Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

AB'nin Suriye Raporu: Türkiye 100 Bin Mülteciye Hazırlanıyor

17 Ağustos 2012 Cuma
\n\n\n

Suriyede Esad rejimi ile muhalifleri arasında yaşanan silahlı çatışmaların Türkiyeye çıkardığı fatura Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklandı. AB Komisyonunun İnsani Yardım ve Sivilleri Koruma Birimi (ECHO) tarafından hazırlanan Suriye raporunda Türk hükümetinden alınan çarpıcı bilgilere de yer veriliyor.

\n

ECHO raporuna göre 13 Ağustos itibarıyla Türkiyeye gelen Suriyeli mültecilerin sayısı 55 bin 200e ulaşmış durumda. Tahminen bu rakam bugünlerde 60 bin sınırını aşmış durumda. Bunun yanı sıra Kiliste 3500, Hatayda da 1200 aile kamplar dışında yaşıyor.

\n

Kamp sayısı 13’e çıkıyor

\n

Hükümetin AB yetkililerine verdiği bilgilerden, Türkiyenin Suriyeli göçmenler için yeni kamplar kuracağını da öğreniyoruz. Rapora göre Türkiye 5 olan kamp sayısını 13’e kadar çıkarma kararı almış durumda. Kurulacak yeni kamplarla Türkiyenin Suriyeden gelen mülteciler için yaratacağı kapasite 50 binden 100 bine ulaşacak.

\n

Türkiye’ye faturası: 360 milyon TL

\n

Rapora göre, Türk hükümeti AB makamlarınaSuriyeli göçmenlere yaptığı yardımın Türkiye bütçesine etkisi yılda 200 milyon dolardır (360 milyon TL)bilgisini aktarmış. Kiliste kurulan konteynır kentin aylık maliyeti de 2 milyon dolar (3.6 milyon TL) olarak aktarılmış raporu hazırlayanlara.

\n

Aylık nakit transferi

\n

Kamplarda kalan mültecilere krizin başlarında ayni yardım (yiyecek) yapan Türkiye, sonradan bu yardımı her gelen Suriyeliye ayda 80 TL ödeme şekline çevirmiş. Türkiyenin kamplarda mültecilere verilen hizmetleri özel taşeron şirketlere devrettiğine dikkat çekilen raporda,Mülteci sayısı arttıkça hizmetlerin aynı yüksek kalitede sürdürülmesi mümkün olamayabiliruyarısı dikkat çekti.

\n\n\n

Kaçmayanın günahı

\n\n\n

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Vanda 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan deprem sırasında Van Cezaevinden firar eden 335 tutuklu ve hükümlünün 242sinin hâlâ firarda olduğunu açıkladı. Ergenekon, Balyoz, KCK ve 28 Şubat dava ve soruşturmalarında ise kendileri teslim olan sanıklar dahi kaçma şüphesiyle tutuklanarak aylarca, yıllarca dört duvar arasında özgürlüklerinden mahrum bırakılmakta.

\n

Eski YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz bunlardan biri. 28 Şubat soruşturmasının tek sivil tutuklu sanığı olarak yaklaşık iki aydır Sincan F Tipi Cezaevinde yatıyor. Gürüz, soruşturma kapsamında olduğunu yurtdışındayken öğrenmiş ve tutuklanma ihtimalini bile bile hemen Türkiyeye dönerek savcıya gitmişti. Buna rağmen, artık bu davalarda âdet olduğu üzere, tutuklu yargılanmasına karar verildi. Üçüncü yargı reformu kapsamında genişletilen adli kontrol sistemi çerçevesindeki tahliye talebine de kaçma ve delilleri karartma şüphesigerekçe gösterilerek ret yanıtı verildi.

\n

Gürüz, Sincandan gönderdiği Görülmüştürdamgalı mektubunda şu soruları soruyor:

\n

YÖK binasına adımımı atmayalı 9 sene oldu. YÖK binasındaki yazışmalara zaten el kondu. Hangi delili karartacakmışım? Cebir ve şiddet kullanarak hükümetin görev yapmasını engellemek ve darbeye teşebbüs etmekle suçlanıyorum. Hani benim cebir ve şiddet araçlarım? YÖKün yasalara göre aldığı ve birçoğu yargı denetiminden geçen kararlar nasıl darbeye teşebbüs olarak nitelendirilebilir?..

\n

Vanda firar eden 242 kişiyi 10 aydır bulamayan devletin, yurtdışındayken tutuklanmayı göze alarak savcıya giden Gürüze bir yanıtı çıkar mı acaba?..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları