Zemzem Kulesi!Türkü Yenen!

19 Ekim 2012 Cuma
\n

\n\n\n

17 Nisan 2001’de bu köşede özetle şöyle yazmıştık:

\n

‘‘Suudi Arabistan, Mekkede Ciyad (Ajyad) adlı bir Osmanlı kalesini yıkıp yerine apartmanlarla birlikte beş yıldızlı otel yapmaya hazırlanıyor. Suudi Evkaf Bakanı Dr. Abdul Rahman Al-Matrudi, yaklaşık yarım milyar dolara mal olacak, 48 ayda tamamlanacak projeyi Kral Fahdın onayladığını açıkladı. 1781 yılında yapılan, ancak 1884te Osmanlılarca tümden yenilenen Ciyad Kalesi, Osmanlıların, kutsal kent Mekkeyi korumak amacıyla yaptıkları üç kaleden biridir. Yıkımı kararlaştırılan Ciyad Kalesi, 800 kişilik Osmanlı Topçu Birliğini barındırıyordu.O tarihlerde Riyaddaki Türk Büyükelçisi Ahmet Banguoğlu, Ecyad da denilen bu kalenin yıkımının önlenmesi için Suudi Arabistan hükümetine nota vermişti. Ancak Suudiler, 3 Ocak 2002de buldozerlerle yıkıma başladılar.

\n

***

\n

Mekkeyi tepeden gören bu yere Suudiler sonrasında Abraj Al Bait Kuleleridenilen 8 gökdelen yaptılar. 260 metre yüksekliğindekine, suyu kutsalolduğuna inanılan Zemzem Kuyusu’ndanesinlenerek sanki kule de kutsalmışçasına Zemzem Kulesiadı verildi.

\n

Türk şehitlerinin bulunduğu kalenin yerine yapılan kulede, bazı Türk şirketlerinin 700 kadar Türk zenginine devremülk düzenlemesi ile daire pazarladıkları da açıklandı!

\n

***

\n

Bu kulenin yanında, 595 metre yüksekliğinde 7 yıldızlıbir gökdelen oteli yer alıyor. Otelin Eşsiz ve kutsal Kâbe manzarası sayesinde hisseder ve bu kutlu anın keyfini sevdiklerinizle paylaşabilirsiniztanıtımından etkilenen 108 Türk hacısı yer ayırtmış. Oda başına 13 gün için 39 bin TL ödeyeceklermiş! Mekke’yi koruyan şehitlerimizin kanları üzerinde lüks haclar hayırlı olsun!

\n

***

\n

Kulelerden birinin tepesine görkemli bir saat yerleştirilmiş. Tüm dünyanın saatlerinin düzenlendiği, “0” boylamının geçtiği İngilterede Greenvichten değil, Müslüman ülkeler saatlerini bundan böyle Mekke Kraliyet Saat Kulesi”ne göre ayarlayacaklarmış.

\n

28 Ekim Pazar gecesi Türkiyede yaz saatiuygulaması sona erecek. Kısa sürede herhalde bizde Mekke Kraliyet Saat Kulesi”ne göre saatlerimizi ayarlamaya başlarız. Böylece bizi yarım yüzyıldır Avrupa Birliğine almayanlar da münasip yerlerine birinci sınıf Mekke kınasından yakarlar!

\n

***

\n

TBMMde Erken Yerel Seçim Yasa Tasarısının gerekli oyu almayışı AKPde üzüntü yarattı. Bazı AKPli milletvekilleri oylamaya katılmamıştı.

\n

Bunlardan biri de futbolumuzun ünlülerinden AKP milletvekili Hakan Şükürdü. Basınımız Şükürü oylama kaçağısözleri ile başlıklara taşıdı.

\n

Haberlerde Şükürün Mekkeye hacca gittiği de yazıldı!

\n

Türkçede Herkes Mekkeye, bizimki tekkeye…” gibilerden bir deyim var. Şükür, Mekkeye değil, tekkeye gitmişti. AKP ve TBMMye resmi bildiriminde Amerikadaki bir davete icabet edeceğini…” bildirmişti

\n

Şükürün tekkesi nerede? Nikâh tanığının da olduğu Pennsylvaniada Tekke ziyaretini tamamladıktan sonra şimdi 60 milletvekili ile birlikte Mekkenin yolunu tuttu. Helal olsun bu yollar Hacı Şüküre

\n

Hacı adayı milletvekiller haftalarca Mekkede olunca, TBMMde yeniden gündeme gelmesi söz konusu Erken Yerel Seçim Yasa Tasarısı”nın oylamasına kimler katılacak?

\n\n\n

\n\n\n

Yıl 1956İzmir Atatürk Lisesinde son sınıf öğrencisiyim. Ferenç Puşkaşlı yenilmez Macaristan futbol takımı ocak ayı sonunda İzmire kent karması ile karşılaşmaya geldi. Hava soğuk mu soğuk

\n

Macarlar ilk karşılaşmada İzmir Karmasını 8-1 yenerken zorlanmadılar. Birkaç gün sonra, arkadaşlarla okuldan kaçarak ikinci karşılaşmayı izlemeye yine Alsancak Stadına gittik. İlk gün, bazı izleyicilerin cep konyaklarınıçıkararak ısınmaya çalıştıklarını görmüştük. İkincisinde biz de donanımlı giderek ülkemizde adı kanyakolan konyak ile ilk kez tanışmış olduk. Belki o gün İzmirde cep konyağı tüketiminde rekor kırılmış olabilir.

\n

Konuk takım, kendilerini yormadan, bizim karmayla alay etmeksizinikinci maçı da üçlü paslaşmalarla11-0 kazandılar Bir anlamda her oyuncu için birer gol atmış oldular. Her iki maçı Türk Ulusal Takımı ve Ankara Karmasının oyuncuları da izlemişlerdi.

\n

Macarlar Ankaraya uçtuklarında kendilerinden emindiler. Ancak Ankara Karmasını 3-2 yenebildiler. İstanbul Karması karşısında da sonuç aynı oldu.

\n

19 Şubat Pazar günü Mithatpaşa Stadının tribünleri yetersiz kalınca portatif ekler yapılmıştı. 30 bine yakın izleyici bu tarihsel maçı izlemeye koşmuştu. Bizler de radyolarımızın başına çökmüştük.

\n

14 gün içinde 5. maçlarına çıkan konuk takımın yorgunluğuna, bizimkilerin Macarların üçlü kısa paslaşmalarını öğrenip karşılığında aynı yöntemi uygulamalarına bir de ulusal gururumuzeklenmişti.

\n

Türk futbolunun devleri Lefter Küçükandonyadis’in (2), İzmirli komşum Metin Oktay’ın (1) gol, Macarların ünlü futbolcusu Ferenç Puşkaş’ın (1) gol attıkları o günkü maçı ulusal takımımız 3-1 kazanmıştı. Bu sonuç, bir anlamda Türk futbolu için dönüm noktası oldu.

\n

Ne yazık ki birkaç ay sonra Macaristanda özgürlükçüler ayaklanınca bu ünlü takımın oyuncuları ülkelerinden kaçtıklarında görkemli futbolları da sona erdi.

\n

***

\n

Aradan 56 yıl geçmiş, bu kez Türk takımı Budapeştenin yolunu tutmuş ve adını Ferenç Puşkaştan alan statta Macar takımının karşısına çıktı. Sonuç, yine 3-1di Ama bu kez onlar bizi aynı sonuçla yenmişlerdi.

\n

Spor Sayfamızın Yöneticisi Arif Kızılyalın yazısına Török Veröbaşlığını atmıştı. Budapeşte kapılarından Osmanlı’yı püskürten Macar komutan Hunyadi Yanosa Türk’ü Yenen anlamına gelen bu adı takmışlardı. Bildiğiniz gibi Orta Asya çıkışlı Hunların uzantısı olan Macarların ülkesine, yabancılar Hun-garyderler. Bu kahramanın adının kökeni de Hun-yadiHun sözcüğünden gelir.

\n

O günden sonra Budapeştede çalan çanlar o başarıyı kutlar. Arif de yazısında Dün gece de yine bizim için çaldı Budapeştede çanlardiye bir vurgulama yaptı.

\n

Bu arada Arife bir bilgi kırıntısını da ben ekleyeyim. Macaristanın ünlü kırmızı şaraplarından birinin de adı Török Verödür (Türk’ü Yenen). Herhalde Macar futbolcular o günkü maça bu şarabı içerek çıkmış olmalılar!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları