Madiba ile aynı havayı soludum

08 Ağustos 2015 Cumartesi

Geçen yıl Arçelik’in Güney Afrika yatırımlarını görmek için Johannesurg ve Cape Town’a gittiğimizde, ‘Dünyanın En Ünlü Mahkûmu’ ya da ‘Siyahların Büyük Umudu’ olarak büyük bir kesimin gönüllerinde özel bir yer edinmiş Nelson Mandela’nın soluduğu havayı soluyacağımı, oturduğu bahçede oturup, büyük bir sukünetle demlediğim çayı içeceğimi asla tahmin etmemiştim.

Tarihi bir kişilik

Son derece geniş ve yeşil bir alanda konumlanmış, her bir odanın önce bir balkona sonra ortak ama olabildiğince geniş ve doğal bir bahçeye açıldığı otel, güzel, dingin ama normal bir yer olarak kalabilirdi anılarımızda; eğer orası, hayranlıkla hatırladığımız tarihi bir kişiliğe yıllarca ev sahipliği yapmamış olsaydı. Fabrika ziyareti için otobüslere binip de rehberimiz kent ve özellikle kaldığımız Saxon Hotel, Villas & Spa hakkında bilgiler vermeye başladıkça otel de, gezi de bambaşka bir anlam kazandı pekçoğumuz için...

Zaten bilenler bilir çok yeşil, çok ağaçlı bir kent Johannesurg. Otel kentin biraz kıyısında gibi kalmış aklımda. Ama rehberin söylediklerini çok net hatırlıyorum.

Çok özel bir isim

Mandela’nın yıllarca hapis yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşması gündeme gelince, aynı zamanda destekçisi de olan bir yatırımcı söz konusu otelde ağırlamak istiyor halkının ‘Madiba’ demeye tercih ettiği Mandela’yı. Zira Mandela yalnız fakir halk tarafından değil, ülkenin özgürlüğünü isteyen her kesimden insan için çok özel ve sevilen bir isim...

Sadece Madiba’nın kalması için organize ediliyor otel. Madiba, üç yıla yakın orada kalıyor. Kendi yaşayacağı mütevazı ev hazırlanana kadar kaldığı otelde, Long Walk to Freedom adıyla yayımlanan otobiyografisini yazıyor. Kaldığı yıllar boyunca geniş bir alanda bir villa gibi konumlanmış yapıda başka kimse kalmıyor, hem güvenlik hem de Madiba’nın rahatı için... Madiba, kendi evine taşındıktan sonra söz konusu ev, otel olarak tasarlanıyor ve işletmeye açılıyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Emekçi refah istiyor 28 Ekim 2021

Günün Köşe Yazıları