İptal İçin Daha Ne Beklenir?Gençler İçinTek Sorumlu

08 Eylül 2012 Cumartesi
\n\n\n

Ensar Vakfı kurucusu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, dört dörtlük medrese yasasını eleştirenleri kendince küçümsemek, aşağılamak için laikçidiye nitelendirdi.

\n

Aslına bakarsanız, CHPnin dört dörtlük medrese yasasının iptali için Anayasa Mahkemesine yapılan iptal başvurusu, Ömer Dinçer’’in laikçi nitelemesine karşı tam bir yanıt niteliğinde. İşte o başvurudan kimi bölümler:

\n

- Anayasa Mahkemesinin 1989 tarihli kararına göre; eğitim ve öğretimde, dinsel inanca devlet gücünün özel bir katkı vermesi düşünülemez. Laiklik bir bütündür. Özellikle eğitim ve öğretim alanında laikliğe bağlılık ve saygı, ulusun geleceği açısından da üzerinde önemle durulacak bir konudur. Siyasal alanda dinsel çabalar, dinsel geleneklere uygunluğu aranan düzenlemeler, eylem ve işlemler ne kadar geçersizce, öğretim ve eğitim alanında da din buyruklarıyla ilişki kurulamaz. Demokrasinin güvencesini ve Cumhuriyetin özgün niteliğini oluşturan bu ilkenin büyük bir duyarlık ve özenle korunması anayasa gereğidir.

\n

- Laiklik, ulusal egemenliğe, demokrasiye, özgürlüğe ve bilime dayanan siyasal, sosyal ve kültürel yaşamın çağdaş düzenleyicisidir. Bireye kişilik ve özgür düşünce olanaklarını veren, bu yolla siyaset-din ve inanç ayrımını gerekli kılarak din ve vicdan özgürlüğünü sağlayan ilkedir. Laik bir düzende, din siyasallaşmadan kurtarılır, yönetim aracı olmaktan çıkarılır; gerçek, saygın yerinde tutularak kişilerin vicdanlarına bırakılır. Dünya işlerinin laik hukukla, din işlerinin de kendi kurallarıyla yürütülmesi, çağdaş demokrasilerin dayandığı temellerden biridir.

\n

- Anayasanın 2. maddesinde laiklik ilkesi Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında sayılmış ve bu ilkeye anayasal düzeyde değiştirilemezlik ve değiştirilmesi teklif dahi edilememezlik atfedilmiştir. Laikliğin özü, devletin resmi dininin olmaması ve tüm din, mezhep ve felsefi inançlara karşı tam anlamıyla yansız ve tarafsız olması, kayıtsız kalması ve hatta körleşmesidir. Ülke nüfusunun tamamı Müslüman dahi olsa resmi bir dini olmayan laik bir anayasal cumhuriyette, yasama organınınHz. Peygamberimizin hayatıismiyle yasa yaparak İslam dini ile devlet arasında bir aidiyetlik ilişkisi kurması anayasanın 2. maddesine aykırıdır.

\n

- Laiklik ilkesi gereği dinler, mezhepler ve felsefi inançlar karşısında tam bir tarafsızlık içinde olması gereken laik devletin, herhangi bir dinin veya mezhebin ya da felsefi inancın misyonerliğine soyunması ve ilk ve ortaöğretim kurumlarını dindar nesil yetiştirmekamacı doğrultusunda kullanılmayı amaçlanması, anayasanın 2. maddesindeki laiklik ilkesine bu açıdan da aykırıdır.

\n

- Açıkça, seçmeli Kuranıkerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı dersleri yoluyla kişileri dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlayan düzenlemeler, anayasanın 24. maddesinin 3. fıkrasına ve ayrıca AİHSye Ek 1 Nolu Protokolün 2. maddesinin 2. cümlesi ile bağdaşmaması nedeniyle anayasanın 90. maddesine aykırı olmanın yanında, anayasanın 174. maddesi ile koruma altına alınan 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu ile bağdaşmadığından anayasanın 174. maddesine de aykırılık oluşturmaktadır.

\n

Aslına bakarsanız, dört dörtlük medrese yasası, laikliğe aykırı eylemlerin odağıolduğu onaylanmış AKPnin, eylemden uygulamaya geçtiğini gösteren en önemli kanıttır. Ama nerede o kanıtı dava aşamasına taşıyacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, nerede o davaya bakacak Anayasa Mahkemesi?

\n

Baksanıza: Bir hafta sonra açılacak okullarda öğrenciler ve velileri anayasaya aykırı uygulamalara zorlanacaklar, daha henüz CHPnin iptal başvurusunun kapağı bile açılmış değil!

\n\n\n\n\n

Samsun Atatürk Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Çelikten mektup geldi. Samsunda 100 kız ve 100 erkek öğrencinin yararlanabileceği bir yurt açmayı başardıklarını, ancak yurtları işletmekte zorlandıklarını duyuruyor:

\n

3 bin kişi ayda 10 lira verse işletme giderlerimizi karşılayabiliriz. Sözümüz kendilerine Atatürkçü, çağdaş, halkçı, laik, Cumhuriyetçi, demokrat, liberal, aydın, özgürlükçü ve benzeri sıfatı yakıştıranlara. Ülkenin, çocuklarının veya torunlarının geleceğinden endişe edenlere. Uzatın ellerinizi.

\n\n\n\n\n

Artık başkomutan da senden. Milli Güvenlik Kurulu denetiminde. Genelkurmay Başkanı emrinde. Örgüt ile yabancı ülkelerin gözetiminde gizlice görüştürdüğün MİT, özel temsilcisanıyla elinin altında.

\n

Düşman bellediğin komutanları da içeri attın, başını ağrıtan basını susturdun.

\n

Hiçbir bahanen kalmadı. Çöz de görelim şu ayrılıkçı şiddet sorununu.

\n

Unutma: Bundan böyle her bir ölümün tek sorumlusu sensin!

\n\n\n

Güçler Ayrılığı

\n\n\n

Sultanımız efendimiz, yargıya da gerekeni söyledi. Güçler ayrılığı bitti, güçler bir ve bütün şimdi:

\n

Yasama, yürüme, yazgı.

\n

Madem bu memlekette yaşıyorsun. Kaderine boyun eğeceksin kardeşim...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları