Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
D’Hondt ne değildir? - Mustafa Bayram Mısır
Millet İttifakı’nda beş partinin neden birlikte aday gösterdiği anlaşılamadı. Tartışmalar, parti sadakati yüksek seçmenin konuyu anladığında kolayca anlayışla karşılayabileceği “ideolojik nedenle küsme” gibi bir gerekçe çevresinde sürüyor. Aynı şekilde TİP’in ülke genelinde Yeşil Sol listelerinden seçime girmemesi tartışıldı. Bazı yorumcular, TİP’in Yeşil Sol’a vekillik kaybettireceği iddiasında bulundular.
Her iki yorum da D’Hondt sisteminin, seçim çevresinde çoğunluk lehine getirilmiş bir baraj olduğunun anlatılamaması veya anlaşılamamasından doğdular, olgusal yönden yanlışlar. D’Hondt, çoğunluk yaratmak ve çoğunlukları desteklemek üzere tasarlanmış, seçim çevresi barajı kuran bir hesaplama yöntemidir. Şöyle örnek verelim: 3 milletvekili çıkaracak bölgede A partisi 40, B partisi 38 oy almış ise ikinci bölmede A partisi 20 oyla, B partisinin 19 oyuna karşı üçüncü milletvekilini alır. Bu matematiğin söylediği, özellikle çok sayıda milletvekili seçilen seçim çevrelerinde, çok oy alan partinin son bölmelerde bu baraj sayesinde küçük farklarla milletvekillerini alacağıdır. Bu nedenle Millet İttifakı’nın beş partisi seçim çevrelerinde birinci parti olup son bölmelerdeki vekillikleri almak için aynı listeden seçime girdiler. İktidar partisine baraj kurmak için doğrusunu yaptılar. D’Hondt bir seçim bölgesinde en yüksek oyu alan partinin hâkim çoğunluğu sağlaması için tasarlanmış, bir tür barajdır. Temel özelliği budur.
Hâkim parti olmak
Millet İttifakı’nın, CHP listesinden seçime giren beş partisinin seçmenleri, tasarlandığı gibi CHP’yi çok vekil çıkaran seçim çevrelerinde birinci parti yapabilirlerse, aradaki farka göre son bölmelerde CHP, +1, +2, +3 milletvekilini fazladan çıkarabilir. Buradaki “fazla”, alınan oyu, yüzde oran olarak milletvekili sayısına böldüğünüzde, elde ettiğiniz ortalama yüzde ile çıkacak milletvekilinden fazlası anlamına gelir.
Demokrasiye geçiş bu seçimin temel mottosu, TBMM çoğunluğu da bunun zorunlu koşuludur. CHP listelerinden seçime giren partilerin seçmenleri, kendi ortak listeleri olan CHP listelerine sahip çıkarlarsa, oyları +1, +2 milletvekilini getirir. Çoğunluğu sağlamak için yapılan CHP listelerinde birikip her seçim çevresinde hâkim parti olmaya çalışmaları gerekir.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Salim Güran'ın ses kayıtları ortaya çıktı!
- Kazaya müdahale eden polislerden biri şehit oldu!