Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Bili: Bu Nasıl Adalet
Fransa’dan bir müjde, bir sitem
\n\n\n\n\nDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün Paris’te Fransız muadili Laurent Fabius ile önemli bir görüşme yaptı. Bu görüşme Fransa’nın Türkiye karşıtı eski Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy döneminde sıfır notasına inen ikili ilişkilerin yeniden ayağa kaldırıldığı bir ziyaret oldu.
\nZiyareti değerlendiren Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili yeni seçilen Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde Türk-Fransız ilişkilerinin geleceğine ilişkin şu mesajları verdi:
\nAB müjdesi
\n“Ankara-Paris ilişkilerinde Türkiye lehine ılık bir meltem esiyor. Sayın Davutoğlu’nun ziyaretinde iki büyük dosya vardı. Bunlardan birincisi AB dosyası. Fransa’daki yeni yönetim Türkiye’nin AB üyeliğine olumlu bakmaktadır. Fransa’nın resmi görüşü bundan sonra Sarkozy öncesindeki Chirac dönemi aldığımız kararlara dönecektir. Mevcut olumsuz atmosferi değiştirmek istiyoruz. Üyelik sürecinde Fransa’ya görüşü sorulursa tutumu bundan sonra Türkiye’nin lehinde olacaktır.”
\nGüney Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB dönem başkanlığı boyunca Türkiye-AB ilişkilerinde hızlı bir ilerleme sağlanacağını düşünmediğini belirten Bili “Fransa’nın olumlu tavrı özellikle 2013’te yeni başlıklar gündeme geldiğinde kendini gösterecektir” dedi.
\nErmenistan ile \tnormalleşin
\nGörüşmelerde gündeme gelen ikinci dosyanın Ermeni dosyası olduğunu belirten Bili, Fransa parlamentosundan Sarkozy döneminde çıkarılan ancak Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen soykırım iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasına ilişkin kanun girişimini anımsatarak şu beklentiyi diye getirdi:
\n“Türkiye’nin hassasiyetlerini biliyoruz ama Fransa’da önümüzdeki dönemde benzer girişimler gündeme gelebilir. Hemen olmasa bile bu ihtimal var. 2015 yılına doğru Ermenilerin Fransa ve tüm dünyada yeni kararlar, kanunlar çıkarma girişimleri artacaktır. Bana göre bu konuda taraflara dışarıdan zorlama yapmak doğru değil ama Türkiye önümüzdeki sakin ayları Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirme konusunu düşünerek geçirirse bu Türk-Fransız ilişkilerinin geleceği açısından çok yararlı olabilir.”
\nDemokrasi çıtası yükselecek
\nBüyükelçi Bili, sosyalist bir Fransız cumhurbaşkanı ile çalışmanın Türkiye açısından avantajları olduğu kadar zorlukları da olacağına dikkat çekiyor:
\n“Fransa bundan sonra Türkiye’deki gelişmelere çok daha ilgili ve müdahil olacaktır. Sarkozy Türkiye’yi AB içinde istemediği için insan hakları ve demokratikleşme konularında da bir beklentisi yoktu. Türkiye’den çok az talepte bulunuyordu. Şimdi biz yeniden Türkiye’nin tam üye olabileceği pozisyonuna dönünce beklentimiz de o ölçüde artacaktır. Türkiye’nin demokrasisi, özgürlükleri en önemli mesele olacaktır.”
\nBu nasıl adalet!
\nSöz insan haklarından açılınca konu Türk kökenli Fransız vatandaşı, üniversite öğrencisi Sevil Sevimli’nin terör suçlamasıyla tutuklanmasına geliyor. Büyükelçi Bili, Ankara’da büyük uğraşlar sonucunda iki aydır tutuklu bulunan Sevimli ile görüşmeye bir diplomatını gönderebildi geçen hafta. Konu Fransız kamuoyunun da gündeminde. Sevimli’nin yaşadığı Lyon’un boyutlarını aşan tartışmalar ulusal basına da yansıdı.
\nBili son dönem yaşanan ve kimsenin bilmediği bir gelişmeyi aktararak şunları söyledi:
\n“Bundan bir ay önce 12 silahlı kişi İstanbul’un göbeğinde Türk-Fransız ortaklığı olan bir şirkete gidip baskıyla para istedi. Organize örgüt işi olduğu belliydi ama yakalanan zanlılar iki gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Buna karşın, Türkiye’ye burs kazanarak eğitime gelmiş Fransız vatandaşı genç bir kızımız sırf solcu olduğu ve konser bileti sattı diye terörist muamelesi görüyor, aylarca tutuklu tutuluyor. Kendisi ne bir çete üyesi ne de elinde bir silah var.”
\nİki örnek arasındaki çelişkiye dikkat çeken Bili sözlerini dostça bir tavsiye ile bitiriyor:
\n“Türkiye’de nasıl bir adalet sistemi var, anlamakta güçlük çekiyorum. Türkiye’nin Fransa’da ve AB ülkelerindeki imajı açısından Sevil Sevimli’nin durumundan daha kötü bir örnek olamaz. Bir çözüm bulunamazsa bu dosya Fransa kamuoyunda çok daha fazla yer bulacak.”
\n\n\nİstanbul’a Monet sürprizi
\n\n\n\n
Fransa ile ilişkiler sadece siyaset ve diplomaside düzelmiyor. 2013 yılında kültür ve sanat alanında ses getirecek projeler geliyor. Bili’den öğrendiğimize göre empresyonist resmin önde gelen ismi Claude Monet’nin eserlerinden bir bölümü Sabancı Müzesi tarafından İstanbul’a getirilecek.
\nİkinci sürpriz haber ise
\nİstanbul Modern ile dünyaca ünlü Fransız markalarını çatısı altında barındıran Comite Colbert arasında çok ses getirecek sanat koleksiyonlarının İstanbul’a taşınması konusunda kapsamlı bir işbirliği anlaşmasının imzalanmak üzere olduğu. Bu haberler en çok sanatseverleri memnun edecektir.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Salim Güran'ın ses kayıtları ortaya çıktı!
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- Kazaya müdahale eden polislerden biri şehit oldu!
- Bakan Tekin skandal sözlerine sahip çıktı