Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

ABD Kongresi'nin Kararı ve Azınlık Gazeteleri

29 Temmuz 2011 Cuma
\n\n\n

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, 20 Temmuzda yaptığı oylamada Türkiyeden ülkedeki Hıristiyanların haklarına tam olarak saygı göstermesinive dini ayrımcılığa son vermesiniisteyen bir tasarıyı kabul etti.

\n

Ermeni ve Rum lobilerinin baskısıyla çıkarılan tasarıda, Ermeni soykırımı iddialarına yer veren bölümlerin ayıklanmış olması, ABDdeki Türk toplumunun başarı hanesine yazılması gereken olumlu bir gelişmedir.

\n

Ancak Türkiyede dini ayrımcılığa son verilmesi, Hıristiyanların hakları ve dini özgürlüklerinin koruma altına alınması, kilise mallarının hak sahiplerine hiçbir engelleme ve kısıtlama olmadan iade edilmesi beklentilerinin yer aldığı tasarı, Türkiyenin din özgürlüğü ve dini mirasların korunması alanında attığı çok önemli adımların görmezden gelindiğini ortaya koymaktadır.

\n

Laik bir ülke olan Türkiyede gayrimüslim vatandaşların yaşadığı sıkıntılar olmakla birlikte, hak ve hürriyetlerinin korunması ve geliştirilmesi konusunda atılan ve atılmakta olan son derece önemli adımlar vardır. Tasarıda Hıristiyan ve Musevi cemaatlerine ait tarihi binalarının restorasyonu, Rum Ortodoks Kilisesinin bazı taleplerinin yerine getirilmesi gibi olumlu gelişmelere hiçbir atıf yapılmaması düşündürücüdür.

\n

Azınlık basınına destek

\n

Türkiyenin bu alanda attığı adımların en son ve yakın tarihli olanı, belki de ABD Kongresindeki tasarının kabulüyle aynı günlerde yaşandı. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay önce Rum azınlığın azınlık gazetesi Apoyevmatiniye destek vereceklerini açıkladı, ardından da bu desteği Türkiyede yayımlanmakta olan tüm azınlık gazete ve dergilerini de kapsayacak biçimde genişletti.

\n

Dün görüştüğüm Atalay, Türkiyedeki Rum azınlığın sayısındaki azalmayla doğru orantılı olarak tiraj kaybı yaşayan ve şu anda günde ancak 600 Rum ailesine ulaşabilen Apoyevmatininin 1977den beri ilan alamadığını açıkladı. Şimdi ilk aşamada gazeteye sınırlı maddi destek sağlanacak, ileride de Basın İlan Kurumunun ilanlarından Rum gazetesinin faydalanması için bir düzenleme yapılacak.

\n

İlk buluşma övgüsü

\n

Apoyevmatiniye destek açıklamasının ardından Atalay, bu hafta diğer azınlık gazetelerinin temsilcileri Sarkis Koçunyan, Ara Koçunyan (Jamanak), Rober Koptaş (Agos), Rober Haddeler, Ari Haddeler (Nor Marmara), Mihail Vasiliadis, Minas Vasiliadis (Apoyevmatini), Andrea Rombopulos (İho) ve İvo Molinas (Şalom) ile de bir araya geldi.

\n

Atalay, Aslında bu gazeteler de bu ülkenin parçası düşüncesiyle yürüttüğümüz bir çalışma vardı. Ama Apoyevmatinideki kriz biraz hızlandırdı. Başbakan bizzat ilgilendiği mesajını gönderdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da ricacı oldu yardımcı olunması için. Sonrasında da hepsini davet ederek bir araya geldik diyor. Toplantıya katılan azınlık basın organlarının temsilcileri kendisine Yıllardır ilk kez devlet bizi muhatap alarak konuştuövgüsünü iletmişler.

\n

‘Rumuyla, Ermenisiyle biz bir aileyiz’

\n

Benzer bir durumun Türk azınlığın yaşadığı ülkelerde olup olmadığını merak ettiğimde Atalay, Genelde pek destek yok Türk azınlığın basın organlarına. Batı Trakyada mesela hiç destek yok. Umarız Türkiyenin yaptığı onlara da örnek olur. Kimse azınlıklarını dışlamamalı. Rumuyla, Ermenisiyle, Musevisiyle biz bir aileyizyanıtını veriyor.

\n

Türkiyenin gayrimüslimlere karşı hoşgörünün arttırılması konusunda yapması gereken çok şey olduğu muhakkak. Ama atılan son derece önemli olumlu adımlar da görmezden gelinemez.

\n

Keşke ABD Kongresinde, Türkiyede Hıristiyanların hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmediği yönünde parmak kaldıranlar, Atalayın azınlık gazeteleri için kullandığı Biz bir aileyiz sözlerini de işitebilseydi...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları