Bir Numara

18 Ocak 2009 Pazar

Dünya barış örgütleri dünyanın bir numara teröristiBushun emekliye ayrılma gününde çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. 20 Ocak günü ülkemizde de güle güleile defolkavramlarının mizah dilinde birbirlerine karıştıkları uğurlama etkinlikleri yaşanacak.

Şaka değil, Bush lider olarak simge. ABDnin Afganistan işgalinde 15 bin Afganlı öldü. Irak işgalinde yaratılan bataklığın kurbanları 2 milyon Iraklıya ulaştı.

Bush gitmeden pisliği Obamaya kalmasın hesabı ile iki arada bir derede İsrailin gerçekleştirdiği önce bombardıman, devam eden işgalde Gazzede her gün sivil-çocuk-kadın ölü sayısı artıyor. Gazzede katledilen uygarlığın, insanlığın kendisi.

***

Emperyalizmin kirli çıkarları adına bu çapta insan hakkı, ihlali, savaş suçu hiç böyle gözler önünde işlenmemiş, böylesine ağır bir suç ortaklığı, seyirci kalma halleri yaşanmamıştı. Yıkılmış binalar, çocuk cesetleri, çaresiz ağır yaralılar arasında insan çığlıkları görüntüleri arasında gazeteciler, İsrailin ateşkes çağrıları kararlarını duymazlıktan gelerek olabildiğince çok zarar vermek, sonrası pazarlık koşulları için lehine kozlar edinmek üzere vicdansız, ölçüsüz saldırılarına devam ettiğini anlatıyorlar.

Milyarları temsil eden İslam dünyası ABD politikalarına tam teslim suskun. Zengin kuzey, uygar Batı, barış örgütlenmelerinin şimdilik etkisiz çıkışlarını saymazsak, üç maymunları oynamaktalar.

***

Şimdi bu tabloda seyirci rolünü kabul etmiş Obama gelince bir numara terörist Bush gidince, yani 20 Ocaktan sonra dünyaya barış mı gelecek?

İngiltere Dışişleri Bakanı David Milibandın geç gelen itirafı insanı acı acı gülümsetiyor. İngilterenin; ABD emperyalizmine Bush iktidarının rehberlik yaptığı Afganistan, Irak işgalleri, insan hakları suçları, katliamları ile ilişkili, Terörle savaş fikri hataydı, zarar getirdidiyor. Teröristle ılımlı cepheleri birleştirdiği, insan hakları, hukuk ihlallerine yol açtığını kabul ediyor. Bu anlamda Obamanın Guantanamoyu kapatma projesini onaylıyor.

Sert polis, cici polis oyununda birileri, bizimle fena halde kafa mı buluyor? Yoksa emperyal çıkarlar için, kapitalizmin yeni büyük krizinden çıkışta yeni projelere mi gerek var?

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları