Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Yıkımın düşündürdükleri: Bir yerel demokrasi çağrısı - Prof. Dr. Rabia Karakaya POLAT
6 Şubat’ta Maraş’ta meydana gelen depremlerin yarattığı yıkım, devlet kurumlarının ve kapasitesinin sorgulanmasına yol açtı. Konunun önemli bir boyutu ise merkez-yerel ilişkileri.
Aşırı merkeziyetçi yapının deprem sonrası kurtarma çalışmalarını nasıl sekteye uğrattığını hep beraber gözlemledik. Yerel aktörlerin inisiyatif alıp harekete geçmesi mümkün olmadı. Yerel kapasitenin zamanında mobilize edilmemesi can kayıplarını artırdı. Deprem bölgesinde aktif olan muhalif belediyeler “devletin yapamadığını yapmaya çalışmakla” suçlandı. Bu tür krizlerde sadece yerel yönetimler değil sivil toplumun da seferber olması çok önemli. Ancak yardım kampanyası yürüten sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin de hedefte olduğu bir süreç yaşandı.
BELİRSİZLİK
Aslında merkezi hükümetin kompleks ve çoklu krizler karşısında yerel aktörlere çıkardığı bu tür zorluklara daha önce de şahit olduk. Örneğin koronavirüs pandemisi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yardım toplama çabaları durdurulmuş ve banka hesaplarında toplanan 6.2 milyon lira tutarındaki bağışa el koyulmuştu. Belediyelerin dayanışma amaçlı kampanyaları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “devlet içinde devlet olma mantığı” olarak değerlendirildi. Pandemiye ilişkin politika ve uygulamaların yerel koşullara göre şekillenmesi yerine tek merkezden belirlenmesi, pandeminin toplum üzerindeki olumsuz etkilerini artırdı.
Belediyeler, Türkiye’nin yakın zamanda yaşadığı en derin krizlerden biri olan mülteci meselesinde de yalnız bırakıldı. Kendi nüfuslarının dörtte birine varan oranda mülteci nüfusa sahip belediyeler bile merkezi bütçeden tek kuruş ek destek alamıyor. Üstelik bu alanda net bir mevzuat ve tutarlı bir politika olmadığı için belediyeler mülteciler konusunda ne yapmaları gerektiğini bilemiyor. Mültecilere yönelik söylem ve politika misafirlik ve muhacirlikten “gönüllü” geri dönüşe savrulurken belediyeler de bu belirsizlikle baş etmek zorunda bırakılıyor. Buna rağmen, sivil toplum ile işbirliği halinde mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve onları topluma entegre edebilmek için yaratıcı ve girişimci projeleri hayata geçiriyorlar.
KATILIMCI YÖNETİM
Deprem Türkiye’nin gerçeklerinden biri. Ancak katı merkeziyetçi yapı ve onun olumsuz etkisini daha da artıran otoriterleşme süreci, sadece deprem değil günümüzde ortaya çıkan her türlü krizde yerel girişim, dayanıklılık ve dayanışmaya engel oluyor. Son yıllarda karşılaştığımız ve bundan sonra karşılaşacağımız pandemi, kitlesel göç, iklim değişikliği gibi kompleks krizler tek bir aktörün, tek bir seviyede baş edebileceği sorunlar olmaktan çok uzakta. Yerel, ulusal ve uluslararası yönetim seviyeleri arasındaki dikey işbirliği ile devlet ve devlet dışı aktörler arasındaki yatay işbirliği ağları olmadan bu krizlerle baş etmek mümkün değil.
Aşırı merkeziyetçi yönetimin zararlarını kriz anlarında en net şekilde görüyor olsak da yerel talepleri karşılayan, dayanıklı ve katılımcı yerel yönetim eksikliğinin maliyeti düşündüğümüzden çok daha yüksek. Eğer bu deprem bir başlangıç olacaksa yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik büyük adımlar atmak da bunun bir parçası olmalı.
PROF. DR. RABİA KARAKAYA POLAT
IŞIK ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı