Nasıl bir Bayraklı?

05 Kasım 2020 Perşembe

TBMM’de uzun zamandır ilk kez grubu bulunan 5 partinin katıldığı bir komisyon kuruluyor. Depremin sonuçlarının araştırılmasına ilişkin çalışacak komisyon AKP, CHP, İYİ Parti, MHP ve HDP’nin oybirliğiyle kabul gördü.

Araştırma komisyonları Meclis’in denetim sorumluluğunu yerine getirmesi bakımından önemlidir, sonuç vermesi çok zordur.

Yakın geçmişin ciddi çalışmalarından biri 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’ydu. Aylarca çalıştı, ortaya bir rapor çıktı ve kayboldu. Evet, kayboldu. Bugün TBMM kayıtlarında böyle bir rapor görünmüyor!

1995’teki Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu da olanakları ölçüsünde ciddi çalıştı. İğne ile kuyu kazdı. O komisyonda görev alan milletvekillerinin hemen tümü bir sonraki seçimde listeye konmadı.

Her neyse...

İzmir Bayraklı’da yaşadığımız büyük acının Meclis gözüyle araştırılmasını ne olursa olsun önemsiyoruz, çalışmalarını izleyeceğiz.

***

Bayraklı faciasına gelince...

Enkaz altında canlı bulma umudu bitti, arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkaz kaldırma işlemleri başladı.

Önce şu gerçeğin altını çizelim: Depremin merkezi İzmir değil, Sisam Adası. Oradaki ölçüm 6.6. En büyük hasarın meydana geldiği Bayraklı’da depremin şiddeti 4.5 idi!

Salt bu durum bile bize çok şey söylüyor...

İzmir Büyükşehir Belediyesi felaket anında yapılabilecekleri yaptı, Türkiye’nin dört bir yanından yardımlar yerine ulaştı. Merkezi iktidar da ilk aşamada yapılabilecekleri devreye soktu. Yaraların bir an önce sarılacağına ilişkin art arda açıklamalar geliyor.

Şimdi başımızı ellerimizin arasına alıp bundan sonrasına bakma zamanı. 2012 yılında yapılan yasal değişiklikle yapı denetimi özelleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda yapı denetimi yapan özel kuruluşlar devrede. Bayraklı’da bu anlamda kimi sorumluların tutuklandığı bilgisi var.

Bakan Murat Kurum açıkladı:

-Bir ay içinde inşaat başlayacak, bir yıl içinde yeni evler teslim edilecek. TOKİ devrede.

Net olmayan şu:

Bu binalar nerede yapılacak?

Gelin apar topar karar vermeyin, hemen “TOKİ devrede” deyip, her şeye inşaat gözüyle bakmayın...

***

Bayraklı adının da tarihimizin önemli sayfalarını içeren bir anlamı var.

1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun kilidini alan Türkler 10 yıl içinde İzmir’e kadar uzandılar. İstanbul ve çevresi halen Bizans’tı. Selçukluların gözü pek komutanlarından Emir Çakabey 1078’de Bizans’a esir düştü. İstanbul’a götürüldü. Burada denizin önemini ayrıca gördü, öğrendi. 1081’de Bizans’taki imparator değişimi sırasında yaşanan karmaşadan yararlanıp kaçtı. İzmir’e geldi, kısa sürede güç oluşturup beylik ilan etti. Bir tersane kurdu, 50 parçalık deniz gücü oluşturup, Ege’ye açıldı. Yıl 1081’di. Bugün Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın kuruluş yılı 1081’dir.

Sonraki yıllarda İzmir’de denizci bulmak isteyen Türk kaptanlar bugünkü Bayraklı’ya büyük bir bayrak dikip, katılımcı beklermiş.

Bayraklı, aynı zamanda İzmir’in ilk yerleşim yerlerinden. 8 bin yıl öncesine kadar gidiyor. 2002’de yitirdiğimiz Ordinaryüs Profesör Ekrem Akurgal ömrünün sonuna dek burada kazı yaptı. Dün bir arkeolog mesaj gönderdi:

“Hoca bir yıl geldi... Kazı çevresinin inşaat dolduğunu görünce felç geçirecek sandık!”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024
Zafer sorumluluğu... 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları