Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Elçi: Başbakan Dışlamasa Devrede Olurduk
Tırmanan terör eylemlerine tepki olarak hükümet Kuzey Irak’taki PKK kamplarına hava operasyonları düzenledi. Kürt siyasetçileri bu durumu nasıl değerlendiriyor? Özeleştiri yapma ihtiyacı hissediyorlar mı?
\nEmek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku çatısı altında bağımsız milletvekili seçilen eski KADEK Genel Başkanı Şerafettin Elçi bu grubun önde gelen isimlerinden. Dünkü görüşmemizde, büyük bölümünü BDP’lilerin oluşturduğu bağımsız milletvekillerinin seçimlerden bu yana takındığı tavra yönelik eleştirileri anımsattığımda özeleştiri yaparak, “Biz milletvekilleri de daha bağımsız, özgür iradeyle hareket etmemiz lazım. Siyasetin dilini kullanarak sorunların yatışmasına katkı yapmamız lazım” dedi.
\nBenzer biçimde DTK tarafından tam da Silvan saldırısının yaşandığı gün yapılan “demokratik özerklik” ilanını da “Zamansız bir çıkıştı. Zamanlaması çok hatalıydı” diye yorumladı.
\nAma yaşananların asıl sorumlusunun Başbakan Tayyip Erdoğan olduğuna inanıyor. Seçimler öncesinde Diyarbakır’daki görüşmemizde “Başbakan’ın aşırı milliyetçi söylemi seçim kazanma amaçlı ve seçimden sonra açılım politikasına geri dönecektir” diyordu. Dün ise “Başbakan aynı öfke söylemini sürdürmekte ısrarlı. Bizimle diyalog kapılarını da kapatarak sert ve kışkırtıcı yolu seçiyor” deme noktasındaydı.
\nKürt siyasetçilerinin seslerini yükseltmeyerek meydanı PKK’ye bıraktıkları şeklindeki düşüncemizeyse “Bize düşen siyasete katkı yapmaktır. Seçimlerden sonra Başbakan’la görüşmek ve siyaset yoluyla katkıda bulunmak istedik ama 12 Haziran seçimlerinin mağrurluğu ile hareket ederek bizi dışlayıcı ve itici davrandı. Bizleri devreden çıkarmamış olsaydı, biz bugün silahlı mücadele içinde olanlara dönüp konuşuyor olabilirdik” karşılığını veriyor.
\nBu tabloda polise, askere karşı art arda pusu kurarak can kayıplarına neden olan terör örgütünün hiç mi payı yok? Elçi’ye göre “Mesele örgütün neyi isteyip istemediği değil, siyasetin sorunu çözmek isteyip istememesi. Siyaset yapmamıza imkân tanımalıydı. O zaman devreye girebilirdik. Şimdi dönüp örgüte söz söyleme imkânımız kalmıyor.”
\nKitlesel eylem kaygısı
\nÇatışmaların tırmanması ve verilen can kayıplarından üzüntü duyduğunu belirten Elçi, “Bir an önce önleyici tedbir alınmazsa daha tatsız olaylar olabilir. Kitlesel hareketler gelebilir. Nereye varacağı hiç belli olmaz. Mısır’a, Libya’ya benzeyebilir. Büyük şehirlerde psikolojik ayrışma başlar, Türk-Kürt çatışmaları çıkabilir. Beraber yaşama şansı kalmaz. Bunların öngörülmesi gerekir. Eğer siyasetin önünü açmazsa tüm bunların sorumlusu Başbakan olur” sözleriyle olası kötü senaryolara dikkat çekiyor.
\nÇatışma varken anayasa konuşulamaz
\nMeclis Başkanı Cemil Çiçek önceki gün CHP ve MHP liderleriyle bir araya gelerek yeni anayasa için nabız yokladı. Çiçek’in BDP ile de görüşme hazırlığı yaptığı ancak hem BDP’liler milletvekili yemin etmediği hem de tırmanan terör eylemleri nedeniyle bundan vazgeçtiği bilgisine ulaştık. Çatışma ortamı, Meclis Başkanı’nı da etkilemiş gözüküyor.
\nBenzer bir yorumu Elçi de başka bir pencereden bakarak ortaya koyuyor:
\n“Çatışma ortamı sürecekse siyaset devre dışı demektir. Böyle olunca anayasanın neyini konuşacaksınız? Anayasa meselesi sakin ortamda, aceleye getirilmeden karşılıklı uzlaşmayla yapılabilir. Çatışma ortamında bu uzlaşma bulunamaz.”
\nÜzerimize düşeni \tyapmaya hazırız
\nBDP ve bağımsız milletvekillerinin Meclis’e yönelik protestolarını da sordum. Elçi 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında Meclis’te olmak istediklerinin işaretlerini Van toplantısında verdiklerini belirterek “Yeni anayasa çalışmasında yer almak isteğimizi söylemiştik. O zaman bu olaylar yoktu. Süreç tırmanırsa nasıl olur bilemiyorum. Ortalığın biraz yatışması lazım” dedi.
\nTüm karamsarlığına rağmen henüz umudunu yitirmiş değil. Başbakan’ın sorunu demokratik ölçüler içinde çözme işaretleri vermesi ve Kürt siyasetçileri devreye sokması halinde “üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını” belirtiyor.
\n***
\nElçi’nin tespit, ikaz ve özeleştirileri böyle.
\nBDP ve bağımsız milletvekilleri, terör ve Kürt sorununun çözümü konusunda bu Meclis’te önemli bir ağırlığa sahip olmalarına karşın, kamuoyunun kendilerinden beklediği inisiyatifi al(a)madılar. Bundan sonraki süreçte izleyecekleri politika, eleştirdikleri Başbakan kadar belirleyici olacak.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Dünya’nın bütün çöplerini neden Güneş’e fırlatmıyoruz?