Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
'Fidel Sonrası' Küba Nereye?
“Ekonomik açılımdan yanayız. Ama kapitalist olmak istemiyoruz” demişti Castro yıllar önce kendisiyle Roma’da yapmış olduğum görüşmede ve ardından eklemişti; “Küba’da biz kapitalizme geri dönmeyeceğiz!” (Milliyet, 24 Kasım 1996)
\nİtalyan başkentine bir FAO toplantısı için gelmiş olan Küba lideri artık 70’ine varmıştı ve toplantı koridorlarında en çok konuşulan konulardan biri, ünlü devrimcinin gitgide bozulan sağlığıydı: “Castro artık eski Castro değil!” deniyordu: “Eli kulağında yönetimi bırakırsa şaşmamak gerek!”
\nEski tüfek Castro dizginleri dört yaş küçük olan kardeşi Raul Castro’ya devretmek için ne var ki bir on yıl daha bekledi…
\nKüba 2006’dan bu yana, ilk başta çaktırmadan arka plandan… daha sonra giderek fiili biçimde dümene geçen Raul Castro tarafından yönetiliyor.
\nBir süredir Fidel sadece simgesel anlamda sürdürdüğü parti yönetimini de terk ederek önceki gün tamamen kenara çekildi.
\n85’lik liderin devre dışı kalmasıyla birlikte, tahmin edildiği gibi yerine 80’ini deviren “küçük” kardeş Raul, “komünist parti genel sekreterliğine” seçildi.
\nBundan böyle “Raul”a bir şey olursa, ikinci sırada nöbeti devralmak için bekleyen 80’lik Jose Ramon Machado var.
\nMachado’nun yerini alacak üçüncü sıradaki isim de gene 79 yaşındaki Ramiro Valdes!
\nBu “geriatrik düzen”; Küba’nın en üstünden gelinmez sorunu.
\nDevrimin eski kadroları -muhafazakâr tüm rejimlerde olduğu gibi!- gençleri bir bir budamış. Dünyanın hızla evrilen şartlarına ayak uydurmakta zorlanıyorlar...
\nHavana Vietnam’a öykünüyor
\nKüba komünist partisinin hafta başında büyük bir tantanayla gerçekleştirdiği “perestroyka kongresinin” temel meselesi işte bu: “Değişim!”
\nDeğişim arzulanmakla birlikte, bu sözcük hiçbir suretle kullanılmıyor.
\n“Fidel sonrasını hazırlayan” kongrenin meramı baştan sona bu olsa da devrimin geriatrik bekçilerini ürkütmemek adına “değişim”, “reform”, “perestroyka” deyimleri bir yana itilerek, yalnızca “Küba modelinin güncelleştirilmesinden” söz ediliyor.
\n“Mevcut modeli” güncelleştirmek için, Küba, Vietnam’ı örnek almaya niyetleniyor.
\n1986’da ekonominin liberalleştirilmesini içeren “doi moi” reformlarıyla Vietnam çünkü büyük sıçramalar yapmış.
\nÖyle ki henüz yeni döndüğüm Vietnam’da hayat -milattan önce ve sonra gibi- “doi moi” öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor.
\n’86’dan önce dünyanın en fakir üç ekonomisinden biri olan ülke, bugün Çin ve Hindistan’dan sonra Asya’nın en hızlı büyüyen üç ekonomisi arasına girmiş durumda.
\n“Mucize”, “planlı piyasa ekonomisi”/“sosyalist pazar ekonomisi” tabir edilen “karma ekonomi modeliyle” gerçekleştirilmiş.
\nVietnamlı artık ev/araba sahibi olabiliyor; yurtdışına -çok pahalı da olsa!- imkânları dahilinde çıkabiliyor, “özel girişim” ve dış yatırımlara olanak tanınıyor.
\nBuna karşın Çin gibi çoğulculuğa geçit vermeyen sistem, -komünist!- “tek parti” boyunduruğunda yönetiliyor.
\nKomünizmin son \t\t\t\tkalesinde karneli yaşam
\nKüba için, Vietnam’ın çeyrek asır öncesinde fitillediği bu reform süreci ne yazık ki hâlâ ışık yılı uzaklığında.
\nKüba’ya en son ’97 yılında gitmiştim…
\nHâlâ inanılmaz çağdışı bir “vesika sistemi” uygulanıyordu...
\nKübalılara adam başı ayda topu topu üç kilo pirinç ve şeker, bir kilo patates, yarım kilo kurufasulye ve balık, iki biftek (tavuk ya da sosis), bir paket makarna, hasat durumuna göre sebze-meyve, bir şişe rum, birkaç şişe bira, altı paket sigara, iki puro, dört kutu kibrit ve bir tüp dişmacunu veriliyordu.
\nYıl 2011... Havana’da aynı “karne/vesika sistemi” geçerli...
\nÖzel girişim, Küba’yı ziyaret ettiğim yıllarda ufak restoran-kafe işletmeciliği, tamircilik, çarşı pazarda elişi eşya satıcılığı ve taksicilikten öteye gitmiyordu.
\nKüba’da özel girişim bugün hâlâ bu küçük faaliyetlerle sınırlı…
\nKomünist partinin adı konmayan son “reform” kongresi ardından, Küba yurttaşları yurtdışı seyahatlerinin hâlâ serbest bırakılıp bırakılmayacağını, özel araba-ev sahipliği hakkının çıkıp çıkmayacağını bilmiyorlar…
\nKüba blogcularının yaptıkları ilk değerlendirmelere bakılacak olursa, devrimin yaşlı bekçilerinin doğal süreçle tasviyesinden önce Karayip usulü bir “doi moi” -bizzat Raul Castro tarafından arzulansa dahi- beklemek için henüz çok erken.
\n***
\nBedri Baykam ve Tuba Kurtulmuş’un süratle sağlıklarına kavuşmalarını diliyor, uğradıkları vahşi saldırıyı lanetle kınıyorum.
\n\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
- Balbay'dan çarpıcı Saray kulisi!
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti