Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Göz Göre Göre Ölmek

14 Mart 2012 Çarşamba
\n

\n\n\n

Geçen eylül ayında İstanbulda Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesinin açış konuşmasını yapan Başbakan Tayyip Erdoğan dünyaya Türkiye adına şu sözü vermişti:

\n

Ülkeler, hızlı büyüme dönemlerinde, iş güvenliği gibi kritik hususları gözden kaçırabilir ya da bilinçli şekilde erteleyebilir. Ancak Türkiye bir yandan istihdamı arttırırken istihdam şartlarını iyileştirme konusundan hiçbir taviz vermemektedir. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir işgücü arzı oluşturmak, çalışanların yaşam kalitelerini yükseltmek, işletmelerde verimliliği arttırmak ve üretim kalitesini geliştirmek için iş güvenliğini arttıracak adımlar atmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Bu yaklaşımla hazırladığımız İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısını da önümüzdeki dönemde yasalaştırmayı ve çalışma hayatımıza kazandırmayı hedefliyoruz.

\n

On bir can Esenyurtta naylon bir çadırın içinde, kâğıt gibi yanınca, bu sözlerin tutulmadığı ve üç-beş sayfalık yasa tasarısının hâlâ Bakanlar Kurulunda imza beklediği gerçeği ile karşı karşıya kalıverdik.

\n

2010’da kara bilanço

\n

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Ümit Deniz Efendioğlundan aldığımız çalışma güvenliğine ilişkin son rakamlar da meselenin vahametini ortaya koyuyor:

\n

Türkiyede her gün 176 iş kazası oluyor ve bu kazalarda yine her gün 3 kişi ölürken 5 kişi de sakat kalıyor. Sadece 2010 yılında toplam 62 bin 903 iş kazası ve 533 meslek hastalığı meydana gelmiş, 1.444 kişi iş kazalarından, 10 kişi ise meslek hastalığından hayatını kaybetmiştir. Bu ölümlerin 475i yani yaklaşık 3te 1i inşaat sektörü kaynaklıdır.

\n

Çalışma Bakanlığı kaynaklarına göre de Türkiyede iş kazalarında ölüm oranı yüz binde 10a ulaşmış durumda. Yani her 100 bin işçiden 10u ölüyor ülkemizde. Avrupa birincisiyiz!

\n

Sözleşmeler imza bekliyor

\n

Bu üzücü tabloyu değiştirmek için ne yapılıyor derseniz...

\n

Efendioğlunun verdiği bilgiye göre İş Sağlığı Güvenliği alanında ILOnun kabul ettiği 20 uluslararası sözleşme var. Bunlardan 6sını onaylayan Türkiye, 14ünü henüz imzalamamış.

\n

En son 2005 yılında 155 ve 161 Nolu sözleşmeleri onaylamış. 2006’da çıkan 187 Nolu en yeni sözleşmeyi ise geçen yıl bu konudaki zirveye ev sahipliği yapmamıza rağmen hâlâ imzalamamışız.

\n

‘Yasa için çok geç kalındı’

\n

Başbakan seviyesinde sözü verilen kanunun çıkmamış olması temel sorun. Efendioğlunun değerlendirmesi şöyle:

\n

En önemli mesele cezai ve önleyici tedbir eksikliği. Türkiye gibi ekonomide önemli gelişmeler kateden bir ülkenin hâlâ müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği yasasıbulunmuyor. On yıllar boyunca 1973 yılında çıkarılmış İş Sağlığı Tüzüğü yürürlükteydi. 2005 yılında ILOnun 155 sayılı sözleşmesi onaylanınca bu alanda bir yasa çıkarılması zarureti doğdu. Aradan geçen 7 yıl içinde hâlâ bu yasa çıkarılabilmiş değil. Çalışma Bakanı da bunu söylüyor zaten. Böylesine önemli ve acil bir yasa konusunda Türkiye maalesef çok ama çok geç kalmıştır.

\n

Yasa çıkarmakla da bitmiyor aslında mesele.

\n

Denetim ve bilinçlendirme gibi konulara da ağırlık verilmesi gerekli diyen Efendioğlu, Çalışma Bakanlığının elinde yüz binlerce işyerini denetleyecek sayıda müfettiş bulunmadığının altını çiziyor. Ülkemizde iş güvenliğine ilişkin bu acı gerçekleri dinlerken o yoksul işçilerin aslında göz göre göre öl(dürül)düğünü düşünmeden edemiyor insan...

\n

\n\n\n

İŞGALDEN ÇIKAN SONUÇ

\n\n\n

Oran semtindeki ILO Temsilciliği geçen hafta 18 saat süren bir mini işgal yaşadı. Mecliste görüşmeleri başlayan sendikalar yasasını protesto amacıyla DİSK üyeleri, ABDdeki Occcupy Wall Street (Wall Streeti İşgal Et) hareketinden esinlenerek Occupy ILOadını verdikleri bir eylem gerçekleştirdi 8 Martta. Avrupa ve dünya emek hareketi çevrelerinde ses getiren bu eylem, Türkiyede hak ettiği ilgiyi pek göremedi.

\n

İşgalin polis müdahalesine gerek kalmadan sona erdirilmesi için DİSK, hükümet ve ILO Genel Merkezi arasında saatlerce mekik diplomasisi yürüten Efendioğlu, eylemi tasvip etmemekle birlikte ortaya koyduğu çok önemli bir sonuca işaret etti görüşmemizde:

\n

İş yaşamıyla ilgili yasaların sosyal diyalog ve tarafların mutabakatıyla çıkması önemlidir. İşçiler, Seslerini duyurmak için başka çareleri kalmadığıgerekçesiyle geldiklerini söylüyor. Hükümet kanadı ise Bugüne kadar hep dinledik, gelsinler yine dinlerizyaklaşımı içinde. Anlaşılan o ki, arzu edilen toplumsal mutabakat henüz tam sağlanamamış bu tasarı üzerinde.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları