Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

AB'de Reyhanlı Korkusu

15 Mayıs 2013 Çarşamba

BRÜKSEL - Hafta sonu Reyhanlı’da 51 yurttaşımızın yaşamını yitirmesine neden olan bombalar, Avrupa Birliği içinde Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik soru işareti ve kaygıların artmasına neden oldu. AB içinde, Türkiye-Suriye sınırında gözlenen güvenlik zafiyeti nedeniyle, Türkiye’nin serbest giriş uygulamasına yönelik tepkilerin de arttığı belirtildi.

\n

AB içinde Suriye çatlağı\t

\n

Başbakan Tayyip Erdoğan, yarın Washington’da Başkan Barack Obama ile yapacağı görüşmede ABD yönetimini Suriye konusunda Esad’a karşı harekete geçirmeye çalışacak. Biz de, eşzamanlı olarak Atlantik’in diğer yakasında, Avrupa’nın başkenti Brüksel’de konunun nasıl değerlendirildiğini AB yetkililerine sorduk.
Brüksel’de görüştüğümüz AB yetkilileri bu konuda birlik içinde tam bir
“bölünme” yaşandığını vurguladılar. Konunun iki boyutu var. Birincisi Türkiye’nin Suriyelilere yönelik serbest giriş uygulaması. İkincisi ise Esad muhaliflerine silah verilip verilmeyeceği tartışması.

\n

Türkiye üzerinden kaçak girişler arttı

\n

AB kaynaklarından edindiğimiz izlenim, Türkiye’nin başta komşuları olmak üzere bölge ülkelerine vize uygulamamasının birlik içinde bazı ülkeler açısından giderek artan bir endişe kaynağı olduğu yönünde.
AB’nin Schengen vizesi şartı getirdiği birçok ülkeye Türkiye vize uygulamıyor. Bu ülkelerden Türkiye’ye serbestçe giren birçok kişi, daha sonra yasadışı yollardan AB ülkelerine geçmenin yollarını arıyor.

\n

Almanya, Fransa ve Yunanistan rahatsız

\n

Brüksel’de görüştüğümüz AB yetkilileri, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle yerinden olan Suriyelilere yönelik Türkiye tarafından uygulanan “açık kapı” politikasını takdir ettiklerini ancak, kayıtsız giren Suriyelilerin yasadışı yollardan AB’ye girme teşebbüslerinden ise rahatsızlık duyduklarını açıkladılar.
Üst düzey bir AB yetkilisi,
“Üye ülkelerin bazıları, Türkiye’nin uygulamakta olduğu vizesiz serbest giriş sisteminin, Schengen bölgesine yasadışı geçişleri kolaylaştırdığını düşünüyor. Son dönemde Türkiye üzerinden AB’ye geçmek isteyen Suriyeli sayısında artış gözleniyor. Bu da bazı ülkeler açısından problem teşkil ediyor” değerlendirmesini yaptı.
AB kulislerinde bu politikadan rahatsızlık duyan ülkelerin başını Almanya, Fransa ve Yunanistan’ın çektiği ileri sürülüyor.

\n

Türkiye’den güvence istendi

\n

Cumhuriyet’e değerlendirmede bulunan AB kaynakları, “Türkiye’nin serbest giriş uygulaması AB içinde bazı ülkeleri ciddi biçimde kaygılandırıyor. Çünkü kaçak girişlerde artış var. Türkiye hükümetinden bu konunun AB açısından problem yaratmayacağı yönünde bizi ikna etmesini istedik” dedi.

\n

İngiltere silah \t\tverilmesinden yana

\n

Türkiye’nin Suriye’deki Esad muhaliflerinin silahlandırılması yönündeki talepleri de AB içinde ciddi bir tartışma başlatmış durumda. AB’nin şu anda Suriye’deki tüm taraflara yönelik bir silah ambargosu var. Süresi mayıs ayı sonunda dolacak.
AB kaynaklarının verdiği bilgiye göre İngiltere ve Fransa bu sürenin sonunda ambargo kararının kaldırılmasını ve Esad muhaliflerinin silahlandırılmasını istiyor.
Ancak bu konuda AB içinde tam desteğe sahip değiller. Almanya ve İskandinav ülkelerinin başını çektiği grup, muhaliflerin AB tarafından silahlandırılmasına karşı çıkıyor. Bu ülkeler, muhaliflere verilecek silahların daha sonra radikal İslamcıların eline geçerek Batı’ya karşı kullanılabileceği endişesi taşıyor. Ve bu nedenle de Suriye’ye yönelik silah
ambargosunun aynen devam etmesini istiyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları