “Son yaşananlardan sonra PKK’nin güçlendiği anlaşılıyor. Girdiler bir kulvara, çaresiz ve çözümsüzler” diye konuştu. CHP lideri “MHP ile ittifak yapacakları” iddiaları konusunda da “Söz konusu değil. Bilinçli çıkarıyorlar bu söylentileri” dedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları