Sarışın Kasırgası!

06 Kasım 2012 Salı

Osmanlının Mısırda Süveyş Kanalına yaptırmak istediği, ancak Vali İsmail Paşanın ucube diyerek karşı çıktığı heykel, Nev Yorkta Özgürlük Anıtı adıyla Ellis Adasına 28 Ekim 1886da yerleştirildi.

\n

Anıt, onarımdan geçtikten sonra geçen hafta 28 Ekimde yeniden ziyarete açıldı. Ama bir günlüğüne! Çünkü Sandy Kasırgası ABDnin doğu kıyılarını kasıp kavurunca yeniden kapatıldı.

\n

ABDde bu tür kasırgalar, alfabenin harfleri dikkate alınarak sırayla ve bir kadın olarak adlandırılır. Amerikan kadınları kasırgadan farksız olmalılar! Bu kezki kasırgaya Sandy adı verildi.

\n

İlk bakışta Türkçeye kumsal diye çevrilebilecek bu ad, aslında saman sarısı anlamında olup bu tür sarışınlara takılan bir addır. Her nedense sarışınların zekâları tartışılır. Ama bu kez Sandy Kasırgası başka tartışmalara yol açtı!

\n

Son yüzyılın en önemli kasırgalarından biri olan Sandy, başta Nev York olmak üzere pek çok kenti felç etti. Elektrikler kesilince, tüm ev aletleri, telefonlar, internet çalışamaz oldu. Metroları su bastı. Yüzlerce ev yıkıldı, binlerce insan evsiz barksız kaldı.

\n

Bu koşullardan etkilenen halk yöneticileri suçladı. Tam başkanlık seçimi arifesindeki sarışın kasırga ABDnin siyasal yaşamını da etkiledi. Katrina Kasırgası dönemin Başkanı George V. Bushu güç durumda bırakmıştı. Şimdi sarışın kasırganın, siyahi başkanın yeniden seçimini olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

\n

Bugün ABDli seçmen Demokrat Partili Barack Hussein Obama-Joe Biden ve Cumhuriyetçi Mitt Romney-Paul Ryan ikilisinden birini seçmek için sandık başına gidiyor. Ayrıca Kongrenin Temsilciler Meclisinin 435’inin tümü, 100 sandalyeli Senatonun da üçte birini seçecekler.

\n

Araştırmalar Obama-Romney yarışmasının sonucunun fotofiniş ile belirleneceğini gösteriyor.

\n

Anımsanacağı üzere 2000 seçiminde Cumhuriyetçi Bush - Demokrat Al Gore kapışmasında da benzeri bir durum yaşanmıştı. Hatta Bush, kardeşinin vali olduğu Floridada seçimi Anayasa Mahkemesinin kararı ile toplamda yalnızca 500 oy farkla kazanmıştı.

\n

Bu kez benzeri durumun Ohio Eyaletinde yaşanacağı öngörülüyor. Genelde Cumhuriyetçilerin seçim kaybettiği bu eyalette bu kez Demokratların gerilediği öne sürülüyor.

\n

Romneyin tutucu, Hıristiyan seçmenlerden oy alırken işadamlarından da önemli destek göreceği; Obamanın ise beyaz olmayanlar, Latinler, gençler ve kadınlardan oy toplayacağı belirtiliyor.

\n

Obamanın Libyaya doğrudan asker göndermeyip devreye KAAÖyü sokması, Suriyede boy göstermeyip Şamın karşısına Ankarayı dikmesinin, ABD toprakları dışında savaştan bıkmış Amerikalılardan destek alacağı öngörülüyor.

\n

Yardımcıların TV tartışmasında Bidenin Suriyeye Amerikan askeri gönderecekseniz bunu yüksek sesle söyleyin diye yüklendiği, rakibi Ryanın ise Asker göndermeyi önermiyoruz, ama BM sürecine kapılıp boşuna zaman yitirilmesini de kabul edemeyiz. Rusların Suriyeye silah göndermesi önlenmeliydi sözleri siyasalarını da açıklıyor.

\n

1974’te Kıbrıs olaylarında Türkiyenin tam karşısında yer alan Bidenin, bu tartışmada Türklerle el ele çalışıyoruz…” sözleri de bazı gerçekleri açıklamış oluyor. Ryan ise Ermeni tasarılarının baş savunucularından biri

\n

ABD Başkanlık seçiminde ilginç bir uygulama var. Halkın oylamasından sonra 538 üyeden oluşan Seçici Kurulda ikinci bir oylama yapılıyor. 270 oyu toplayan başkan seçiliyor. Kamuoyu araştırmaları bu kurulda oyların Obama yönünde ağır bastığını gösteriyor.

\n

Şu andaki Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler çoğunlukta, Senatoda ise Demokratlar az farkla öndeler. Başkanlık kadar, Kongredeki yapısal değişiklik de ABDnin, dünyanın ve dolayısıyla Türkiyenin siyasal yaşamında önemli etkiler yaratacak...

\n

\n

Kırmızı Kart!

\n

Kısaca UBS olarak bilinen İsviçre Birleşik Bankası Avrupanın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük bankasıdır.

\n

Üç maymunları başarıyla oynadığı için dünyanın en önemli kirli çıkınlarını barındırır. Çeşitli devlet adamlarından siyasacılara; uyuşturucu kaçakçılarından kara para aklayıcılarına kadar; her türlü mevduata ev sahipliği yapan bir bankadır.

\n

Avrupadaki ekonomik bozulma UBSyi de olumsuz etkiledi. Avrupa ve ABDdeki şubeleri dahil 10 bin çalışanının işten çıkarılacağı açıklandı.

\n

ABDde işten çıkarılanlara bildirimler Aloİşten çıkarıldınız. Yarın işe gelmeyin…” biçiminde, telefonla yapıldı!

\n

Londrada ise sanki dünyada ilk kez uygulanıyormuş gibi İngilizleri hayrete düşüren bir yöntem uygulandı. Sabah bankaya gelen çalışanlardan bazıları, girişte kimlik kartlarını tuttukları güvenlik turnikesinde yeşil değil kırmızı ışığın yandığını gördüler.Türkçesiyle bu kişiler kovulmuşlardı.

\n

Meslektaşlarım çok iyi anımsarlar Bu uygulamaya ilk kez Türkiyede 1994te bir büyük gazetemizde başlanmıştı. Gazete el değiştirmiş, yeni bir patron gelmişti.

\n

Patron Gazetede hiçbir sendikalı kalmadığı gün, ben binadan içeri adımımı atarım…” demişti. Dönemin genel yayın yönetmeni kapıya noteri getirmiş, çalışanlar sendikadan istifalarını vermişler, istifa etmeyenlere turnikeler kırmızı kart göstermişti.

\n

Çalışanların toplusözleşme güvencesi kalmayınca patron, imparator olmuş, genel yayın yönetmeni de Petrus şaraplarının görkemini anlatan yazılarına başlamıştı.

\n

Sonrasında iktidarın sözcülüğü yapılmış, ancak değişen iktidarla uyum sağlanamayınca imparatorluk korkunç yaralar almıştı. Bu oluşum Türkiyede laikliğin dışına kayan iktidarın güçlenmesine de yol açmıştı.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları