Fransa'daSutyenli Seçim!

24 Nisan 2012 Salı

 

 

 

Halk Hareketi Birliği Partisinin başkanı olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 2007’den bu yana özellikle bir çiftten çekip duruyor!

2007 seçiminde karşısına Sosyalist Partiden dört çocuk annesi sıkı bir Katolik olan Segolene Royal çıkmıştı. Çıplak model Carla Bruni ile ikinci evliliğini yapan Sarkozy o seçimi kazanarak cumhurbaşkanı oldu. Bu kez pazar günkü seçimde karşısında Royalın eşi olmayan, ancak çocuklarının babası François Hollandeı buldu.

Royal ile Hollande, burjuva işi dedikleri için evlenmeyip özel yaşam kurmuşlardı. Bu olgunun bir Fransız TV dizisine yansıması, bizde de Bir Kadın Bir Erkekolarak Türkçeye uyarlandı.

Başkanlık koltuğunda oturan Sarkozy, 1958den bu yana ilk kez ilk elemeyi kazanamayan aday oldu. Hollande yüzde 28.6, Sarkozy 21.7 oranında oy aldı. On aday içinde üçüncülüğü alan aşırı sağcı Jean-Marie Le Penin bankalarda iki partinin egemenliğini çalışanlar için kırmak söylemi ile yola çıkan kızı Marine yüzde 19 oyla, babasının rekorunu da kırarak seçimin en büyük sürprizini yaptı.

Hollande ise 1 milyon Avrodan fazla kazananlardan daha çok vergi alma, asgari ücreti arttırma, 60 bin ek öğretmen atama, bazı alanlarda emeklilik yaşını 62’den 60a indirmesözünü vermişti.

Kuşkusuz seçimlerin en ilginç olayı bir sutyenin simge olarak kullanılmasıydı. Fransada bir kadın iç çamaşırı fabrikasının kapatılıp Tunusa taşınmasına karar verilmişti. İşsiz kalacak kadın çalışanlar, üç renkli Fransız bayrağı görünümlü, dantelli, çadır büyüklüğünde bir sutyeni sahnelediler.

Sutyen, ekonomide izlenen yanlış siyasayı, özellikle tekstil alanındaki fabrikaların kapatılarak çeşitli Afrika ülkelerine taşınmasını kınıyordu. Son on yılda bu yolla 750 bin kişi işsiz kalmıştı. Türkiye’de ve Fasta üretim yapan Renault otomobil fabrikası da sutyenin hedefindeydi.

Seçmenlerin bir komşu kızı gibi gördükleri Le Penin ücret ve emeklilik aylıkları artışı vaatleri onu 3. sıraya taşıdı. Komünistlerin desteklediği solcu aday Jean-Luc Melenchon yüzde 12 ile dördüncü oldu.

6 Mayıstaki ikinci oylamaya her ikisi de 57 yaşında olan Hollande ve Sarkozy katılacak. Melenchon, seçmenlerinden Hollandea oy vermelerini istedi. Le Penin kimi destekleyeceği henüz açıklanmadı. Geleneksel olarak iki rakip TV kameraları önünde kozlarını paylaşacak.

Eski Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Hollande yerine aday olacaktı. ABDdeki seks sorunu ile başı belaya girince çekilmek zorunda kaldı. Kısa bir süre önce evlenen Hollande ise şimdiye değin hiç bakanlık yapmadığı için, devlet yönetimine uyumu konusunda bazı seçmenlerin kafasında sorular yaratıyor.

180 bin Türk seçmenin Ermeni tasarısına karşı çıkan ve beşinci yüksek oyu toplayan merkez sağdaki François Bayrou ile Hollandeı destekledikleri sanılıyor.

Osmanlı döneminde Selanik çıkışlı Macar aile göçmeni Sarkozy seçimi yitirirse 1981de Valeri Giscard dEstaingdan bu yana ilk kez 2. dönem seçilemeyen bir cumhurbaşkanı olarak tarihe geçecek. Ipsos kurumunun kamuoyu araştırmasına göre seçimi yüzde 54 ile Hollande kazanacak.

