Çin'de Seçim!

13 Kasım 2012 Salı

\n

Mao Zedongun 1966da başlayan Kültür İhtilalinden bir yıl önce Tiananmen Alanında, kapısından girdiğim Büyük Halk Salonu binasında önemli bir seçim var. ABD Başkanlık seçiminden sonra Çinde, ülkeyi 10 yıl yöneteceklerin seçimine perşembe günü başlandı.

\n

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin bulunmadığı o günlerde dönemin başbakanı Çu En-Lay ile o binada gece yarısı 12’de 1.5 saat süren görüşmemden bu yana köprülerin altından çok sular aktı.

\n

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 80 milyon üyesinin belirlediği 2.309 delege, perşembe günü başlayan büyük kurultayda yeni yöneticilerin seçimini yarın tamamlayacak.

\n

Genel yazman Hu Jintaonun (70) yerine kimya mühendisi Şi Cinpingin (59) seçilmesi bekleniyor. Maodan anımsanacağı üzere Çinde soyadları önce söylendiği için, önümüzdeki on yıl Bay Şinin adı dünya gündeminde yerini alacak. Şi, kimilerine göre aşırı solcu, kimilerine göre ise liberal demokrat! Devlet Başkanlığı martta belirlenecek.

\n

Çini Dünya Ticaret Örgütüne sokan, ABD ile ilişkileri düzelten Hu, 10 yılda 6 katı büyümenin de mimarı olarak görülüyor.

\n

Dünyanın 2. büyük ekonomisine sahip Çinin 65 kamu şirketi Amerikan Forbesin uluslararası 500 dev kuruluş listesinde yer alıyor. Yabancı gözlemciler yıllık ortalama yüzde 10luk büyümenin artık süremeyeceğini, Çin kaynakları ise büyümenin yüzde 7.5ler civarında gerçekleşeceğini söylüyor.

\n

Yabancı yatırımcıların yerel piyasadaki payını 80 milyar dolarla sınırlayan Pekin, kotanın 150 milyar dolara yükseltileceğini, tek bir yatırım 1 milyar dolarla sınırlı iken, aşamalı olarak 5 milyara çıkacağını açıkladı.

\n

Çinin şu sıralarda gündeminde yüksek düzeydeki yolsuzluklar yer alıyor. Nev York Times gazetesi bu seçimde değişecek olan Başbakan Ven Ciabao ve ailesinin 2.7 milyar dolarlık kuşkulu servetini haberleştirmişti.

\n

Haber, Çinde yasaklandıktan sonra Başbakan, ÇKPye başvurup hakkında soruşturma açılmasını istedi. Yeni yönetim soruna el atacak. Yerine Li Kekiangın geleceği söyleniyor.

\n

Bir başka yolsuzluk olayı ise Ticaret Bakanı Bo Şilay’ın eşi bir İngiliz işadamını öldürdükten sonra cezaevine konuldu. Partiden atılan bakan yargı önüne çıkarılacak.

\n

Çindeki büyük gelişme halkın kültürel yaşamını da olumlu etkiledi. 2003te yılda 140 film çevrilirken bu sayı 2011’de 558e çıktı. Bu yılın ilk on ayında Çin halkı çoğu yabancı filmler olmak üzere sinema gişelerine 2.1 milyar dolar para bıraktı. Türk filmcileri ile dizi yapımcılarına duyurulur!

\n

Çinde 600 bin köyde okuma odası var. Geçen yıl basılan 370 bin değişik kitapla dünya rekoru kırıldı. Ülkede ücretsiz gezilen 2115 müze bulunuyor.

\n

Şu anda, Çinde halka yeni lider Şinin kim olduğu sorulduğunda pek çok kişi şarkıcı Peng Liyuanın kocası yanıtını veriyor. Şi, bir kentte belediye başkan yardımcısı iken 26 yaşındaki şarkıcı Peng ile tanışmış.

\n

20 Kasımda 50 yaşına basacak olan Peng, tanışma günüyle ilgili olarak Güzelliğimden etkilenmemesi için o gün buluşmaya asker üniforması ile gittim…” diyor, bugün için O benim liderim değil, kocam diye ekliyor.

\n

Çinde bazı çevreler Şinin yükselmesinde Pengin ününün etkisi olduğunu söylerken, moda yazarı Hung Huang Çinde kadın ve güç, zeytinyağı ile su gibidir. Hiç birbirlerine karışmazlar…” sözleri ile kuvvetler ayrılığı yaşanacağını ima ediyor!

\n

\n

Sarmısak ve Fındık!

\n

Türkiye ile Çin arasındaki diplomatik tanıma anlaşması 4 Ağustos 1971de Pariste Türk Büyükelçisi Hasan Işık ile Çin Büyükelçisi Huang-Chen arasında imzalandı.

\n

40 yılı aşan bu süre boyunca inişli çıkışlı günler yaşandıysa da ticaret alanında dev adımlar atıldı. 2000 yılında dışsatışımız, 96 milyon dolar iken 2011de 2.5 milyar dolara çıktı. Ancak alışımız 1 milyar dolardan 21.7 milyar dolara yükseldi.

\n

Açığımız 19.2 milyar dolar gibi olağanüstü boyutlara ulaştı. Bu farkta Çinden sarmısak bile satın aldığımızı unutmamak gerekir!

\n

Çin Ticaret Bakanı Çen Deming, Türkiyeye geldiğinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayana aganigi naganigi olayına gönderme yaparak Gazetede okudum, günde 10 fındık iyiymiş! Çinde 1.3 milyar insan var. Bu kadar fındığı tüketirsek, herhalde Türkiyedeki fındık üretimi yetmez…” demişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin ziyaretinde fındık olayını gündeme taşıdıysa da gelişme olmadı.

\n

Çinli turistlerin Türkiyeye getirilmesinde de gelişme yaşanmadı. Karadeniz Rus tersanesinde yapılan Varyak uçak gemisinin Boğazdan geçişi sorun yaratınca Bunun bir savaş değil, eğitim gemisi olduğu, karşılığında da 1 milyon Çinli turistin Türkiyeye geleceği söylenmişti.

\n

Bu yıl ülkemizde Çin Yılı bağlamında bazı etkinlikler sönük geçerken, Çinin ünlü toprak askerler sergisinin açılışı da gerçekleşemedi. Gelecek yıl Çindeki Türkiye Yılı etkinliklerine ülkemizden sergilenmek üzere bazı eserler gönderilecek.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları