Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Avrupa'da Olsa, Bu Ölüm Bakan Düşürür'
MİT görevlisi Kâşif Kozinoğlu’nun Silivri Cezaevi’ndeki ölümü, Türkiye’de yargı sisteminin işleyişine ilişkin yaşanmakta olan tartışmayı sınırlarımızın ötesine taşıyacak nitelikte. AB Uyum Komisyonu Başkan Yardımcısı CHP’li Umut Oran da aynı görüşte:
\n“Devletin istihbarat servisinin bir görevlisi, hakkındaki tutuklama kararı üzerine kendisi yurtdışından gelip teslim oluyor. Mahkeme önüne aylarca çıkarılmıyor. Aylarca tutuklu kaldıktan sonra duruşmaya günler kala cezaevinde ölüyor. Avrupa’da herhangi bir ülkede olsa sırf bu yüzden bakan istifa etmek zorunda kalır. Türkiye’de olduğunda da Avrupalıların dikkatinden kaçmaz.”
\nOran, Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi olarak hem Meclis’in hem de partisinin AB ile ilişkilerinde görev üstleniyor. CHP’nin Sosyalist Enternasyonal ve Avrupa Sosyalistleri içinde daha aktif rol üstlenmesinde de önemli payı var. Geçen hafta Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu heyetinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde de yer aldı. Heyetin başkanı Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’in CHP’ye “Neden tutuklu isimleri milletvekili adayı yapıyorsunuz?” sorusu basında geniş yer almıştı. Kendisine verilen yanıtı ise Oran’dan öğrendim.
\nTutuklu vekilleri \t\tkarikatürle anlatacak
\nKılıçdaroğlu, 2’si CHP’li olan 8 milletvekilinin hüküm giymediğinin altını çizerek, adaylık süreçlerini detaylı olarak anlatmış AP heyetine. Kendilerine sicillerinin temiz olduğunu gösteren belgenin adliyeler tarafından verildiğini, YSK’nin adaylık sürecinde durumlarını inceleyerek isimlerini Resmi Gazete’de yayımladığını, seçim sonrasında da mazbatalarını verdiğini tek tek anlatmış.
\n“İzahattan tatmin oldular mı” sorumuza Oran’ın yanıtı ilginç bir gelişmeyi de öğrenmemizi sağladı:
\n“Genel başkanımızdan önce ben de her buluşmamda Avrupalı meslektaşlarıma bu konuyu anlattım. Türkiye’deki uzun tutukluluğu hükümlü gibi algılıyorlar ve dolayısıyla zorlanıyorlar anlamakta. Ben de artık çareyi, bu teknik süreci resimlerle anlatmakta buldum. Arkadaşlarımızın adaylık sürecini anlatan ‘infografik’ denen kitapçıklar hazırlatıyorum. Adaylık başvurusunda alınan adli sicil belgesinden, seçim sonrası mazbata teslimine kadarki süreci karikatürize ederek İngilizce bastıracağız ki daha rahat anlasınlar.”
\nAP: Yargıda\t\t reform şart
\nGörüşmede başta Oomen-Ruijten olmak üzere Avrupalı parlamenterlerin “demokrasilerde yargının bağımsız olması ve bir bakanın denetimi altında olmaması gerektiği oysa ki Türkiye’de hukuk alanında büyük zaaflar yaşandığı ve bazı ciddi reformların elzem olduğu; gazetecilerin tutuklanmasına bir türlü anlam veremedikleri” şeklindeki görüşlerini duymaktan CHP heyeti memnun olmuş. Ancak Kılıçdaroğlu, Avrupalı parlamenterlerin yüzüne, “şimdi eleştirdikleri bu hukuk düzeninin, kendilerinin açık destek verdiği 12 Eylül 2010 referandumuyla ortaya çıktığını” vurmayı da ihmal etmemiş görüşmede.
\n‘Eşekli Demokrasi’ AB’ye giriyor
\nCHP’yi ziyaret eden AB heyetlerinin anlamakta zorlandığı ikinci konunun “HSYK’nin yeni yapısı ve blok oy yöntemiyle üye seçimi” olduğunu belirten Oran, ikinci bir dokümanı da bunun için hazırlatıyor: 12 Eylül referandumunda “Evet” kampanyası yürüten Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin’in referandum sonrası yenilenen HSYK seçimleri öncesi ve sonrasında yaşananların perde arkasını anlattığı “Yargının ‘Eşekli Demokrasi’ ile İmtihanı” isimli kitabı İngilizceye çevirme kararı almışlar. Kısa süre içinde bu çeviriyi, tüm AB kurumlarına ve Avrupalı parlamenterlere dağıtacaklar.
\n‘Artık Balyoz’a bile şüpheyle bakıyorlar’
\nOran son dönem temaslarında AB yetkilileri ve Avrupalı parlamenterlerde gözlediği önemli bir değişikliği de paylaştı bizimle:
\n“AB heyetleri, gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener nedeniyle sadece odatv dosyasına ilgi gösteriyorlar, Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin hukuksuzluk ve soru işaretlerini ise ‘darbe iddialarıyla ilgili soruşturmalar’ gerekçesiyle görmezden gelmeyi tercih ediyorlardı. Ama kendilerine her üç davanın da ortak yönünün insan hakları ve özgürlük ihlalleri olduğunu anlatmak için büyük çaba harcıyoruz. AİHM kararlarını, ‘Vardiya Bizde’ platformunun açıklamalarını, onlara anlatıyoruz. Artık sadece askerlerin yargılandığı Balyoz davasına bile kuşku ile bakmaya başlamışlar. Nitekim kasım sonunda AP’nin her kanadından temsilciler gelerek duruşmalara katılacaklar.”
\n\n\n
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti