Utku Çakırözer
Utku Çakırözer ucakirozer@cumhuriyet.com.tr Son Yazısı / Tüm Yazıları

Sırada 'Ermenilerden Özür' Olmasın

25 Kasım 2011 Cuma
\n\n\n

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygünün demeciyle CHP içinde başlayan tartışmayı fırsat gibi gören Başbakan Tayyip Erdoğan, Dersimde yaşananlar için özürdiledi. Cumhuriyet tarihinin tabu konularından biri olan Dersimin bir anda böylesine tartışılır hale gelmesi ve arkasından hızla özür dilenmesi fazlasıyla dikkate değerdir.

\n

Dersime yapılan askeri operasyonun koşulları ve gerekçeleri sadece Türkiyenin değil, yabancı ülkelerin arşivlerinden de biliniyor olmasına rağmen, olayların sorumluluğunu sadece Türkiye Cumhuriyetinin kurucu kadrosuna çıkararak özür dileyen Başbakanın, hâlâ CHP üzerinden siyasi tartışma sürdürme hevesinde olmasını anlamak güçtür.

\n

Yüzüncü yıl baskısı kapıda

\n

Öte yandan, bu özrü sadece iktidar partisi AKP ve lideri Başbakan Erdoğan ile ana muhalefet partisi CHP ve onun Tunceli kökenli lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında sıradan bir siyasitartışma konusundan ibaret görmek de fazlasıyla naif kaçmaktadır.

\n

Bilindiği gibi Ermeniler, üç buçuk yıl sonra soykırım olduğunu iddia ettikleri 1915 olaylarının 100. yılını dünya çapında büyük etkinliklerle anacak. Türkiye ne bu hükümet ne de önceki hükümetler döneminde Ermenilerin iddialarını dünyanın birçok başkentinde siyasi konjonktürü kullanarak kabul ettirmesini engelleyebildi. Ermeniler açısından davalarının en önemli hedefi ise Washington. ABD başkanları ve Kongre, ülkelerinin Türkiye ile stratejik çıkarları nedeniyle bugüne kadar bu iddiaları resmi olarak kabullenme durumunda olmadı. Ancak şimdi, 2012 başkanlık seçimlerinden galip çıkmak isteyen ABD Başkanı Barack Obamayı özellikle Ermenilerin yoğun yaşadığı eyaletlerde zorlayacak konuların başında bu mesele gelecektir. Türk-İsrail ilişkilerinin bugünkü durumu da dikkate alındığında, ABDdeki Musevi lobisinin de Ankaraya en ufak bir bir katkı sağlaması beklenmemelidir. Hal böyle olunca, kısa dönemde 2012 seçimleri uzun dönemde ise 2015 öncesindesoykırımiddiasının Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini etkiler hale gelmesi kaçınılmazdır. O yüzden de, bu günlerde ABD yönetiminin, bir süredir rafta duran Türk-Ermeni yakınlaşmasının yeniden ısıtılması için kapalı kapılar ardında özellikle Ankaraya mesajlar vermeye başlamamış olması düşünülemez.

\n

Tarihçilerin \t\tsonucuna hazır mıyız?

\n

Yeniden gündeme gelmesi durumunda Türkiye ile Ermenistan arasındaki bu normalleşme sürecinin Ankara açısından vazgeçilmez yegâne unsuru, 1915 olaylarını da inceleyecek bir ortak tarih komisyonukurulması maddesidir. Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere, yöneticilerimiz hodri meydandiyerek sonuçları kabul edeceklerini açıklamış olsalar bile, komisyonun bulguları ortaya çıktığında Türkiyenin nasıl bir hareket tarzı izleyeceği henüz bilinmemektedir. Böyle bir komisyondan çıkacak en iyimser sonuç, adınasoykırımdenmese bile 1915 olaylarında dönemin Osmanlı idaresinin en ağır biçimde sorumlu tutulması olacaktır. Süreç o noktaya kadar işletilebilirse, Ankara-Erivan ilişkilerinin düzelmesini isteyen güçler için en iyi formül Türkiyenin, adına soykırımdemeden ve hukuki sorumluluğunu üstlenmeden 1915 olayları için özür dilemesiolacaktır.

\n

Dersim ‘psikolojik bariyer’

\n

Türkiye önceki güne kadar, iç ve ya dış politikasında hiçbir konudaözürdilememiş bir ülke konumundaydı. Başbakan Erdoğanın -şimdilik Atatürkü sakınarak- Cumhuriyet döneminde Dersimde yaşananlar için dilediği özür ile bu psikolojik bariyer kırılmış ve yer yerinden de oynamamıştır. Toplum psikolojisini yakından bilenler, bundan sonra benzer bir özürü 1915 olayları nedeniyle Ermenilerden dilemenin çok da zor olmayacağı görüşümüzü teyit edeceklerdir.

\n

2015 yaklaşırken Dersim tartışmasına bir de bu gözle bakılmasında yarar var.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları