'Değişim'den 'İleri'ye!

09 Kasım 2012 Cuma

\n

Dünyada en çok izlenen seçim ABD başkanlık seçimidir. Bu kez de öyle oldu. ABDnin ilk siyahi başkanı Barack Hussein Obama (51), ilk Mormon aday Mitt Romneyye (65) karşı Beyaz Saraydaki koltuğunu korudu.

\n

Seçim öncesinde şu tahminimiz doğrulandı: Romneynin tutucu, Hıristiyan seçmenlerden oy alırken işadamlarından da önemli destek göreceği; Obamanın ise beyaz olmayanlar, Latinler, gençler ve kadınlardan oy toplayacağı belirtiliyor.

\n

Buna karşılık şu öngörümüz doğrulanmadı: Araştırmalar Obama-Romney yarışmasının sonucunun fotofinişile belirleneceğini gösteriyor.

\n

Obama 60.1 milyon seçmenin oyunu alırken Romney 57.4 milyon oy toplayabildi. Çay Partisi ise beklendiği gibi nal topladı.

\n

Seçiciler Kurulunda ise fark oldukça büyüktü. 270 oyu almanın yeterli olduğu kurulda oylar Obama ve Romney arasında “303-206” olarak dağıldı.

\n

Kongre yenileme seçimlerinde Senatoda Demokratların ve Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu sürdü. Geçen seçimde değişim, şimdi ileriye diyen Obamanın kazandığı bu seçimden bazı önemli noktaları özetliyelim:

\n

4 2010’da Anayasa Mahkemesinin seçim harcamalarına getirdiği sınırlamaya karşın Obama 931 milyon dolar, Romney 1 milyar dolar kullandı.

\n

4 ABD seçimlerinin en önemli etkinliği adayların TVde kapışmalarıdır. Bu olay ilk kez Richard Nikson - John F. Kennedy seçiminde yaşanmıştı. Obama-Romneynin TVde kapışmalarını 67 milyon Amerikalı izledi.

\n

4 Bu seçimin TV dışındaki en önemli yeniliğini toplumsal medya oluşturdu. Tvitter ile yapılan propaganda bu seçimde çok etkili oldu. İnsanlar tartışmaları bilgisayarlarından, cep telefonlarından, tabletlerinden izlediler. Seçmenlere gönderilen iletiler, Facebookta paylaşılan görüşler propagandanın en önemli araçlarıydı.

\n

4 Romneynin bağlı olduğu Mormon Kilisesinin 5 milyon yandaşı var. Mormonların yüzde 75i Cumhuriyetçi. 1830da Joseph Smith Hıristiyanlığın bir mezhebi olarak Mormon inancını kurdu. Kendisi ve bazı yandaşları linç edildi. Merkezi, Utah eyaletinin başkenti Salt Lake Citydir. Mormonlara göre İsa dünyaya yeniden ABDde gelecek, Yeni Sion-Kudüsü ABDde kuracak. 1000 yıllık saltanatında dünyayı cennet yapacak. Tütün-içki karşıtı Mormonlar erkeklerin çok kadınla evliliğini benimsiyorlar. İncilin yerine kutsal Mormon Kitabına inanıyorlar. Bu kitap Türkçeye de çevrilmekle kalmadı, İstanbul Leventte geçen sonbaharda kiliseleri açıldı. Bizim Feto, Vatikanda misyoner yetiştirmenin yanı sıra Salt Lake Cityde çalışıyor.

\n

4 Bazı eyaletlerde yerel yasa değişiklikleri de halkoylamasına sunuldu. Maine ve Marylandde aynı cinsle evlilik onaylandı. 7 dönem Temsilciler Meclisi üyesi lezbiyen (sevici) olduğunu açıkça söyleyen Demokrat Tammy Baldvin Senatoya giden ilk eşcinsel kadın oldu. Mormonların erkeklerin çok kadınla evliliği inancındaki Romney Ancak, kadın-erkek birbirleriyle evlenebilir diyordu. Tecavüz mağduru hamile kadınların kürtaj yapmalarını yasaklayan öneri, kadınların oylarıyla reddedildi. Kaliforniyada bir kentte porno filimlerindeki erkek aktörlerin kaput kullanmaları oylandı.

\n

4 Senatoya 19 kadın seçildi. Temsilciler Meclisindeki kadın sayısını Demokratlar 52den 61e çıkarırken Cumhuriyetçiler 21de kaldı.

\n

4 Kolorado ve Vaşingtonda 21 yaşındaki insanlara marihuana serbest bırakıldı. Oregonda reddedildi.

\n

4 Kaliforniyada ölüm cezasının kaldırılmasını öngören tasarı yüzde 52 oyla önlendi.

\n

4 Seçimin ertesi günü borsa olumsuz etkilendi. Ekonomik bunalımdan çıkışın rahatlattığı orta sınıfın desteğinde koltuğunu koruyan Obamayı güç günler bekliyor. Savunma ve kamu harcamalarında önemli kısıntıya giderken, yüksek gelirli ve çalışanlara uygulanan vergi indirimleri önemli ölçüde makaslanacak. Obama galibiyet konuşmasında şöyle dedi:

\n

Ekonomi iyileşiyor. Sizden çok şey öğrendim. Siz beni iyi bir başkan yaptınız. Yabancı petrole bağımlılıktan kurtulmak için çok çalışmamız gerekecek. Kör bir iyimserlik içinde değilim.

\n

Petrolden yeşil teknolojiye, doğalgaza yönelecek siyasanın hedefinde 1.1 trilyon dolarlık bütçe, 16 trilyonluk dış açığın azaltılması var.

\n

4 Obama, yenilgi sonrasında Amerikan halkına inanıyorum. Başka bir yönde yönetecektim. Ama halkım başkasını seçti. Ona ve yüce ulusuma dua ediyorumdiyen Romney ileoturup konuşup ne yapması gerektiğini danışacağını söyledi.

\n

4 Yoruldumdiyen, yeniden Dışişleri Bakanı olmak istemediğini söyleyen Hillary Clintonın yerine üç aday var. Senato Dışişleri Komite Başkanı iken seçimi yitiren John Kerry, yerimden memnunumdiyen Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon, BMde ABD Daimi Temsilcisi ve 20 yıllık diplomat Susan Rice.

\n

4 ABD dışında en büyük kutlama Obamanın babası Onyangonun doğum yeri olan Kenyanın Kogela köyünde yaşandı.

\n

4 Obamanın kazanması en çok, İrandaki nükleer santral hedefini vurmayı hedefleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahuyu üzdü. Romneyyi destekleyen Netanyahuya karşı Amerikan Yahudilerinin çoğunluğu Obamaya oy verdiler.

\n

4 Obama ilk seçiminden sonra ilk dış ziyaretini Türkiyeye yapmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABDye gidebilirim…” dedikten sonra şöyle konuştu:

\n

Bizler 4 yıllık bir çalışma arkadaşlığı döneminde dünya siyasetinde ortak çalışma sürecini yaşadık. Suriyede beklentilerimiz var. Seçimler nedeniyle Amerikaya çok fazla yüklenmedik. KAAÖ üyesiyiz, bizimle ilgili bölgede gelişecek her konu KAAÖyü yakından ilgilendiriyor.

\n

Anlaşılan Erdoğan, Obamaya Sen asker gönderme, Libyada olduğu gibi KAAÖ Suriyede devreye girsin diyecek.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları