Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Orman yangını ve çocuklara etkisi - Dr. Ömür TANYEL
Ülkemizde her yaz olduğu gibi bu yılda artan sıcakların etkisiyle orman yangınları gündemde daha fazla yer alıyor. Türkiye’de en yoğun yangın mevsimi tipik olarak haziran ortasında başlamakta ve yaklaşık 19-20 hafta boyunca devam etmektedir. Orman dokusunun kaybı önem taşımakla beraber yangın nedeniyle oluşan duman özellikle çocuklarda sağlığı ciddi ölçüde tehdit etmektedir.
Geçen hafta itibarıyla 4-5 farklı noktada gözlenen ve müdahale edilen yangınlardan Hatay’ın Belen ilçesinde başlayan yangında ise durum yakın yerleşim yerlerinin tahliyesine dek varmıştır. Alevlerden etkilenme ana problem olmakla beraber tüm yangınlarda gözden kaçırılmaması gereken nokta yangınla beraber havaya karışan parçacıklardır. Bu yapıların ana bileşenleri ise karbondioksit, karbonmonoksit, nitrojen oksitler ve uçucu organik bileşikler gibi gazlardır. Yangınlar yerleşim birimlerine ulaştıkça ev veya endüstriyel eşyaların yanması ile başka zehirli kimyasallar da salınabilir.
Orman yangını dumanı içeriğinde basit hava kirliliğinden daha yüksek oranda ultra küçük parçacıklar olabilmektedir. Bu küçük maddelerin daha büyük parçacıklara göre hava yollarında daha derine inebildiği ve akciğerler üzerinde daha fazla olumsuz etki potansiyeli olduğu iyi bilinmektedir. Çocuklar yetişkinlere göre daha fazla ve daha hızlı nefes aldıkları için soludukları çevresel tehlikelere karşı daha hassastırlar. Bu nedenle, orman yangını dumanının sağlık üzerindeki etkilerinin çocuklar üzerinde yetişkinlerden daha fazla olabilmektedir.
Ayrıca yapılan çalışmalarda partiküler maddeye maruz kalmanın çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm, okul performansı ve hafıza bozukluğu gibi nöropsikolojik etkilere yol açabileceği gösterilmiştir. Yangın esnasında ortama yayılan benzopiren, formaldehit ve benzen gibi maddelerin de kanserojen olduğu ve etkilerinin belki de yıllar sonra çıkacağı bilinmektedir. Metabolik yapıdaki bozulmalar gebeleri de etkilemektedir. Gebeliğinde kirli havaya maruz kalan annelerin bebeklerinin kan basınçlarının daha yüksek olması da bunun bir örneğidir. Bebeklik döneminde Kaliforniya’da orman yangını dumanına maruz kalan bir grup maymunda yapılan araştırmada ergenlik döneminde akciğer fonksiyonunun azaldığı gözlenmiştir.
Yangınların özellikle turizm bölgelerinde, insan yoğunluğunun en fazla olduğu zaman çıkması sağlık riskini daha önemli hale getirmektedir. Sosyal medyada beğeni almak uğruna yapılan yangın temalı çekimler ise olayın hafife alındığının trajikomik göstergesidir. 2010 yılında ülkemizin yüzde 11’i ormanla kaplıydı. Geçen yıllarda bu yoğunluk azalsa da yangınla mücadelenin aslında başlamadan olması gerektiği muhakkaktır. Artan nüfus, yangın yerleriyle insan ilişkisini de yakınlaştırmıştır. O nedenle sağlık kısmı gözden kaçmamalıdır.
DR. ÖMÜR TANYEL
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
- Karga videosu sosyal medyada viral olmuştu!
- Öğretmenlik meslek kanunu taslağı...
- Atatürk'ün kullandığı parfümden üretti!
En Çok Okunan Haberler
- Berat Albayrak hakkında yeni iddia
- 'Soba' faciasında annenin ifadesi ortaya çıktı
- Motorcular şikayetçi oldu!
- İlk çıktığında Bitcoin'e 100 TL yatırmış olsaydınız!
- Özel'den asgari ücret için açık çağrı
- İstanbul'dan kaçanlar 5 kente akın etti
- Bahçeli'nin azarladığı gazeteci konuştu
- 12 ve 13 yaşında bebek doğuran çocuklar
- Cep telefonunuzun izlendiğini nasıl anlarsınız?
- O soru kızdırdı, gazeteciyi azarladı!