Görev Tanımı Değişikliği

03 Eylül 2012 Pazartesi
\n\n\n

Eğitim-İşin, dört dörtlük medrese eğitimi ile ilgili raporundan birkaç not:

\n

- 8 yıllık kesintisiz eğitimle tek bir kurum olarak bütünleştirilen ilköğretim kurumları, ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulu (İHO) biçiminde dağıtılacak. 673 imam hatip ortaokulu açılırken, Türkiye genelinde 2 bin imam hatip ortaokulu açılması hedefleniyor. İHOların kurulmasına öncelik verilmesi, Cumhuriyet eğitiminin temelini oluşturan öğretim birliğini ortadan kaldırdı.

\n

- İlkokulu bitirip imam hatip ortaokuluna giden bir öğrenci, bir yıl boyunca hafızlık kursuna devam etmesi durumunda, bu sürenin zorunlu eğitim kapsamında değerlendirileceği ve bu bir yıllık sürenin öğretim hayatında bir kayıp meydana getirmemesi için o sınıfa ilişkin derslerin tamamlattırılması için okul müdürlerinin gerekli önlemi alacağı hükmü getirildi.

\n

- İHO 5. sınıf öğrencilerinin bir yıl izinli sayılarak Kuran kurslarına devam etmelerinin öne açıldı. Böylece henüz 9-10 yaşındaki çocukların beyinleri tarikat-cemaat yurtlarında yıkanacak, Başbakanın da sözünü ettiği dindar (dinci) ve kindar gençlik yetiştirilecek.

\n

Raporda, İmam Hatipliler Derneği gibi, Ensar Vakfı gibi örgütlerin imam hatip ortaokullarının artırılması ve kentlerin en iyi yerlerinde okullarla yer değiştirilmesi için valilik ve il milli eğitim müdürlükleriyle toplantılar yaptığı da duyuruluyor.

\n

Şaşırılacak bir durum yok ortada. Milli Eğitim Bakanının kendisi Ensar Vakfı kurucusu. Ve o vakfın herkesin kendi dini ve felsefi inançlarına göre eğitim ve öğretim yapma hakkını kullanmasına destek ve yardım sağlamak, bu konuda, kamusal alanı etkilemek ve yönlendirmekolan amacı, Milli Eğitim Bakanlığının görev tanımına oturtulmuş durumda.

\n

Eğitim-İşin saptaması doğrudur: Anayasa ile korunan devrim yasaları arasındaki Öğretim Birliği Yasası ortadan kaldırılmıştır.

\n\n\n

Vebal

\n\n\n

Mektup, 28 Şubat davası tutuklusu emekli Albay Alican Türkten geldi:

\n

Bir mahkemede savcı ve hâkimler elbette ellerindeki belgelere, kanıtlara bakar ve nihayetinde vicdanlarıyla karar verirler. Haktan, adaletten başka bir düşünceleri olamaz, olmamalıdır. Peki, bireysel inançları, ideolojileri veya siyasal görüşlerinin etkisinde kalarak ya da dışarıdan birinin telkinleriyle (hatta talimatlarıyla) hareket ederek yahut sanıklara duyduğu bireysel hınç, kin ve nefretle yanlı kararlar veren savcı ve yargıçlar var mıdır? Bilmem! (Lakin var olduğuna dair güçlü kanılar bulunduğunu biliyorum.) Varsa da kendilerine... Çocuk değiller ya, sebep oldukları haksızlıklara sadece kendilerini değil yakınlarını bile ilahi adalet karşısında riske attıklarını düşünürler herhalde; bir insanı haksız yere bir gün bile özgürlüğünden alıkoymanın ne büyük bir vebal olduğunun farkındadırlar mutlaka...

\n

\n\n\n

Şuppili

\n\n\n

Hitit Kralı Şuppiluliuamanın heykeli 2013 Türkiye tanıtımlarında kullanılacakmış.

\n

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu Ajansında çalışan kızı Pınar Günayın, Hitit Kralı içinKral Şuppilikısaltmasını uygun gördüğünü açıkladı. Ya bakanımızın oğlu İnanç Günay, kız kardeşine katılmayıp Hoppili olsunderse ne yapacağız?

\n

\n\n\n

Fındık İşçileri

\n

\n\n\n

Bülent İlik, Ordudaki fındık işçilerinin toplandığı çadırkentlerde kurulan yaz okulundan gözlemlerini aktarıyor:

\n

10 bilemediniz 15 metrekarelik çadırlar. Bir yanda ciddi ağır yoksulluk var, öte yanda temeli ekonomik yoksulluğu aşmış sosyo-kültürel sorunlar. Bir sezonda bir çocuğun beş-altı bin liraya kadar aileye para kazandırdığı anlaşılıyor. Okullar, devamsızlığa göz yumuyor.

\n

Çadırlarda çok sayıda gebe var. Büyüklerin sözleri dinleniyor. Çok çocuk var. Devamı da geliyor. Gebelik izlem çalışması yok. Zaten kim, nerede izleyecek? Kayınpederle aynı çadırda olanlar gebeliklerini saklayabildikleri kadar saklıyorlar. Ayıp olduğu kanısıylahastayımdiyorlar. Ansızın bilinenbilinmezliğin sonucunda doğum yapıp, iki-üç gün içinde bebeleriyle çadırlarına ve tandırdan, su taşımaya kutsal diğer görevlerine dönüyorlar. Bebelerde aynı koşullarda doğup yaşama merhaba diyorlar...

\n

İlik, çocuk annelere de değinmiş:

\n

Onlar da çoklar, kumalar ve hallerini yadırgamıyorlar. Üç çadır yan yana üç evli ve çadırlar arası hakkaniyetigöz ardı etmeyen erkekleri var. Kardeşlerinden ve çadırın ayak işlerinden sorumlu, genellikle 12 yaş altı kız çocukları. Cılız, çocuk bedenleriyle kardeşlerini taşıyan 10-12 yaş altı kızlar. Bütün getir götürler de onlara emanet. 15-16da kimisi kendisi kurtuluş sanarak, kimisi de zorlanarak evlendirilecek çocuklar...

\n

\n\n\n

Sivil

\n

Soldan dönme Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay, Cemaatlerden evrilen (bizde Fethullah Gülenin öncülük ettiği Hizmet Hareketi gibi) inanç-temelli sivil toplum hareketleri var diye yazmış.

\n

Hareket sivil olduğundan, haliyle içinde bol miktarda da sivil polis bulunduruyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları