Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Öngörülerin Gerçekleşmesi
Kişilerde kendilerini haklı görmek, gelişmeleri kendi eğilimlerine, isteklerine göre yorumlamak eğilimi vardır. Bu nedenle öngörüler gerçekleştikçe kişilerdeki bu eğilimi bildiğimden kendimi sorgularım. Gerçekten olaylar öngörüler, beklentilerim doğrultusunda mı gerçekleşiyor? Yoksa gerçekleşmeleri, öngörülerim doğrultusunda mı yorumluyor veya benimsiyorum? Haklı çıkma iddiası ne ölçüde nesnel, gerçekçi?
\nGeçenlerde Vilnius (Litvanya) Riga (Letonya-Latvia), Talin’i (Estonya) içeren bir Baltık gezisinde, gözlemler yaparak Avrupa Birliği konusundaki öngörülerin, savların ne ölçüde gerçekçi olduğunu gözlemlemeye çalıştım.
\n***
\n1960’lı yılların başlarından, Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) üyeliğinin söz konusu olduğu yıllardan beri, gelişmiş ekonomilerle gelişme düzeyi daha düşük ekonomilerin arasında kurulacak bir ekonomik birliğin, gümrük birliğinin uzun sürede gelişme düzeyi daha düşük olan ülkeler aleyhine sonuç doğuracağını savunmaya çalışıyorum. Bunun ekonomik, teorik nedenleri var. Ekonomide geriye itiş (back wash effect) olarak ifade edilen etkiyi göz ardı edemeyiz.
\nTemerrüde düşen, borçlarını ödemekte zorlanan Yunanistan, bu konuda son somut örnek. Öngörüler bu bağlamdaki teorinin gerçekçi olduğunu kanıtlıyor. Teorinin öngördüğü gerçekleşiyorsa, teori sağlam, teori gözlemlere neden-sonuç ilişkisine dayanıyor demektir. Teori geliştirmenin bir amacı da geleceği gerçekçi olarak öngörebilmektir.
\nYunanistan, Portekiz, İrlanda dışında Baltık ülkeleri de, gelişmiş ekonomilerle daha azgelişmiş ekonomiler arasında yapılan bir ekonomik birliğin, gelişmekte olanlar aleyhine sonuçlar vereceğinin başka bir örneğini, kanıtını oluşturuyor.
\n***
\nİkinci Dünya Savaşı ile bağımsızlıklarını yitiren Estonya, Letonya ve Litvanya’nın bağımsızlıkları, ancak Birinci Dünya Savaşı bitimi ile İkinci Dünya Savaşı arasında sürebiliyor. 1991 yılında SSCB’nin dağılmasından sonra, yeniden ikinci kez bağımsızlıklarına kavuşuyorlar. Bu ülkelerin Rusya etkisi altına girmesini önlemek için dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’un da çabası ile bu üç ülke kısa sürede AB’ye üye oluyorlar.
\nAB’ye üyelikle birlikte bu ülkelerde üretim faaliyeti duruyor. Pazar haline geliyorlar. Bankalar tüketicilere kredi açıyor; kredi hacmi genişliyor. Kredi zengini geniş kitleler kendilerini gerçekten varlıklı kişiler gibi hissederek, lüks villa, lüks araba, yat vb. yatırımlarını arttırıyor. Kredi taksitlerinin ödenmesi gerektiğinde borç ödeme güçlüğüne düşen bu kitleler, villa, yat, lüks araba gibi yatırımlarını düşük fiyatla satmak zorunda kalarak servet kaybına uğruyor. SSCB döneminde önemli sınai merkezlerinden biri olan Riga bu özelliğini yitiriyor. Gerek Litvanya, gerek Letonya yurtdışına göç veriyor. Nüfus artışı bir yana Vilnius örneğinde olduğu gibi nüfus azalışı yaşanıyor. Ülkeler krizden kurtulamıyor, kriz süreğenleşiyor. AB büyüklerinin “siz üretmeyin, biz üretir size satarız” anlayışının sonuçları Baltık ülkelerinde de başlangıçtan itibaren gözleniyor.
\n***
\nÜlkemiz için de benzer öngörüler yapılıyor, uyarılarda bulunuluyor. Ne yazık ki uyarılar dikkate alınmadan, AB ile gümrük birliği anlaşması yapıldı.
\nTürkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin çoğu yanlış ayartılara kapılıyor. Ülkemizde olduğu gibi konular yeterince bilinmiyor, irdelenmiyor, ayrıca kültür emperyalizminin etkisi altında kalınıyor. Batı’ya öykünmeye çalışılıyor. Batı’ya karşı garip komplekslerimiz var. Batılı yazarların, ekonomistlerin görüşlerine daha çok önem ve değer veriyoruz. Önsel (apriori) olarak doğru kabul ediyoruz. Bazı yazarlarımız, ekonomistlerimiz, hukukçularımız Batı’dan aktarma yaparak bilgiçlik taslıyor. Bazılarımız inceleme, araştırma yapacağına, aktarma yapmanın kolaycılığından yararlanıyor. Kimileri, Batı’nın, belli çevrelerin sesyayarı olarak kullanılıyor. Uyanık olanlar emperyal çevrelere hoş gözükerek bir şeyler kapmaya çalışıyor. Ülkeler yanlış yollara itiliyor, sürükleniyor. Yaşananlardan dersler de alınmadığından, olumsuz sonuçlardan kaçınılamıyor.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!