Türkiyenin AB üyeliğine karşı olan her iki aday da Bu seçimin yalnız Fransa halkının değil, tüm Avrupanın geleceğini de etkileyeceğini öne sürdü. İkisi de yabancı göçmenlere karşı önlemler öneriyor. Haziranda milletvekili seçimi yapılacak.

Hollande’ın, Ermeni tasarısında Sarkozynin inadına karşı çıkmakla birlikte Türkiyeyi iyi pazar gördüğü için bozulan ekonomik ilişkileri düzeltmeden yana olduğu anlaşılıyor.

Fransız Büyükelçisi Laurent Bili (53) çok şanssız bir dönemde Ankarada görev yapıyor. Büyükelçi atanacağı belli olunca, yabancılara Türkçe öğreten kurum TÖMERde ders almak için Trabzona gelmişti.

Bu kimliğini gizleyip Arap öğrencilerle yurtta kalan Bili, sıkı bir Trabzonspor yandaşı olmakla kalmamış iki çocuğuna da Aurelian Volkan ve Florian Tayfun adlarını vererek Türk dostu olduğunu göstermişti. Şimdi büyükelçi görevini sağduyu ile duygusallık arasında yanlış yerde, yanlış zamanda yapmaya çalışacak!

Türkiyeye Suriye Yardımı!

 

 

Suriyede iç huzursuzluğun boyutları, ateşkese karşın sürüyor. BM Temsilcisi Robert Serry, 13 ayda 9 bin 734 kişinin öldüğünü açıkladı. Bir başka deyişle ölen her dört kişiden üçü sivil, biri asker... Komşumuzda 300 bin kişi yerlerinden oldu. 24 bin Suriyeli Türkiyeye, 22 bini Lübnana, 15 bini Ürdüne ve 2 bin 500ü de Iraka sığındı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bugüne kadar milli kapasitemizle çalıştık. Ancak sorunun tırmanması, ayrıca olası artış da göz önüne alarak, BM Genel Yazmanı ve Göçmenler Yüksek Komiseri ile görüşmeler yaptım. Bundan sonra uluslararası yardımlar almaya başlayacağız dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise sığınanlar için şimdiye değin Kızılhaç dahil, BM örgütlerine 33 milyon dolar (yaklaşık 60 milyon lira) yardım yapıldığını açıkladı. Ancak mangalda kül bırakmayan AB ülkeleri ile Arap hanedanlarından yardım konusunda henüz herhangi bir açıklama gelmedi!

Temelin somut dünyasından!

 

Fransız Büyükelçisi Laurent Bili, Trabzonu neden seçtiğini kendi ülkesi ile bağlantı kurarak şöyle anlatmıştı:

KaradenizinLazıyım. Biz Brötanlar da Karadeniz insanı gibi çabuk hiddetleniriz, duygularımız taşkın olur. Hakkımızda fıkralar söylenir. O yüzden Trabzona ve Trabzonlulara kanım ısındı!”

Bizdeki Temel fıkralarının çoğu yabancı kökenlidir. Amerikada, orada yaşayan Polonyalılar için anlatılır. İskandinavyada Norveçlilere, İngilterede İskoçlara Temel rolü uygun görülmüştür. Bu ülkelerde üretilen soyut fıkralar onlardan Türkçeye ya da bizden onlara taşınır.

Ancak pazar günü gazetelere Rizede soyut fıkra değil, somut bir olay yansıdı. Rize İkizderede Mustafa Çilo (70) arsasına yeni ev yapmaya karar verdi. Ne var ki köyün telefon kabloları arsadan geçiyordu. Kasım ayında Türk Telekoma verdiği dilekçeyle kabloların yerinin değiştirilmesini istedi.

İnşaata başladı. Gelen giden olmayınca kabloları evin içinde bırakacak biçimde evin çatısını da örttü. Çilonun yakınmasını yeni öğrendiğini söyleyen yerel Telekom yöneticileri kabloların yerinin değiştirileceğini açıkladı.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları