Cesur Üye

17 Eylül 2012 Pazartesi
\n

Cumaya Gidecektik de...

\n\n\n

Milli Eğitim Bakanlığı, Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğini de değiştirdi, öğrencilere okutulan kitapların bilimsel ilke ve yöntemlere uygun olarak hazırlanması hükmünü kaldırdı, yerinebilimsel hata içermezgibi bir ifade yerleştirdi.

\n

Ege Üniversitesi Astronomi Bölümü eski öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, türbanlı öğrencileri derslerine almadığı gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

\n

Son bir haberi de biz duyduk:

\n

Ankara Üniversitesinin en köklü fakültelerinden birinde, öğrenciler, geçtiğimiz günlerde bir öğretim üyesinden ricacı olmuşlar:

\n

Hocam, cuma günkü dersleriniz namaz vaktine denk geliyor. Cumaya gidemiyoruz, ders programınızı değiştirebilir misiniz?

\n

Cumhuriyetin niteliği değişmiş, ders programının sözü mü olur?

\n\n\n\n\n

Muzaffer İlhan Erdost, yıllardır insan hakları için, eşitlik için, kardeşlik için savaşım verir. İnsan hakları alanında kitapları, araştırmaları, makaleleri vardır.

\n

Bu uğurda çok büyük acılar çekmiştir.

\n

Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı kurucusu ve başkanıdır.

\n

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Erdostu üyeliğe seçmez.

\n

Gider, Şafak Paveyi seçer.

\n

Ne de olsa, ABD Dışişleri Bakanlığının uluslararası cesur kadınıdır o...

\n\n\n

Biz Özgürüz

\n\n\n

Kardeşlerimiz, oğullarımız, kızlarımız, ağabeylerimiz, ablalarımız, ustalarımız, öğretmenlerimiz, yazarlarımız, hukukçularımız, halk önderlerimiz öldürüle öldürüle, öldürtüle öldürtüle özgürleştirildik.

\n

Şimdi soruyorlar:

\n

Siz özgürleşmemiş miydiniz?

\n

Ölüm özgürleşmeyse eğer, biz Türkiyede yaşayanlar, 30-40 yıldır özgürleşmenin doruklarındayız.

\n\n\n

Orman Kanununa Devam

\n\n\n

2B arazilerinin işgalcilerine satılmasına olanak sağlanmıştı. Sıra geldi, devlet ormanısayılan yerleri ormansızlaştırarak tarlaya ya da yerleşme yerlerine dönüştüren kişi ve kuruluşlara buralarda özel ağaçlandırma yapmalarına; tıbbi, aromatik, soğanlı ve yumrulu bitki yetiştirmelerine izin verilmesine....

\n

Ağaçlandırma Yönetmeliğinin üçüncü kez yeniden düzenlenerek yürürlüğe girdiğini duyuran Yücel Çağlar, yeni durumu irdeliyor:

\n

Yönetmelik, AKPnin yaklaşık on yıldır yaygınlaştırmaya çalıştığı özel ağaçlandırma uygulamalarına yeni boyutlar kazandırıyor; mahkeme kararlarıyla orman sayılmasına karşın bu arazileri ormancılık dışı amaçlarla kullanan gerçek ve tüzel kişilerin buralardaözel ağaçlandırma ve özel imar-ihyayapabilmesine olanak sağlıyor.

\n

Yönetmeliğe göre, orman kadastrosu komisyonu ve mahkeme kararlarına karşın devlet ormanı sayılan yerleri işgal edip ormancılık dışı amaçlarla kullanan kişi ve kuruluşlar bu arazilerde tıbbi, aromatik, soğanlı ve yumrulu bitkiler de yetiştirebilecek.

\n

AKP döneminde hızla yaygınlaştırılan özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yaklaşık 1.5 milyon dönüm devlet ormanı arazisi özel kişi ve kuruluşlara tahsis edilmişti. Çoğunluğu İzmir, Balıkesir ve Mersinde bulunan bu arazilerin yüzde 27.3ünde fıstıkçamı, yüzde 15.5inde badem ve yüzde 9.8inde de ceviz plantasyonları kurulmuştu. Devlet ormanı işgalcilerini ödüllendiren yeni Ağaçlandırma Yönetmeliği ile bu uygulamalar daha da yaygınlaştıracak, devlet ormanlarının bütünlüğü daha da bozulacak.

\n

Baltalı orman kanunu sürüyor anlayacağınız.

\n\n\n

Dil Bayramı’nı

\n

Kutlayacağız

\n\n\n

Türkçe anayasadan sürülüyor, eğitimden sökülüp atılıyor. Yılgınlık yok, 26 Eylül günü Dil Bayramını yine, yeniden coşkuyla kutlayacağız.

\n

Küçük gibi görünen Dil Derneğinin başkanı Sevgi Özel, gönülle yürüyen güzel işlerden söz etsin biraz:

\n

Dil Derneği, ülkemizdeki pek çok sözlüğün kaynağı olan Türkçe Sözlükün 3. baskısını hazırladı. Önümüzdeki günlerde dilseverlerin masasında olacak. Bu uzun soluklu bir çalışmadır ve kuşkusuz sürecektir. Cumhuriyet Kitapla 8. baskısı yapılan Yazım Kılavuzunun kurallarında değişiklik yapılmadı; dizinleri Türkçe Sözlüke koşut olarak varsıllaştı. Kılavuzun 9. baskısı da kısa zaman sonra elimizde olacak. Pek çok terim ve sözcüğün Türkçe karşılıklarını içeren, bir kılavuz da basımevi yolunda. Agâh Sırrı Levendin, Türkçenin Sadeleşme ve Gelişme Evreleri adlı yapıtının tıpkıbasımı yapıldı; bu yapıt, temel kaynak özelliğini koruyor. Aylık dil ve yazın dergisi Çağdaş Türk Dili, 24. yılına erişti, hiç aksamadan ve özel sayılarıyla okura ulaşıyor. Dilci-eğitimci Beşir Göğüşü türlü yönleriyle anlatan bir yapıt da baskı aşamasında. Ayrıca Dil Derneği Ömer Asım Aksoy, Beşir Göğüş, Kerim Afşar ve Gürhan Uçkan ödülleri, her yıl sahiplerini buluyor. Türkçenin Renkleri adlı yapıtın yeni baskısı yapıldı. Dernekte her ayın son perşembesinde başkentte yaşayan bilim-sanat insanları Dil Ekin Söyleşilerinde derneğin konuğu oldu.

\n

Dil Derneği belediyelerin ve kitle örgütlerinin katılımıyla 80. Dil Bayramının kutlanmasında da öncü olacak.

\n

Fazıl Hüsnü Dağlarcanın deyimiyle ses bayrağımızın başını eğdirmedik, eğdirmeyeceğiz de!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları