Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Basın Özgürlüğünde Yeni Gündem: Hasan Cemal

21 Mart 2013 Perşembe

STOKHOLM - Türkiyede basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar, önceki gün AB içinde Türkiyeye en çok destek veren ülkelerden İsveçte masaya yatırıldı.

\n

Ocak ayında Washingtonda yapılan benzer bir paneli Türkiyeden Açık Toplum Vakfı ile Başkan Obamanın partisi Demokratlara en yakın düşünce kuruluşu olan Center for American Progress organize etmişti.

\n

İsveç Güvenlik ve Kalkınma Politikları Enstitüsünün (ISDP) İsveç hükümetinden aldığı yardımla düzenlediği panelde de yine ABDden ama bu kez Cumhuriyetçilere yakın Freedom House isimli kuruluş çıktı karşımıza. Her yıl hazırladıkları Uluslararası Basın Özgürlüğü Endeksinde Türkiyeyi kısmen özgür kategorisine sokan örgüt.

\n

İsveçli bakan: \tKaygılarımız artıyor

\n

Panel öncesi çalışma yemeğinde bir araya geldiğimiz İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carlsson, “Türkiyede ifade özgürlüğü alanında yaşanan sorunlardan giderek daha fazla kaygı duyduklarını belirtti. Özellikle takip ettikleri sorunların başına ise cezaevindeki gazeteciler ve internet özgürlüğünün kısıtlanması konularını yerleştirdi. Katılımcılar arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Basın Özgürlüğü Özel Raportörü Dunja Mijatoviç de vardı. Türkiyeye ilgilerini Bir ülkedeki basın özgürlüğü ihlalleri ve sansür vakaları tüm dünyayı ilgilendirir. O nedenle Türkiye ile yakından ilgiliyiz diye konuştu. OdaTV sanıkları Neim Şener ve Tuncay Özkan için Silivriye gelmişti. Şimdi de Ergenekonda savcıların ağırlaştırılmış müebbet istediği gazetecilerin durumunu inceliyor.

\n

Pierini: ‘Onlar \tterörist’ tezine \tkimse inanmıyor

\n

Kısa süre öncesine kadar AB Komisyonunun Ankaradaki büyükelçisi olarak görev yapan ve bu yıl ABD merkezli Carnegie Vakfı için Türkiyede Basın Özgürlüğü raporunu kaleme alan Marc Pierini de oradaydı, Hükümet uzun süre onlar gazeteci değil terörist diye kendini savunmaya çalıştı. Ancak imaj savaşını kaybetti. Artık dünyada, gazetecilerini hapseden ülke algısı yerleşti dedi.

\n

İstanbulda yaşayan İngiliz gazeteci Gareth Jenkins, Başbakan Tayyip Erdoğanın gazeteciler aleyhine açtığı davalara işaret etti.

\n

Kramer: \t\tArka kanal baskısı 

\n

Milliyetin, meslek büyüğümüz Hasan Cemal ile hükümetin baskısı üzerine yollarını ayırdığını daha o sabah öğrenmiştik. Orhan Kemal Cengiz, Andrew Finkel, Tülin Daloğlu, İhsan Yılmaz ve Gareth Jenkins gibi farklı görüşlere sahip gazeteci ve yazarların tamamı, hükümetin rahatsız olduğu gazetecilerin bir biri ardına işsiz kalışının Türkiyede basın özgürlüğü sorununun önemli bir ayağı olarak gördüğümüzü vurguladık. Masanın etrafındaki ABD ve Avrupalı yabancıların yoğun ilgisinden, Hasan Cemal isminin Türkiye ve basın özgürlüğü tartışmalarının sembol isimlerinden biri haline gelmekte olduğu izlenimi edindik.

\n

Freedom House Direktörü David Kramer de medya sahiplerine hükümetten gelen dolaylı baskılara diplomasiden esinlenen bir isim bile bulmuş: Arka kanal baskısı (back channel pressure)

\n

Avrupa’ya \t\t‘Ricciardone gibi olun’ tavsiyesi

\n

Klasik neo-con bakışıyla başta Suriye olmak üzere Ortadoğuda önemli rol oynayabilecek konuma sahip Türkiyenin demokrasi konusundaki sorunlarını çözmesi gerektiğini belirten Kramer, Türkiyenin teşvik edilmesi için Avrupadan iki beklenti dile getirdi:

\n

1. Avrupalı siyasetçi ve diplomatların ABDnin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardonenin basın özgürlüğü konusundaki cesur çıkışlarını örnek almaları.

\n

2. Türkiyenin AB üyelik sürecini canlandırmaları.

\n

Şimdi de \t\t’5. paket’ diyorlar

\n

Panele katılan Adalet Bakanlığı temsilcisi Ramazan Çaylı, “Bir gazetecinin bile özgürlüğünden mahrum bırakılması bizim için kabul edilebilir değildir. İfade özgürlüğünün korunması alanında yasal ve pratikteki eksiklerimizin giderilmesi için 3 ve 4. yargı paketlerini hazırladık. Eğer talepler karşılanmazsa bir yenisini daha hazırlarız diyerek umutları 5. pakete yöneltti.

\n

Çaylının sözlerine salondan Eksiklik olduğu biliniyorsa, yeni paket yerine 4. paketi Mecliste değiştirin tepkisi geldi. 4. paketin tutuklu gazeteciler açısından bazı iyileştirmeler getirilebileceğine işaret eden Pierini, daha fazla yasal düzenleme ihtiyacının hem içte hem de dışta vurgulanmasının hükümet üzerinde teşvik edici rol oynayabileceğini belirtti.

\n

***

\n

Atlantikin her iki yakasında arka arkaya gerçekleşen Türkiyede basın özgürlüğü tartışmaları bakalım içeride AKP hükümeti üzerinde nasıl bir etki yaratacak.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları