Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Arınç’lar, Kafka’lar
Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, partisinin hatalarını, demokrasiden sapmalarını zaman zaman eleştirmiştir. Ancak bu eleştirileri uzun süre geçmeden yan çizmeler, geri çekilmeler izlemiştir.
Geçenlerde, CNN’de, Taha Akyol’un programında, Dolmabahçe’de hükümet ile Kürt temsilcilerin yapmış oldukları toplantı konusunda, “Cumhurbaşkanı’nın haberinin olduğunu biliyorum, tahmin ediyorum” demişti.
Cumhurbaşkanı, yanıtlamıştı: “Haberimin olduğunun, benim müsaademle yapıldığının iddia edilmesi kesinlikle dürüst bir hareket değildir... Konuyla ilgisi olan Yalçın Akdoğan, Efkan Ala, Mahir Bey var. Ben Dolmabahçe konusunda her üçüne de, ‘Onlarla aynı fotoğraf karesinde olmanız doğru olmaz’ demiştim.”
Arınç cevabında, “Toplantı yanlışsa onları neden bakan yaptınız” diye sormuştu ama cevabı şu satırları da içermekteydi:
“Sayın Cumhurbaşkanım, sizler, her fırsatta Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye vasiyetini okurken, gözyaşları döken bir arkadaşınız olarak son bir şey daha ifade etmek isterim; sağlığınıza, ailece mutluluğunuza duacıyız. Ülkemiz için bugüne kadar güçlü bir lider olarak yaptığınız mükemmel hizmetler için teşekkür ederiz.”
Bu gelgitli açıklamalar insana, Çek yazar Kafka’nın, yaşamı boyunca kendisini baskılamış olan babasına 37 yaşında yazmış olduğu mektubu anımsatıyor:
“Senden korktuğumu öne sürmemin nedenini sormuştun... Verecek hiçbir cevap bulamadım, kısmen sana karşı duyduğum bu korku yüzünden, kısmen de bu korkuyu gerekçelendirmek üzere, konuşurken toparlayabileceğimden çok daha fazla ayrıntı gerektiği için.”*
Çocukken bir gece çok ağladığında babasının onu balkona kilitlediğini söylüyor ve eleştirilerini sürdürüyor:
“Sen kendi gücünle bu kadar yukarılara çıkabilmiştin, bunun sonucunda kendi fikirlerine sınırsız bir güven duyardın... Senin fikrin doğruydu, başka her fikir deli saçmasıydı, aşırıydı, anormaldi... Bir konuda hiçbir fikre sahip olmadığın zaman o konuda mümkün olabilecek tüm fikirler, istisnasız yanlış olmak zorundaydı.”*
Kafka yaşamı boyunca korkmuş olduğu kimseyi suçluyor ama arada suçun bir bölümünün kendisinde olduğunu da ima ediyor. Sonunda mektubu babasına yollamaya cesaret edememiş, onu annesine vermişti. Mektup babasına iletilememişti.
Bir toplumda demokrasiye kaç dönemeç kaldığını, o toplumun Meclis başkanından asgari maaşla geçinen seçmenine kadar herkesin ne çapta medeni cesaret sahibi oldukları yansıtır: Bunlar baskı uygulayanları ancak Kafka üslubuyla eleştirebiliyorlarsa daha çok yol vardır.
Meclis başkanları, aslında çoğumuz, baskıya karşı çıkıldığında, baskıcılara karşı eleştirilerimizi -Gezi’deki gençler gibi- kıvırtmadan, sulandırmadan, ertesi gün geri adımlar atmadan dile getirebildiğimiz zaman ya oradayızdır ya da az kalmış demektir.
(*) Can Ener’in çevirisi: Can Yayınları.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Soylu'dan 'Özür dileriz' çıkışı
- Bahçeli ile görüşmesini anlattı
- Ölüm nedeni belli oldu
- 'Bundan 25 gün önce de...'
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- İşte Enes Güran'ın kolundaki ısırık izinin fotoğrafı
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!
- AKP ve CHP döneminin harcama raporu!
- MEB’ten skandal karar: Müdüre üstün başarı ödülü!
- Süper Lig'de yayın geliri dağılımı belli oldu!