En Sıcak Konu

23 Haziran 2011 Perşembe
\n

\n

Bir-iki seçim değerlendirmesi daha gelecek, ama bu iktidar döneminin en sıcak konusunu, Kürt sorunu ve Suriyeyi araya sokuşturalım..

\n

Dönenim en sıcak konusu, Kürtlerle Türkler arasında büyüyen bir çatışma olur mu olmaz mı.. Kürt siyaseti, istekleri doğrultusunda siyaseti iyice sıcaklaştıracak bir politika izlemeye kararlı gözüküyor.. İktidar, Kürt isteklerine anayasal çerçevede ne kadar yanıt vermeye hazır? CHP ne yapacak?(*)

\n

Kürt meselesi hangi dış ve iç siyasal kulvarda seyredecek.. Önümüzdeki 4 yıl içinde, AKPnin ve Kürtlerin, gelişmelere göre, olası senaryoları nedir? CHPnin senaryoları var mı?

\n

Bu ve benzeri sorular, Türkiye yurdu açısından hem dört yıl sonraki seçimlerde iktidar savaşı açısından önemli.. Bu, partilerin iktidar oyunudur da!

\n

Önceki gün Adanada İlhan Selçuk anısına yapılan toplantıdan sonra, Adana ve Mersinden bir grup Cumhuriyet okuru ile kahve sohbeti yaptık...

\n

Anlatılanlar, Türklerle Kürtler arasındaki gerilimin son derece yüksek olduğunu gösteriyordu.. Dehşet vericiydi de benim için.. Özellikle köy bölgelerinde, olası bir çatışmada savunma amaçlı olarak, önemli ölçüde silahlanmanın söz konusu olduğu söyleniyordu!

\n

***

\n

Şüphesiz, bu sorun, Ortadoğudaki gelişmelerle de yakından ilişkili..

\n

Arap ülkelerinde yeni bir döneme girilince, AKPnin Arap ülkelerine (Ortadoğuya) açılım politikası ve bu bağlamda Komşularla Sıfır Sorun politikası bitti!

\n

AKP, Ortadoğuda kendine bağımsız bir politik alan yaratıyordu. Türkiye ile komşuları arasında sorunları çözme politikasını önemsedim.. En büyük kazanım burada Suriye ile gelişmelerdi!

\n

Arap ülkelerindeki başkaldırı ve özellikle Suriyedeki gelişmelerle, iktidar kendi özerk politika alan ve araçlarını yitirdi..

\n

Çünkü ABD, daha büyük bir güç olarak, bölgeye ağırlığını koydu! Artık, Suriye ve Ortadoğu politikalarını ve bölgede gelişmeleri ABD belirliyor... Dolayısıyla, AKPnin oyun alanını bozdu ve gasp etti!

\n

Bunun da ötesinde, ABD, AKPyi kendi politikalarının uygulayıcılığına doğru itiyor! AKP/iktidarın da buna hızlı bir uyum sağladığı görülüyor!

\n

Libyada bunu gördük... RTE, NATOnun orada ne işi var, derken, üç gün içinde NATOnun Libyaya askeri müdahalesinin destekleyicisi ve pasif de olsa katılımcısı olarak kendini buldu! (Dünya lideri RTE!)

\n

Benzer gelişmeyi Suriyede yaşıyoruz. Hükümetlerin ortak toplantısından, iktidar bugün Suriyede ABD isteklerini destekleme pozisyonuna geçti.. Demek ki büyük güç hareketlendiği zaman, ona ancak hizmet edeceklerdir!

\n

Suriye ile dayanışma sıfırdır. Sadece, ABDnin isteklerini oraya bildiriyorlar!

\n

ABD Suriyede kendine bağlı güçleri harekete geçirmiştir!

\n

İlginçtir ki, Türkiyede iktidar ve ABD yanlısı İslami veya Batılı kalemler ve medya da harekete geçti!

\n

Suriyenin büyük çoğunluğunun Şamın arkasında olup olmadığı önemli değildir! Önemli olan, askeri müdahaleye zemin yaratacak bir ortamın belirmesidir!

\n

Suriyede bir parçalanma bile olabilir!

\n

Konumuz çerçevesinde, ülkemizde Kürt meselesi, öncelikle Suriyedeki gelişmeler karşısında, nasıl bir yeni ve acil özellik kazanır?

\n

***

\n

Türkiye: Türklerle Kürtler arasında, tabii halklar arasında, çatışma çıkar mı? Çıkarsa bu Türkiye çapında yayılır mı?

\n

Bu görüntü, Suriye ve Libyaya benzer durumların Türkiyede de yaratılması, yaratılmak istenmesi anlamına gelir mi?

\n

Türk ordusunu biçimlendirme operasyonları YAŞ kararlarında hangi noktalarda gerçekleştirilecek? ABD ve cemaatin istekleri ordu konusunda, neleri kapsıyor?

\n

Adalet mekanizması iktidarın tam bir sopası konumuna dönüşmüştür..

\n

Orduya biçtikleri görev ve hizmetler nelerdir?

\n

\n

(*) CHP Kürt bölgesinden oy alamadı. Alabilir mi? Beklenti(m) o yöndeydi! Ama AKPnin iktidarda olma mekanizması çalıştı.. Kürt oylarının aktif Kürt milliyetçiliği bağlamında siyasi sahibi BDP. Diğer oyları da AKP alıyor, iktidarda oldukça da alacak. Çünkü Kürtler iktidardan sosyal yardım vb. olarak sürekli nemalanmaktadır. CHPye kitlesel kaymaları için, bu politik koşullar sürdüğü sürece, hiçbir neden olmadığı ortaya çıktı! Pek çok yanıtı ancak sahada test ederek görüyorsunuz, varsayımlarınızı yanlışlıyor veya doğruluyorsunuz; sosyal konular böyledir!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları