Işıl Özgentürk
Işıl Özgentürk isilozgenturk@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Halk Bahçeleri

21 Ocak 2014 Salı

İt dalaşlarının yapıldığı, yüzde on barajının utancıyla seçime gittiğimiz şu günlerde hayal kurmanın ne denli zor olduğunu düşünürken, hayata geçmeye başlayan bir güzel hayal kapımı çaldı. Kapımı çalanlar Halkın Mühendis Mimarları’ydı. “Bir zamanlar ‘Bu ülkede bir sihir var’ diye yazmıştınız, işte size bir sihir!”
Onları 17 Ağustos 2013 tarihinde başlattıkları ve tam on yedi gün süren İstanbul-Ankara yürüyüşü sırasında tanımıştım. Her gün birileri için yürüdüler, Gezi’de ölenler için, F tipi cezaevlerinde ölüm döşeğinde olanlar için, talan edilen dereler için, iktidarın en büyük üçkâğıdı “kentsel dönüşüm” masalını anlatmak için... Yürüdüler, yürüdüler...
Şimdi gene hayallerinin peşinde kapımı çaldılar. Meğer Küçük Armutlu’yu mekân tutup, Batı ülkelerinde ve özellikle de Hindistan’da artık yaşamın bir parçası haline gelen, “halk bahçeleri” kurmak için kolları sıvamışlar. Halk bahçeleri ne demeyin? Halkın bahçesi, adından belli, bu yolla emperyalist tohum tekellerine bağımlılığı kırmayı hedef almışlar. Bunu Armutlu halkıyla birlikte gerçekleştirecekler. Hedef organik ve yerli tohum üretimini kitleselleştirmek. Ben tatilde Antalya’nın Kumluca ilçesine giderim, orada görmüştüm, biber deposu olan bu bölgede dışarıdan alınan tohumların sadece bir yıllık ömrü vardı. Gelecek yıl mutlaka yeni tohum almak gerekiyordu. Nereden; İsrail’den.
Öte yandan Küçük Armutlu her daim aç müteahhitlerin göz diktiği bir bölgedir. Halkın Mühendis Mimarları burada kentsel dönüşüm masalının ardında yatan büyük rantı anlatıp, gecekonduları geliştirmenin yollarını aramışlar. Yapılan çalışmalara göre, gecekondularda yenilenebilir enerjiyi kullanarak enerji üretecek, ısı yalıtımı, çatı sularının toplanması gibi tüm teknik iyileştirmeleri yapacak bir çalışma başlatmışlar. İlk örnek olarak bölgeden Hasan Ferit’in evi yapılandırılacakmış. Böylece enerji üzerinden yapılan sömürüyü teşhir ederek kentsel dönüşüme karşı alternatifleri olduğunu göstermek istiyorlar.
Ayrıca ahalisini çok yakından tanıdığım ve sevdiğim Küçük Armutlu’da 2500 metrekare kullanım alanı olan bir cemevi ve kültür merkezi yapılıyormuş. Bu halkın kendi olanaklarıyla sürdürdüğü bir yapılanmaymış. Şu an kaba inşaatında yalnızca çatısı kalmış
Ve bir karavan alıyorlarmış. “Karavan nereden çıktı şimdi” diyeceksiniz, onun da yanıtını Halkın Mühendis Mimarları şöyle veriyor: “Duyduk ki gidilmedik köy, varılmadık ev, omuz verilmemiş direnişler varmış Anadolu’da. Duyduk ki sormak istermiş bir bilene ‘Bu dereye bu yapılan nedir oğul, bu ormana kıyılır mı kara kız’ diye Anadolu halkı. Duyduk ki ‘Evimi yıktırmayı ben de istemem ama başka çare var mı’ diye derman arayanlar varmış yoksul gecekondu mahallelerinde...
Biz de dedik ki bir karavan alalım, hem ofisimiz olsun, hem arabamız, hem evimiz... Böylece nerede Halkın Mühendis Mimarları’na ihtiyaç varsa bizler orada olalım. Kapitalizm Ergene nehrini mi kirletiyor, kentsel dönüşüm yalanıyla mahalleleri mi yıkıyor, Karadeniz’de dereleri kurutup üstüne HES mi yapıyor; atlayacağız karavana; bildiğimiz, öğrendiğimiz ne varsa halkımıza anlatacağız.
Düşeceğiz yollara, / kırık kanadını güvercinin, / yıkılmış gövdesini kayınların, / kurumuş derelerin, / yerle bir olmuş yuvaların, / satılmış anıların, / hesabını sormak için.
Hissediyorsan dünyanın bilmem neresinde atılmış tokadı, Che’nin dediği gibi, / gülemezsin artık bilmem nereye gitmeden kırılmadan güvercinin kanadı, / yıkılmadan kayının gövdesi, / kurumadan dereler varacağız varılacak yere, / ve o zaman bir çınarın gölgesinde ağız dolusu güleceğiz / çünkü ‘gülmek, bir halk gülüyorsa gülmektir’.
30 Ocak’ta karavanımızı alıyoruz sevgili dostlar.
Söz bitti, sıra eylemde dedik. Sizleri çalışmalarımız hakkında bilgilendirmek istedik, hem belki siz de bir parçası olmak istersiniz. Karavan ve her konuda desteğinizi bekliyoruz, çünkü biz ayakkabı kutularında eski fotoğraflar, faturalar, garanti belgeleri falan saklıyoruz. Gelin yeni mühendislik ve mimarlık anlayışını hep beraber yaratalım.”
Not: Biliyorum ki, bu ülkede hayatı değiştirmeyi isteyen çok mimar ve mühendis var. Hadi yola düşün. İnsanoğlunu hayalleriyle vardır. Büyük bir sözdür ama doğrudur.
İletişim: 0530 402 88 76  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Başımız dönüyor... 10 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları