Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Demokrasi ayıbı

07 Aralık 2013 Cumartesi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Taraf’a destek çıktı:
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakanlık, MİT ve MGK tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Taraf gazetesine sahip çıkarak “Açılan soruşturma bir demokrasi ayıbıdır” dedi. İsrail ve İran’dan da davet aldığını belirten CHP lideri, “İsrail’e gidersek gezinin Filistin ayağı olmazsa olmaz. Gazze’ye de gitmemiz lazım” koşulunu getirdi.
Washington’dan dönüş yolunda Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, gündemdeki konularda şu açıklamaları yaptı:
Taraf’a açılan soruşturma bir demokrasi ayıbıdır. Bir gazetecinin, iktidarın iki yüzünü ortaya koyan bir belgeyi açıklaması dünyanın her tarafında haberdir. Taraf’a iktidar ve devletin bütün organlarıyla suç duyurusunda bulunulması aslında onların ne kadar korktuklarını ve yaptıkları işin yanlış olduğunu gösteriyor. Varsa bir şey savcının harekete geçmesi gerekiyor ama savcı harekete geçmiyor, hükümet ve devlet kurumları suç duyurusunda bulunuyorlar. Bu şu anlama geliyor; iktidar medya üzerindeki baskıyı kararlı bir şekilde sürdürüyor. Kendi aleyhine olacak bütün yayınları susturma amacıyla bu yola başvuruyor. Daha önce MGK kararları açıklandı mı? Açıklandı. 28 Şubat kararları açıklandı mı? Açıklandı. Niye yayımladınız diye soruşturma açıldı mı? Açılmadı. Onun için açılmıyor da, bunun için niye açılıyor? Böyle bir çifte standart olabilir mi?

‘Kamu yararı var’
Watergate Skandalı’nı düşünün, orada da dinlemeler açıklandı. Gazeteciler hakkında soruşturma yapıldı ama kazanan medya oldu. Burada da kazanan medya olacak. Burada iktidar medyasının da demokrasi adına Taraf’a sahip çıkması lazım. Sahip çıkmazlarsa o zaman kalemini iktidara kiraya vermiş demektir. Bu medya açısından büyük sakınca doğurur. Gazetecinin bir işlevi, görevi vardır. Gazeteci kamuoyunu ilgilendiren her konuda haber yapar. Çünkü sorusunu halk adına sorar. Gazeteci haberin peşindedir. Dünyanın her tarafında da bu böyledir. Burada da kamu yararı var.

Bakan tercihi: Yerelde yoklar
Yerel seçimlere ilişkin sorulara da yanıt veren CHP lideri, şu değerlendirmeleri yaptı:
Topbaş vekâlet aday:
İstanbul’da Kadir Topbaş’ın yerine belediye başkanlığını Erdoğan’ın fiilen yaptığını herkes biliyor. Erdoğan’ın sözünde çıkmayıp, Erdoğan’a vekâlet eden bir insan İstanbul Belediye Başkanı olamaz. Bu çerçevede olayı değerlendirmek lazım. Kendi sözünden çıkmayacak, fiilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüreceği bir kişiyle yola devam kararı verdi. Bir anlamda vekâlete devam kararı verildi. Ama halk bu vekâletle yönetim sistemine izin vermemeli. Çünkü o vekâletin İstanbul’da hangi sorunlara yol açtığını herkes gördü.
Yerelde yoklar:
Antalya’da Menderes Türel, Hatay’da Sadullah Ergin, İzmir’de Binali Yıldırım’ın aday gösterilmesi AKP’nin yerelde iktidar olabilecek adayının büyük ölçüde olmadığını gösteriyor. Yerelde aday bulamadığı için merkezden aday atıyor. Emir komuta zinciri içinde parti yönetildiği için yereldeki insanlar aday olarak ortaya çıkıp “ben burayı alırım” diyemiyor. Bekliyorlar Başbakan kimi gösterirse arkasından gidecekler. Demokrasi açısından en büyük açmaz da bu zaten.
CHP’ye heyecan geldi:
İstanbul’da 17 ilçede yapılan eğilim yoklamasından gayet memnun oldum. Heyecan geldi. Parti üyesine güven geldi. “Artık bizim de sözümüz dinleniyor”, “Aday belirlemede biz de etkin olabiliyoruz” demeye başladılar. Bunlar güzel şeyler. İstanbul Büyükşehir için bu aşamadan sonra önseçim veya eğilim yoklaması öngörmüyoruz. Ankara’da bir anket yapılıyordu, henüz sonuçlar gelmedi. Anket sonucuna göre karar veririz.

İsrail’e koşullu evet
ABD ziyareti sırasında İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesi yönünde verdiği mesajlar dikkat çeken CHP liderine İsrail’den de davet gelmiş. Daveti doğrulayan Kılıçdaroğlu, “Davet geldi. Gidip gitmeyeceğimiz, ne zaman gideceğimiz henüz belli değil. Ancak gidilirse bu sadece İsrail’i kapsayan bir gezi olmaz. Mutlaka Filistin ayağı, Gazze ziyareti de olur. Biz kendilerine Gazze’ye de gitmek istediğimizi aktardık” dedi. Benzer bir davetin de İran’dan geldiğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Oradan da davet var. Ancak ne zaman gideceğimiz konusunda kesin, net bir şey yok. Arkadaşlar ilgileniyorlar” dedi.

‘Cemaate Atatürk ve laikliği anlattım’
Kemal Kılıçdaroğlu, Gülen hareketinin ABD’deki çatı kuruluşu olan Türki Amerikan Birliği (TAA) ile yaptığı görüşmeye ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sonuçta bir davet geldi, davete icabet etmemek olmazdı. O kahvaltıya katılmak için Türkiye’den kalkıp gelenler olmuştu. Orada sadece kendilerini anlattılar. Türkiye’nin menfaatleri için ABD’de yaptıkları lobi faaliyetlerinden bahsettiler. Hatta 1915 olaylarının 100. yıldönümü nedeniyle yapacakları lobi faaliyetlerini bile anlattılar. Ben de Atatürk’ün öneminden, laikliğin Türkiye’nin temel çimentosu olduğundan bahsettim. Görüşmede, seçimin ‘S’si bile geçmedi.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları